Gündem İnternetten öğrendi, bağlama yapımında usta oldu

İnternetten öğrendi, bağlama yapımında usta oldu

09.11.2015 - 15:01 | Son Güncellenme:

Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan Mustafa Yılmaz, internet sayesinde 40 yaşından sonra bağlama yapımında usta oldu.

İnternetten öğrendi, bağlama yapımında usta oldu

Burdur'dan Avustralya'ya 5 yaşındayken ailesiyle göç eden 43 yaşındaki Yılmaz, ilk kez 9 yaşındayken tanıştığı ve sonrasında yanından hiç ayırmadığı bağlamanın, bugün ülkedeki en önemli ustalarından biri olmayı başardı. Bağlamayla Sydney'de ünlü aranjörler Yıldıray Gürgen ve Mehmet Ali Çetin sayesinde tanışan 4 çocuk babası Yılmaz, 40 yaşından sonra ustalığa giden süreci AA muhabirine anlattı.

"İnternet sağ olsun"
Sydney'den Melbourne'e beş yıl önce göç eden Yılmaz, kente uyum sağlamaya çalışırken yalnızlık hissinin, kendisini çocukluk hobisi olan saz yapımına ittiğini, internet sayesinde saz yapımının inceliklerini öğrendiğini ifade etti. Evinin garajında üç yıldır saz yapan Yılmaz, "Artık sağ olsun internet diyeyim. İnternette, Youtube'da araştırma yaptım. Çok meraklıyımdır. Bir şeyi yapma hırsı vardır bende. Biraz da el becerisi olunca her şey yerine oturdu" diye konuştu. İlk sazını kendisi için yapan Yılmaz, yerel sanatçılardan ve vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine bağlama yapımını hızlandırmak için Türkiye'deki saz ustalarıyla iletişime geçtiğini söyledi. Türkiye'deki ustalardan her zaman destek gördüğünü aktaran Yılmaz "Yeri geldi beni hiç tanımayan saz ustalarına telefon açıp sorduğum sorular oldu. Sağ olsunlar hepsi de bana cevap verdi. En çok da Necmi ustamız vardır, İstanbul'da Nazar Saz Evi bana çok çok destek çıktı, telefonda bilgiler verdi, hatta bazı sıkıntı yaptığımız şeylerde video kaydı yapıp da gönderdiği de oldu" dedi. Hobi olarak başladığı bağlama yapımını, evinin garajını atölyeye çevirerek mesleğe dönüştüren Yılmaz, Avustralyalı Türklerin bağlama merakının kendisini bile şaşırttığı belirtti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bu sanata başladığımda bu kadar insanın saza merakı olduğunu bilmiyordum. Avustralya'da her üç evden birinde saz çalınıyor diyebilirim. 40 yaşından sonra, 50 yaşından sonra bağlama çalmaya başlayan insanlar var. Saz yaptırarak çocuklarını eğitmek isteyen arkadaşlarımız var." Sydney gibi Melbourne'de de gıda sektöründe çalışan Yılmaz, 40'ından sonra edindiği mesleğini yaşamının sonuna kadar sürdüreceğini sözlerine ekledi.