Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

30.05.2018 - 12:06 | Son Güncellenme:

Kısaca HGS olarak adlandırılan Hızlı Geçiş Sistemi, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki ücretli otoyollar ve özel işletmelere ihale edilmiş karayolları ile boğaz köprülerinde bulunan gişelerdeki yığılmaları ortadan kaldırmak ve sürücülere zaman kazandırmak amacıyla 2012 yılında devreye sokulmuştur.

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

Araç sayısının giderek çoğalması trafik sıkışıklığını da beraberinde getiriyor. Şehirler arası yollarda bu sıkışıklığın yarattığı iş, zaman ve ekonomik kayıplar ise hem devlet hem de vatandaşlar için ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bu kayıpları önlemek ve trafik akışını hızlandırmak için PTT Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sokulan HGS, OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) gibi geçiş sistemleri, sürücülerin söz konusu ücretli yollardaki ücret toplama noktalarından beklemeden geçmelerini sağlar. HGS, aracın camına yapıştırılan ön ödemeli elektronik etiketin, geçiş ücretlerinin tahsil edildiği gişelerde bulunan elektromanyetik okuyucular tarafından tanınarak, geçiş ücretinin karttaki bakiyeden otomatik olarak düşülmesi şeklinde işler. Ön ödemeli elektronik etiketler PTT şubelerinden temin edilir.


HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME İŞLEMLERİ HAKKINDA DETAYLI
BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE VE CEZA SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Ücretli otoyollarda nakit ödeme gişeleri yoktur. Buralardan geçiş, otomatik geçiş sistemleriyle sağlanır. Bu yolları kullanan sürücüler, bu sistemlerden birine abone olmak zorundadır. HGS abonelerinin araçları, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 6 sınıf olarak kategorize edilmiştir ve her sınıf araç için farklı etiketler hazırlanmıştır. Abonelerin araçlarının sınıfına uygun olan HGS etiketlerinden edinip araçlarının ön camına yapıştırmaları ve her geçişte kartlarında yeterli bakiye bulundurmaları zorunludur.

Etiketlerinde yeterli bakiye olmadan geçiş yapan sürücüler için usulsüz geçiş cezası düzenlenir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmamaları da ceza gerektiren bir davranıştır. Bu davranışı alışkanlık haline getiren sürücüler kara listeye alınırlar. Bunun dışında, cezaya konu olan bir başka durum da şerit ihlalidir. Her geçiş sistemi için farklı şeritler tahsis edilmiştir. HGS abonesi olup da OGS'ye ait şeritten geçen sürücüler, kendilerine ait geçiş ücretinin 11 katını ödemekle cezalandırılırlar.

HGS ile ilgili işlemler PTT tarafından yürütülür. HGS etiketlerindeki bakiye ve sürücüler için düzenlenmiş geçiş ihlali cezalarının sorgulamasını PTT'nin HGS için elektronik ortamda hizmete açtığı http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresindeki müşteri hizmetleri sayfasından yapabilirsiniz. Sahip olduğunuz herhangi bir kredi kartına otomatik ödeme talimatı vererek HGS kartınızda daima yeterli kredi bulunmasını sağlayabilir, sürekli olarak hesabınızı kontrol etmek zorunda kalmazsınız.
HGS ile ilgili sorunlar için hgs@kgm.gov.tr e-mail adresine, 0 312 801 04 04-0 312 801 05 05-0 312 801 06 06 numaralı fakslara veya 0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir.