Gündem İkisi de Rus üretimi el bombası kullanmış

İkisi de Rus üretimi el bombası kullanmış

28.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gar katliamında canlı bombaların TNT tipi patlayıcıları harekete geçirmek için Rus yapımı F1 model el bombalarına ait çekme pimi kullandığı saptandı

İkisi de Rus üretimi el bombası kullanmış

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’te 100 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren Yunus Emre Alagöz ve Suriye uyruklu canlı bombacıların TNT tipi patlayıcıları harekete geçirmek amacıyla kullandıkları Rus yapımı F1 model savunma tipi el bombalarına ait çekme pimi, halkası, metal yayları, ateşleme tapalarının fotoğrafları ilk kez ortaya çıktı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 36 sanık hakkında açılan davadaEmniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı fezlekeye göre, Alagöz’ün bombayı patlattığı bölgede parçalanmış baş, işaret, orta ve yüzük parmaklarından ibaret el parçaları bulundu. Yapılan parmak izi araştırması sonucu parçalanmış el parçalarının maktullerden N.B.’ye ait olduğu tespit edildi. N.B.’ye ait diğer ceset parçaları ise Alagöz’den 50 metre uzaklıktaki Suriye uyruklu ikinci canlı bombacının eylemi gerçekleştirdiği bölgede bulundu. Suriye uyruklu kimliği tespit edilemeyen ikinci canlı bombanın alt kısmı tamamen parçalanmış gövdesi, başı, omuzu, sağ kolu ve el parçaları da bulundu.

Pil parçası bulundu

Fezlekede, Alagöz’ün bulunduğu bölgede el yapımı bombada başlatıcı olarak kullanılan, fabrikasyon olarak askeri amaçlar için üretilen Rus yapımı F1 model savunma tipi el bombasının ateşleme tapasına ait 3 cm. çapında çekme pimi ve 3 cm. boyunda halkası, el bombasının deforme olmuş yaklaşık 8 mm. çapında, 3 cm. boyunda metal yayı, el bombasının deforme olmuş 2 mm. kalınlığında, 6 cm boyunda ateşleme tapası, el yapımı bombada parça etkisi yaratmak amacıyla kullanılan 7 mm. çapında her biri 2 gram, toplamda 293 gram ağırlığında, hastaneye kaldırılan yaralıların vücutlarından cerrahi müdahale ile çıkarılan toplam 156 gram ağırlığında metal bilye bulunduğu anlatıldı.

Suriye uyruklu kimliği tespit edilemeyen ikinci canlı bombanın bulunduğu alandan ise yine aynı şekilde el bombası maşası, el bombası tapasına ait metal parça, metal bilyeler, 9 voltluk pilin metal parçaları bulundu.

Haberin Devamı

Bomba düzeneği

Fezlekede, bombanın düzeneği hakkında şöyle denildi:

“50 metre arayla gerçekleştirilen intihar saldırısını yapan kişiler herhangi bir şekilde (sırt çantası, bel çantası, bel kuşağı, yelek) vücutları üzerinde taşıdıkları, ana patlayıcı maddesi TNT (Trinitrotolien), parça etkisi için metal bilyeler, başlatıcı ile ana patlayıcı arasında yemleme olarak İntifaklı Fitil (patlayıcı kablo) kullanıldığı değerlendirilen, başlatıcı ve anahtar sistemi (Pim çekildikten sonra 3-4 saniye gecikme sağlayan) fabrikasyon üretim F1 model savunma tipi el bombası tapası (UZRG Fünye Grubu) olan, basınç ve parça etkili 2 adet el yapımı bomba düzeneği olduğu tespit edilmiştir. F1 model savunma tipi el bombası tapasının (UZRG Fünye Grubu) emniyet piminin çekilmesi ve emniyet maşasının serbest bırakılmasıyla emniyet maşası fırlar, yay ile gerilmiş iğne müsademeli kapsüle çarpar. Kapsül gecikme elemanını tutuşturacak küçük fakat yoğun bir alev oluşturur. Gecikme süresi 3-4 saniye süre ile yanar. Müteakiben detanatörü patlatır.”