Gündem İstanbul 2010 projeleri lafta kaldı

İstanbul 2010 projeleri lafta kaldı

13.10.2009 - 01:09 | Son Güncellenme:

İstanbul 2010’da Kültür Başkenti olacak. 2006’dan beri büyük projeler yazıldı, çizildi. Ancak 2010’a 2.5 ay kala Sur-i Sultani projesinin stratejik vizyon ve planının hazırlanması, birkaç konser ile Europa Race yelken yarışından başka bir gelişme yaşanmadı

İstanbul 2010 projeleri lafta kaldı

İstanbul’un 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olacağı kesinlik kazandığı andan itibaren büyük projeler, dev bütçeler konuşuldu. 2006’da duymaya başladığımız projelerde neler yoktu ki; Sultanahmet, Beyoğlu, Zeyrek ve Fener tarihi dönüm projeleri, AKM’nin restorasyonu, U2, REM gibi ünlü isimlerin konserleri bunlardan birkaçıydı. Peki 2010’a 80 gün kala hangi noktadayız? Nelere başlandı, hangileri yarım kaldı, bitenler hangileri?

Haberin Devamı

AKM’nin akıbeti
2008 Haziran ayında boşaltılan Atatürk Kültür Merkezi’nde halen bir çalışma yapılamıyor. İlk konuşmalarda AKM’nin 10 ay içinde biteceği sözleri verilmesine rağmen ihalesinin yapılması bile tam bir yıl aldı. Fakat bu ihale de yürütmeyi durdurma kararına takıldı.

Ayasofya’daki restorasyonlar
Ayasofya’nın 16 yıllık iskelesi kaldırıldı fakat restorasyon, aydınlatma projeleri, zemin etüdleri gibi çalışmalar devam ediyor. Öte yandan Ayasofya’daki kandilliklerin, hat levhalarının ve cephesinin acil onarım işi henüz başlamadı.

Topkapı’nın projeleri
Topkapı Sarayı’nın mutfak bölümünün onarım, bakım ve restorasyonuna başlandı. Kule Kapısı rölövesi ve restorasyon projeleri hazırlandı. Saray içinde bazı bölümlerin depreme karşı güçlendirilmesiyle ilgili öneriler sunuldu. Sarayın Çin ve Japon porseleni koleksiyonunun korumaya alınması ve çağdaş bir biçimde sergilenmesi için de bir proje düşünülmüştü; proje kapsamında plastik kutu alımı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Leonardo’nun köprüsü
Çokça konuşulan Haliç’e Leonardo da Vinci’nin köprüsünün yapılması konusunda ise projenin tamamlanması ve Koruma Kurulu’nun onayının alınması bekleniyor. Ardından projenin son hali Ajans’a sunulacak. Sonrasında çalışmalara başlanılacak.

Eminönü ve Aya İrini
Eminönü’ndeki Üst Laleli bölgesinde yer alan caddeler iyileştirilecek, Aya İrini’nin kurşun örtüsü yenilenecenekti. Bu çalışmalarla ilgili bir gelişme olmadı.

Sahnelenemeyen projeler
Vivaldi’nin “Beyazıt”, Rossini’nin “II. Mehmet”i gibi Osmanlı’dan esinlenerek bestelenmiş operalarla; Amin Maalof’un librettosunu yazdığı “Uzaktan Aşk” operasının sahneleneceği açıklanmıştı. Ancak Ajans, bu konuyla ilgili hazırlanmış bir proje olmadığını ifade etti.

İstanbul bestesi
Arvo Part’a İstanbul temalı bir beste siparişi verildiği açıklanmıştı. Proje için değerlendirme süreci henüz başlamadı; gerekli görüşmeler sürüyor.

Kent Arkeoloji Müzesi
Theodosius Limanı Çevre Düzenleme ve Yenikapı Transfer Noktası Geliştirme Projesi kapsamında, Marmaray kazılarında ortaya çıkan arkeolojik bulguların sergileneceği bir Kent Arkeoloji Müzesi açılacağı belirtilmişti. Müzeyle ilgili master plan ve uluslararası mimarlık yarışması için hazırlıklar başladı.

Haberin Devamı

2010’un tamamlanmış önemli projeleri
* Sur-i Sultani
Topkapı Sarayı surları içinde yer alan alanda Müzeler Parkı yaratmayı hedefleyen Sur-i Sultani projesinin Stratejik Vizyon ve Plan’ı, 7 Temmuz 2009’da Kültür Bakanlığı’na teslim edildi.

* U2 konseri

Türkiye’ye ilk kez gelecek grubun konseri 6 Eylül 2010’da yapılacak.

* Taşınabilir Sanat

Geçen bir yıl içinde Kartal, Tuzla, Ümraniye ve Küçükçekmece ilçelerinde toplam 10 sergi düzenlendi, bu sergileri yaklaşık 8 bin kişi gezdi.

* 7 sanatçı İstanbul’da

AB ülkelerinden davet edilen 7 sanatçıya İstanbul’da yaşama ve çalışma olanakları sunuldu.

* David Helfgott Konseri

Ünlü piyanist David Helfgott, 12 Eylül’de ve 14 Eylül’de iki konser verdi.

* Europa Race

İstanbul Europa Race, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin ana sponsorluğunda düzenlendi.