Gündem İdlib’e harekât sinyali

İdlib’e harekât sinyali

12.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İdlib, Halep ve Hama bölgelerinde Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) içinde yer alan gruplara karşı üstünlük elde eden Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), ateşkes anlaşması ile bölgede zaferini ilan etti. Gelişmeleri yakından izleyen Rus destekli Esad güçleri, bölgede kapsamlı kara ve hava harekâtına hazırlanıyor.

İdlib’e harekât sinyali

İdlib’in yanı sıra Halep, Hama ve Lazkiye sınırlarına dayanan HTŞ’nin ele geçirdiği noktalara yönelik rejimin ve birlikte hareket ettiği grupların yoğun sevkiyat yaptığı gözleniyor.

Haberin Devamı

Bir yandan savunma hattını güçlendiren Suriye ordusu, diğer yandan da muhalif mevzilere sınır hattından saldırılar düzenledi. Soçi anlaşması gereği silahsızlandırılmış bölge olarak kabul edilen İdlib’de dün muhaliflere yönelik füze saldırısı gerçekleştiren rejimin, Tal Mark bölgesindeki saldırıda sivilleri hedef aldığı iddia edildi. Saldırılara ilişkin, “Rejim güçleri ve destekçileri olan yabancı milisler İdlib kırsalında bölgeleri bombaladı. Türkiye ile Rusya arasında imzalanan ve bölgeyi kapsayan ateşkes anlaşması ihlal edildi” iddiasında bulunuldu.

Rejimin Rusya ve İran desteğinde İdlib ve çevresinde etkili olan HTŞ’ye yönelik kapsamlı operasyon hazırlığı Ankara’yı harekete geçirdi. İdlib gerginliği azaltma bölgesinde 12 ateşkes gözlem noktası bulunan Türkiye, HTŞ’nin üstünlük sağlaması üzerine diplomasi trafiğini hızlandırdı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İdlib’in Suriye’nin en önemli terör üslerinden biri haline geldiğine dikkat çekilerek, “Rusya’nın varlığına tehdit oluşturmaya başlayan bu konuda gerekli adımları atacağız” denildi.