Gündem Her sofraya göre ajanda

Her sofraya göre ajanda

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rakıdan biraya, kediden deliliğe... Özenle hazırlanan yeni yıl konseptli not defterleri, ajandalarının sayfalarına yeni başlangıçlar yapmak isteyen herkesi bekliyor.

Her sofraya göre ajanda

Eskiden, yeni yıl gelirken bakkaldan, karşıdaki fırından ya da akrabalardan saatli maarif takvimi gelir, yanında da üzeri deri kaplı ajanda olurdu. Eşantiyon ajandalar hâlâ tozlu masaların üzerini süsleyedursun, kitapçılarda ve kırtasiyelerde özenle hazırlanan yeni yıl ajandaları ayın son günlerinde tükenmek üzere. Yılın ilk günlerinde, yeni ajandalarının sayfalarına yeni başlangıçlar yapmak isteyenler için, yayımlanan bu özenli not defterlerini derledik...
Ajanda deyince ilk akla gelen, ‘bir asırlık defterler’ olarak tarif edilebilecek Ece Ajandaları olur hep. Bir taraftan Milli Reasürans Galerisi’nde ‘Muhtıradan Ece Ajandasına’ adlı sergi devam ederken, hem sergiyi görüp hem de ajandadan bir tane edinmek isteyenlere tavsiyemiz tükenmeden bu defterlere sahip olmaları.
Metis bu yıl ‘delirdi’
2015’in en dikkat çekici ajandası, ‘Zeytin Ajandası Kolektifi’nin hazırladığı 2015 defterleri. Zeytin ağaçlarının geçen yıl başına gelenler malum. Yırca’ya yeni ağaçlar dikilmesine katkıda bulunmak isteyenler bu ajandadan alabilir. Ajandalar içinde özenle hazırlananlardan bir diğeri de Metis Ajanda. Metis Yayınları’nın 10 yıldan fazla zamandır yayımladığı bu ajandaların her yıl değişen konular var.
Bugüne kadar yayımlanan ajanda konuları arasında ‘Cadılar’, ‘Hayvanlar ve İnsanlar’, ‘İllallah’, ‘Olmayan Kelimeler’, ‘Ayvayı Yedik!’, ‘Diren Direniş’ en göze çarpanları. Bu yıl ise konu ‘Beni Siz Delirttiniz!’. Giriş yazısında ajanda şöyle sunuluyor: “Gelin biraz ahvalimize bakalım, aklını yitirenlerin başına gelenlere, delilik gömleğini kâh iyilik kâh kötülük için kendisi giyenler, ya da zorla giydirilenlere, değişen delilik anlayışlarına, düzenin delilik kurumuyla korunmasına. Bir tutam mizah, hunilerimiz elde, buyrun hayırlara vesile olmasını dilediğimiz bir yola, yeni yıla.”
Mitolojiye ya da yemeye içmeye meraklılar da unutulmuyor. İsmail Gezgin’in hazırladığı Mitoloji Ajandası, gün gün Yunan ve Roma takviminde olan gelişmelere yer veriyor.
İçki masası jargonu
İçki sofrasına dost arayanlar için de iki güzel ajanda var: Bira ve Rakı Ajandası. İkisi de sofrasına eşlik edebilecek özenle hazırlanmış. İçki masası jargonundan içkinin özelliklerine kadar pek çok ayrıntı da sayfalarda bulunuyor.
Hrant Dink Vakfı’nın her yıl hazırladığı ajanda ve Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu’nun ajandaları ile Nâzım Hikmet Vakfı’nın ajandaları da dikkat çekiyor.