Gündem Irak’ta mezhep kıyımı

Irak’ta mezhep kıyımı

17.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’da olduğu gibi, Telafer’de de kentten önce Şiiler kaçtı. Türkmenler ilk kez Kürtlerden yardım istedi. Bağdat’tan yanıt gelmeyince IŞİD işgal etti

Irak’ta mezhep kıyımı

Musul’u ele geçirdikten sonra Telafer’e ilerleyen IŞİD kuvvetleri karşısında Irak ordusu fazla direnemedi. Önceki gece IŞİD kuvvetleri Telafer’e girdi. IŞİD’in kenti ele geçirmesi ile birlikte yüz binlerce kişi göç etmeye başladı. Göç edenlerden Şii olanlar Musul’un batısına, Sünniler ise Kürt yönetiminin denetimindeki Sincar bölgesine kaçtı. Kentte kalanlar ise korku ile evlerine kapandı. Şu ana kadar kentten IŞİD’in halka yönelik eylemlerine yönelik bir bilgi gelmedi. IŞİD mevzilerini bombalamak için Bağdat’tan kalkan savaş uçakları Telafer’de bir hastaneyi vurdu. Hastanede ölen ve yaralılar olduğu belirtildi.

Hiç kimse yardıma gelmedi
Telafer’deki durumu Milliyet’e değerlendiren Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, “Bize gelen bilgilere göre silahlı gruplar Telafer’e hakim durumdalar. Türkmenler göç etmeye mecbur bırakıldı” dedi. Salihi, Türkmen Cephesi olarak Telafer’in savunması için Kürt yönetiminden yardım istediklerini, ancak Bağdat yönetimden onay gelmesi halinde harekete geçileceği yanıtını aldıklarını belirti.
Salihi, Talafer kent merkezinin tamamen IŞİD’in kontrolüne geçtiğini, kale bölgesi dahil Irak ordusundan kalma silah depolarını örgütün ele geçirdiğini belirterek, peşmergelerin kente 20 kilometre mesafede mevzilendiklerini söyledi.
IŞİD’in saldırısında hiçbir gücün Türkmenlere yardıma gelmediğini ifade eden Salihi, “Tehlikenin boyutunu daha önce uyarmıştık. Maalesef yeterince destek verilmedi. Ne merkezi yönetimden ne Kuzey Irak hükümetinden ne de Türkmenlerin yanında durduğunu söyleyenlerden” diye konuştu.
Kerkük’teki duruma da dikkati çeken Salihi, Kerkük’ün çevresinin peşmergeler tarafından kontrol edildiğini merkezinin ise polisin kontrolünde olduğunu söyledi.

Mezhep savaşı kapıda
Salihi, Irak’ta mezhep savaşının kapıda olduğunu, bu kapsamda Türkmen bölgelerinde Türkmen yönetiminin hakim olmasını istedi. Salihi, Kerkük’e dair ise, “Kerkük’ün bir özel statüye kavuşmasını istiyoruz. Ankara da bunu daha önce desteklemişti” diye konuştu.
Milliyet’in telefonla ulaştığı Telaferli aileler, Irak merkezi hükümet ordusunun göç eden aileleri engellediğini, bu nedenle IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinden sonra göç hareketinin bir süre sonra kesildiğini, ancak IŞİD’in ilçeye ulaşmasından sonra göç edenlere bir engel çıkarmadığını söyledi.

İlk önce Şiiler terk etti
IŞİD’in Şiilere yönelik etnik temizlik yapacağı korkusuyla ilçeyi ilk terk eden Şii Türkmenler oldu. Yüzde 72 Sünni Türkmenler, yüzde 28’i ise Şii Türkmenlerden oluşan Telafer’de ilk göç edenler Şii Türkmenler oldu.
Radikal İslamcı örgüt IŞİD’in Şiilere yönelik etnik temizlik yapacağı korkusu nedeniyle Şii Türkmenler, günler öncesinden göç hazırlığına başlamıştı. IŞİD’in ilçeye doğru hareketiyle birlikte Şii Türkmenler, yönünü Kürtlerin denetimindeki Sincar bölgesine çevirdi. İlçede yaşayan sayıları onbinlerle ifade edilen Şii Türkmen aileler, daha çok Yezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal bölgesine akın etti. Buradan Duhok ve Zaho’ya doğru da göç hareketi devam ediyor.