Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

22.05.2018 - 10:12 | Son Güncellenme:

Otoyol ve köprü gibi geçit yerlerindeki oluşan trafiğin önlenmesi ve vatandaşın zaman kaybı yaşamaması adına uygulanan Hızlı Geçiş Sistemi sayesinde artık durmaksızın yola devam etmek mümkün. Bakiyeli bir sistem olan HGS , bazen bakiyenin yetersiz geldiği durumlarda geçiş yapılmasına da imkan tanır ancak bunun için bir maddi karşılığı var. HGS bakiyenizi kontrol ederek bu cezaya maruz kalmaktan kaçınabilirsiniz. HGS bakiye ve ceza sorgulama nereden yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

HGS bakiye sorgulama işlemini birden fazla yolla yapmanız mümkün. E-devlet, PTT ya da bankalar aracılığıyla sorgulama yapmak mümkün. Eğer sürücü olarak herhangi bir cezayla karşılaşmak istemiyorsanız belirli aralıkla HGS bakiyenizi kontrol edip, gerekli olduğu durumlarda bakiye yüklemesi yapmanız gerekir. Bu sayede ihlal teşkil eden bir şekilde geçiş yapmaktan da kurtulmuş olursunuz.

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKiYE SORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiyeli bir sistemdir ve her belirli bir ücrete tabi yoldan geçiş yapıldığında bu yolun ücretin HGS bakiyesinden ödenir. HGS bakiyesinin yeterli olmadığı ihlali geçiş durumlarına önlem olarak basit bir şekilde HGS bakiye sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. En sık sorgulama yapılan yöntemlerden biri de e-devlet aracılığıyladır. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için öncelikle bir e-devlet şifresi almanız gerekir. PTT şubelerinden aldığınız bu şifreyle birlikte turkıye.gov.tr sitesini ziyaret edin. Ardından ise e-Hizmetler başlığından PTT Genel Müdürlüğüne tıklamanız gerekir. Sonrasında menüden " HGS Bakiye Sorgulama" seçeneğine tıklayarak bakiyenizin durumunu kontrol edebilirsiniz.

Eğer PTT üzerinden bu işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız da ptt.gov.tr adresine erişim sağlamanız gerekir. Erişim sağladıktan sonra sitenin üst kısmında yer alan HGS Bakiye Sorgulama butonuna tıklayın. Buradan sisteme giriş yaparak HGS bakiyenizi öğrenebilirsiniz.

HGS CEZASI NASIL SORGULANIR?

İhlalli geçişler HGS cezasına yol açar. HGS cezasını öğrenmek için ise e-devlet ve herhangi bir PTT şubesine başvurabilirsiniz. Bu sorgulamayı internet üzerinden yapmak istiyorsanız e-devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler kısmına tıklayıp PTT Genel Müdürlüğünü seçin. Sonrasında ise açılacak olan sayfada "HGS İhlalli Geçiş" butonuna tıklayın. Kısa süre içerisinde karşınıza HGS cezanız açılır. Bu cezayı ise internet bankacılığı ya da mobil bankacılık aracılığıyla müşterisi olduğunuz bankalar sayesinde ödeyebilirsiniz.

HGS KARTI BAŞKA ARAÇLARDA KULLANILIR MI?

Her aracın kartı farklıdır. HGS sistemi her araç için ayrı bir bakiye oluşturur ve buna göre işlem yapar. Eğer araç değiştirmek istiyorsanız eski aracınızda kullandığınız HGS kartını iptal ettirmeniz gerekir, Yeni aracınız için ise tekrardan yeni bir başvuru yapabilir, eski kartınızdaki bakiyeyi de buraya aktarabilirsiniz.

Yazarlar