Gündem İBDA-C’cilere yeniden yargılanma yolu açıldı

İBDA-C’cilere yeniden yargılanma yolu açıldı

05.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), İBDA-C adına Dost tarikatı lideri olarak bilinen emekli Binbaşı İhsan Güven ile eşi Sibel Güven’i öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 3 hükümlünün, gözaltında avukat yardımından yararlanamamaları nedeniyle yeniden yargılanmalarına karar verdi.

İBDA-C’cilere yeniden yargılanma yolu açıldı

2004’te işlenen cinayetlerden sonra gözaltına alınan Abdulselam Tutal, Selim Aydın ve Emin Koçhan’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadeleri avukatları olmadan alındı.

Haberin Devamı

İfade tutanağında, bu kişilerin suçu ayrıntılarıyla anlattığı, bir avukatın hukuki yardımından yararlanmak istemedikleri belirtildi. Sanıklar, Cumhuriyet Savcısı’na verdikleri ifadede ise avukatla görüşme ve müdafi yardımından yararlanma girişimlerinin engellendiğini, bu nedenle önceki ifadelerini kabul etmediklerini söylediler. Yargılama sonunda, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi 2012’de bu kişilerin de bulunduğu 5 sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce de onandı. Tutal, Aydın ve Koçhan, AYM’ye başvurdular. AYM, başvurucuların Anayasa’nın 36. maddesinde düzenlenen adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar verdi.