Gündem İhbarcı MKEK’in ABD temsilcisi

İhbarcı MKEK’in ABD temsilcisi

09.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yerli silah planlarını satarken suçüstü yakalanan Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi’nin banka hesaplarına el konuldu. İhbarcı da MKEK’in ABD temsilcisi çıktı

İhbarcı MKEK’in  ABD temsilcisi

Milli Piyade Tüfeği MPT-76 ve MP-5 marka silahların çizim ve üretim planlarını satarken suç üstü yakalanarak tutuklanan Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi’nin (59), bankalardaki yüzbinlerce TL’lik menkul değerlerine savcılık kararıyla el konulduğu öğrenildi. Tanrıverdi’yi ihbar eden K.K.’nın, ABD’li bir firma adına Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) ABD temsilcisi olduğu öğrenildi. Söz konusu firmanın, suç tarihinden önceki yıllarda da dünyanın en büyük perakende mağazası olan bir firma ile işbirliği yaparak, Kırıkkale Silah Fabrikası’nca üretilen 5.56X45 mm, 7.62X51mm ve 9X19 mm Parabellum tabanca fişeğini ABD’ye ihraç ettiği bildirildi. MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Tanrıverdi’nin, maddi menfaat karşılığında, ilk milli piyade tüfeği olan MPT-76 ile MP-5 marka silahların çizim ve üretim planlarını satmaya çalışırken suç üstü yakalanarak tutuklanmasıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Paralarına el konuldu
Soruşturmayı yürüten savcılığın, Tanrıverdi’nin bankalarda bulunan mevduatına el koyduğu öğrenildi. Tanrıverdi’nin bankadaki mevduatının, suçtan kaynaklanan gelirle mi elde edip etmediğinin araştırılacağı bildirildi. Ayrıca Tanrıverdi’nin evinde ele geçirilen paralara da el konulduğu anlaşıldı. Savcılığın, Tanrıverdi’nin müdür olarak görev yaptığı süre zarfında silah fabrikasında üretimi yapılan silah, mühimmat ve projelerle ilgili çizim, üretim ve vesair planları da menfaat karşılığı satıp satmayacağının araştırılacağı bildirildi.

Fişek ihraç etmişler
Tanrıverdi’yi ihbar eden Türk ve ABD vatandaşı olan K.K.’nın, MKEK’nin ABD temsilcisi olduğu öğrenildi. K.K’nın resmi temsilcisi olduğu ABD’li firmanın aracılığıyla MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası’nca üretilen tabanca fişeklerinden daha önce de ihraç ettiği öğrenildi. K.K.’nin temsilcisi olduğu firmanın dünyanın en büyük perakende mağazasına aracılık yaparak, Kırıkkale Silah Fabrikası’nca üretilen ABD’ye 5.56X45 mm, 7.62X51mm ve 9X19 mm Parabellum tabanca fişeği ihraç ettiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

Hangi silahlar üretiliyor?

Krıkkale Silah Fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ülkenin diğer silahlı birimlerinin hafif silah konusunda her türlü ihtiyacını karşılamak maksadıyla 1935’te kuruldu. Fabrikada namlusu soğuk dövme teknolojisi ile üretilen 5.56 mm HK 33 E otomatik piyade tüfeği, 7.62 mm G3/A3 & G3/A4 otomatik piyade tüfeği, 7.62 mm MG3 makinalı tüfeği, 9 mm MP5/A3 ve MP5/K makinalı tabanca, 40 mm T 40 ve T 40 HK 33 E bombaatar üretimleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca MKEK, KOSGEP ve Doğu Karadeniz Silah Projesi kapsamında üretilen tabancaların denetim ve kontrolü de aynı fabrikada yapılıyor. Tanrıverdi, MKE Silah Fabrikası Fabrika Müdür Yardımcısı (teknik) olarak görev yaparken 17 Aralık 2015’te MKE Silah Fabrikası Müdürü görevine atanmışdı.