Gündem İlklerin kilisesi 7 Ocak’ta açılıyor

İlklerin kilisesi 7 Ocak’ta açılıyor

21.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balat’ta bir dönem çürümeye yüz tutmuş olan Bulgar demir kilisesi Sveti Stefan, yaklaşık 7 yıl süren restorasyonun ardından eski günlerine dönüyor. 7 Ocak’taki açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Borisov dahil bine yakın davetli katılacak

İlklerin kilisesi 7 Ocak’ta açılıyor

Haliç kıyısında bulunan ve dünyada demirden imal edilmiş tek kilisesi olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi Sveti Stefan, namıdiğer Demir Kilise, eski günlerdeki ihtişamına kavuşmak için gün sayıyor.

Demir kilise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) katkılarıyla 2011 yılından itibaren başlayan restorasyonda yapının yüzde 90’ı elden geçirildi. 7 yıllık restorasyon süresinin ardından aralık ayında tamamlanması 7 Ocak’ta da resmi törenle açılması planlanıyor.

Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ekaterina Zahariyeva, Bulgaristan Kültür Bakanı

Vecdi Raşidov, Bulgar Partiği Neofit, Fener Rum Partiği Bartholomeos, Türkiye’den mevcut ve eski bakanlar, yerel yünetim ve kamu kurum ve kuruşlarından yetkililer dahil bine yakın davetli gelecek. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de açılışa davet edildiği, programına uyarsa gelebileceği belirtildi.

Cami de yenilendi

Yaklaşık 15 yıldan beri Bulgar Ortodoks Kiliseleri Başkanlığı’nı yürüten Vasil Liaze, kilisenin restorasyonunun 16 milyon TL’ye mal olduğunu, bu paranın 15 milyon TL’sinin Türk hükümeti, 1 milyon TL civarında bir rakamın da Bulgaristan hükümeti tarafından karşılandığını ifade etti. Kilisenin restorasyonunda Sofya ile Ankara arasında bir ‘karşılıklılık’ mutabakatının yapıldığını belirten Liaze, bu sayede Filibe’nin tam merkezinde bulunan Cuma Camii’nin de restorasyonunun gerçekleştirildiğini ifade etti.

Dünyada bir eşi olmayan ve dünyanın demirden ilk yapılmış prefabrik binası olan kilisenin restorasyonunda en büyük yardımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığını dile getiren Liaze, “Kendisi ile yaptığımız görüşmede bir rica üzerine hemen talimatı verdi ve dünyada bir örneği bulunmayan bu kilise tekrar görkemli günlerine kavuştu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerimizi sunuyorum. Ayrıca eski İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de çok büyük yardımları oldu. İBB her hafta kilisedeki çalışmalar hakkında toplantı yaptı. Bulgaristan’dan Başbakan Boyko Borisov ve Din İşleri Direktörü Emil Velinov’un da kilisenin restorasyonuna büyük katkıları oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bulgarlar için önemi çok büyük

Demir Kilise’nin Türkiye’deki Bulgar vatandaşlarının yanı sıra tüm Bulgaristan için çok önemli bir eser olduğuna da dikkat çeken Vasil Liaze, “Kilisenin inşaatına Padişah II. Abdülhamit’in izniyle 1891 yılında başlandı. 500 ton demir kullanıldı ve bu demir parçalar Avusturya’nın başkenti Viyana’da dökülerek Tuna Nehri üzerinden İstanbul’a taşındı. Kilisenin zeminini güçlendirmek için dünyada ilk defa buharlı şahmerdan kullanıldı. 1898 yılında görkemli bir törenle açılan kilise Bulgarların kültürel ve dini bilincinin uyanışını temsil ediyor” dedi.