Gündem ‘İmam diye gittik temizlik işçisi olduk’

‘İmam diye gittik temizlik işçisi olduk’

21.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

KPPS ve DHBT sınavı sonrası mülakatı geçen 4 bin 995 imam adayı Diyanet tarafından geçici kadroya alındı. İşe başladıktan sonra İŞKUR kadrosundan temizlik işçisi olarak çalıştırılan imam adayları kandırıldıklarını savundu...

‘İmam  diye gittik  temizlik  işçisi olduk’

İmam olabilmek için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi’ne (DHBT) giren ve yapılan mülakatı geçip imam olmaya hak kazanan 4 bin 995 imam adayı, Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Mayıs ayının 25’inde geçici imam olarak işe alındı. İşe başladıktan kısa bir süre sonra da temizlik işçisi olarak göreve başlatılan imam adayları, yaklaşık 15 gün sonra ise kendilerine gönderilen SMS’lerle İŞKUR’lu olduklarını öğrendi. Önümüzdeki Şubat ayında da İŞKUR sözleşmeleri sona erecek olan imam adayları kandırıldıklarını ve mağdur edildiklerini söyledi.
Gelen mesajla öğrendiler
İŞKUR programı ile binlerce kişinin mağdur edildiğini ifade eden Sait Burkay Milliyet’e şunları anlattı:
“2016’daki KPSS’den 50 ve üzeri puan alan imam hatip lisesi mezunları olarak geçici imamlık için başvuru yaptık. Mülakattan 70 ve üstü puan alan 4 bin 995 kişi de köy camilerinde imam olarak görevlendirildi. Fakat 25 Mayıs’ta işe başlayan imamlar, kısa süre sonra İŞKUR destekli camilerde temizlik görevlisi yapıldı ve mesajla İŞKUR’a kaydırıldığımız bize bildirildi. Bize imza attırıldığında, biz o imzayı imam olarak görev yapacağız diye attık. Ben ve diğer arkadaşlar da İŞKUR’a imza attığını bilmiyordu. Şu an sınavı ve mülakatı geçen 4 bin 995 kişinin üçte ikisi temizlik görevlisi olarak çalışıyor. Aramızda çok az kişi geçici imam olarak görev yapıyor. Onların da statü kısmında temizlik görevlisi yazıyor. Görevlerimiz de 4 Mart’ta sona eriyor, binlerce insan 4 Mart’ta işsiz kalacak ve her birimiz bir köşeye dağılacağız.”
Devletten başlangıçta kadro gibi bir beklentilerinin olmadığını kaydeden Burkay şöyle devam etti:
“Üç yıla yakındır geçici imamlık yapan arkadaşlar var, kadro önceliği elbette ki bunların olacak. Biz de kalıcı vekillik ya da sözleşmeli vekillik istiyoruz. Mülakatlı temizlik görevlisi olduk. Biz bu sorunların kalıcı olarak yetkililer tarafından çözülmesini istiyoruz. Defalarca yetkililerle görüşmemize rağmen somut bir adım atılmadı. Yeni Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş ile bizzat görüştüğümüzde bize, ‘Ben bir şey yapamam bu eskilerin yapmış olduğu bir hatadır. Sizin bu sorununuz ancak ve ancak siyasi yetkililer tarafından çözülür’ dedi. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da konuyu halledeceğini söyledi fakat sadece söyledikleriyle kaldılar. Eğer İŞKUR sözleşmelerimiz bitmeden konu hallolmazsa en az 4 bine yakın mağdur Ankara’ya gideceğiz.”

‘Çay demliyorum masa siliyorum’

İŞKUR programı ile mağdur edildiğini söyleyen diğer bir isim de Kahramanmaraş Müftülüğü’nde temizlik görevlisi olarak çalışan Nebi Topal. Topal, imam olarak alındıklarını ancak İŞKUR’la kandırıldıklarını belirterek, “Yaklaşık 5 bin kişi KPSS ve DHBT ardından mülakatla geçici imam olarak atandı. Bunlardan biri de bendim. Mülakattan sonra Kahramanmaraş’ta bir köye imam olarak gittim, 15 gün burada çalıştıktan sonra müftülük tarafından bize gönderilen SMS ile İŞKUR programına kaydırıldığımız öğrendik. Ama başta bize böyle bir şey denmedi. 15 gün ardından da Kahramanmaraş merkezde bulunan müftülükte temizlikçi olarak göreve başladım. İmam olarak girdiğim yerde 6 aydır temizlikçi olarak çalışıyorum” diye konuştu. Topal, şöyle devam etti:
“Temizlik işçisi olarak çalıştırılacağımı bilseydim bu sınava girmezdim. Mülakatta Kuran-ı Kerim okutuldu, dinle ilgili sorular soruldu. Hem istemediğim bir işte çalışmak zorunda bırakıldım hem de imam maaşı yerine asgari ücret alıyorum. Bir de insanların keyfine göre iş yapıyorum. Bir gün masa temizlerken, ertesi gün çay demlerken görüyorum kendimi ve kafalarına göre arada cuma namazı kıldırıyorlar. Anladığınız kandırıldık. Biz mağduriyetin bir an önce kalkmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı