Gündem İlkbahar Ekinoksu nedir? İlkbahar Gündönümü Doodle oldu!

İlkbahar Ekinoksu nedir? İlkbahar Gündönümü Doodle oldu!

20.03.2019 - 07:40 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü teknoloji devi Google, baharın başlamasına kısa bir süre kala 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile ilgili özel bir Doodle yayınladı. Peki diğer adıyla İlkbahar Gündönümü nedir? İşte ayrıntılar...

İlkbahar Ekinoksu nedir İlkbahar Gündönümü Doodle oldu

Arama motoru devi Google, özel hazırladığı Doodle ile kullanıcılarını şaşırttı. Google bugünkü sayfasını 21 Mart İlkbahar Ekinoksu için hazırladı. Peki İlkbahar Gündönümü ya da İlkbahar Ekinoksu nedir?

Haberin Devamı

İLKBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Dünya, Güneş sisteminin bir üyesi olmakla birlikte Dünya’nın hem kendi ekseni etrafında, hem de Güneş etrafında dönme özelliği vardır. Bu durum, geceyle gündüz ve de mevsimler gibi kavramların doğmasını sağlamıştır.

Özellikle de Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketlerine bakıldığında, önceden belirli bazı tarihler oldukça büyük önem taşır. Bu tarihlerin en önemlilerinden bazıları ise, 21 Mart ve de 23 Eylül tarihleridir. Bu tarihlerde, Güneş ışınları Dünya'yı ikiye bölen paralel olan Ekvatora dik bir şekilde düşmektedir. Bu tarihlerde Dünyanın her yerinde gece ile gündüz saatleri eşit olmaktadır. İşte bu duruma coğrafya biliminde “ekinoks” adı verilmektedir.

EKİNOKS NEDİR?

Haberin Devamı

Güneş'den gelen ışınlar 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer . Her yerde gece ve gündüzler eşit olur , bu duruma Ekinoks denir.

Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.Güney Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoks'u - 23 Eylül İlkbahar Ekinoks'udur.

Ekinoks ya da gün tün eşitliği, yılda 2 kez tekrarlanır. Güneş ışınlarının ekvatora dik vurması sonucunda Aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır.

21 MART'TA NELER OLUYOR?

*Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90° lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır.

*Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar.

*Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

*Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur.

*Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.