23.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
HABER ARAŞTIRMA İstanbul
İklim değişikliğinin gıdalar üzerindeki etkisi hakkında yapılan bir çalışmaya göre, artan karbon emisyonları gıdaların besin değerini de azaltıyor. Lancet Planetary Health adlı dergide yayımlanan çalışma, gidişatın 2050 yılında küresel düzeyde beslenme sorunlarına yol açacağını ortaya koyuyor.
Çalışma çerçevesinde, buğday, pirinç, mısır, bezelye, darı, soya fasulyesi, patates ve arpada, emisyon artışının besin değeri üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışma sonuçları, bu ürünlerin 2050 yılı itibarıyla besleyici değerlerini ortalama yüzde 3 oranında kaybedeceğini gösteriyor. Çalışma yüksek karbondioksit seviyelerinin, bazı bitkilerde fotosentezi ve büyümeyi artırsa da ekinlerdeki temel mikro besinlerin konsantrasyonunu azalttığını ortaya koyuyor. İklim kriziyle oluşan sera gazı emisyonunun, kişi başına düşen protein oranını yüzde 19.5, demir oranını yüzde 14.4 ve çinko oranını yüzde 14.6 oranında azaltabileceği belirtiliyor. Araştırma kritik minerallerde yaşanacak azalmanın en çok, Güney Asya, Ortadoğu, Güney Sahara, Kuzey Afrika bölgelerini etkileyeceğini savunuyor.
Hastalık sebebi
Çinko, protein ve demir eksikliği şimdiden önemli küresel sağlık sorunları arasında yer alıyor. Çinko eksikliğinin, her yıl 5 yaş altı 100 bin çocuğun ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor. Protein eksikliği ise çocukların gelişimini sekteye uğratıyor ve anne ölüm oranlarının artmasına sebep oluyor. Her yıl 2.2 milyon civarında 5 yaş altı çocuğun ölümünden protein eksikliğinin sorumlu olduğu ifade ediliyor. Demir eksikliği ise yılda yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ölümünden sorumlu. Aynı zamanda anemi, zeka geriliği gibi birçok sağlık sorununa ve bu sorunlar yüzünden erken ölüme neden oluyor.