Gündem Işık ve renk dünyasına davet

Işık ve renk dünyasına davet

18.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

SSM’deki ‘MACK. Sadece Işık ve Renk’ sergisinde ZERO akımı kurucularından Heinz Mack’ın yapıtlarına yer veriliyor. Sergide Alman sanatçının 60’lı yıllardan itibaren ürettiği eserler var

Işık ve renk dünyasına davet

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) ‘MACK. Sadece Işık ve Renk’ sergisini ağırlıyor. Sergi, II. Dünya Savaşı sonrası bilinen sanat ve düşünce formlarını sıfırlayıp yaratıcılığı yüceltmek için kurulan ZERO akımı kurucularından Alman sanatçı Heinz Mack’ın yapıtlarına yer veriyor.

Bu kapsamda felsefe ve sanat eğitimi almış olan Heinz Mack’ın 60’lı yıllardan itibaren ürettiği resim, heykel ve kinetik sanat eserlerinden bir seçki sunuluyor.

Küratörlüğünü S. Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile Royal Academy of Arts Londra eski sergiler direktörü ve sanat tarihçisi Sir Norman Rosenthal’in üstlendiği sergi, sanatçının 85. yaşını ve kariyerinin 60. yılını Uzakdoğu, Avrupa’da gerçekleşen bir dizi sergiyle birlikte kutluyor. Sergide Mack’ın doğadaki renk ve formların izini sürerek açık alanlar için tasarladığı yerleştirmeleri, ışık objeleri ve ‘Kromatik Takımyıldızlar’ adını verdiği büyük boyutlu tablolar bulunuyor.

‘Benzersiz üretim’
Sabancı Müzesi müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Bu bilge sanatçıyı benzersiz zengin üretimiyle sanatseverlerle buluşturacak olmaktan mutluluk duymaktayız” dedi.

Çölü görünce şaşırmayın
Sergi kapsamında Sakıp Sabancı Müzesi galerilerinin bir kısmı, Heinz Mack’ın 60’lı yıllardan itibaren el değmemiş doğal alanları sanata ayrılmış mekânlara dönüştürdüğü Land Art (Arazi Sanatı) çalışmalarından hareketle tasarlanmış. Bu kapsamda sergi alanında sanatçının 60’larda Sahra Çölü ve Kuzey Kutup coğrafyasına yaptığı keşif gezileri doğrultusunda yaptığı video, performans eserlerinden hareketle bir çöl izlenimi uyandıran kum yığını izleyicileri karşılıyor.