Gündem İstanbul’da deniz keyfi

İstanbul’da deniz keyfi

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Tüm yazı denizde geçiremeyenlerin kurtarıcısı günübirlik tatiller. İstanbul, bu konuda birçok alternatif sunuyor. Şehir içinde Caddebostan, Florya plajları öne çıkarken Şile, Adalar, Silivri ilçeleri de tercih edilebilir. Öte yanda komşu şehirler Tekirdağ ve Kocaeli de İstanbulluları bekliyor.

İstanbul’da deniz keyfi

Okullar kapandı, liselere ve üniversitelere giriş sınavları sona erdi. Bugün seçimlerin de bitmesiyle İstanbullular için tatil tam anlamıyla başladı. Akdeniz ve Ege’de tatil yapmak isteyenlerin çoğu rezervasyonlarını tamamladı. Henüz uzun bir tatile zamanı olmayanlar ya da bütçe ayıramayanlar için ise günübirlik ya da hafta sonu gidilebilecek rotalar öne çıkıyor. Bu konuda birçok alternatif sunan İstanbul’da günübirlik deniz sefası yapabileceğiniz yerleri derledik:

Haberin Devamı

Vapurla gidilebiliyor

İstanbul’un en çok tercih edilen sahillerinin başında Şile geliyor. İstanbul’a 60 kilometre uzaklıkta olan ilçeye İETT’nin Üsküdar’dan kalkan 139A numaralı otobüsleriyle de ulaşılabiliyor. İstanbul’un tek mavi bayraklı plajına sahip olan Şile’de Ayazma, Ağlayankaya ve Uzunkum en kalabalık olanlar plajlar. Sakin koylarda denize girmek isteyenler ise Pot Deresi’nin Karadeniz ile birleştiği noktadan sonra başlayan küçük koyları tercih edebiliyor. Şile sahillerinde sıkça görülen ve halk arasında kum kayması olarak bilinen rip akıntısına ise aman dikkat.

Adalar’a ise Bostancı, Beşiktaş, Kadıköy, Eminönü ve Kabataş’tan vapurla ulaşım sağlanabiliyor. Büyükada’da Aya Nikola, Naki Bey, Halik, Yörükali plajları en bilinenler. Ayrıca Sedef Adası Halk Plajı, Heybeliada’da Alman Koyu ve Akvaryum plajları, Burgazada’da Kalpazankaya ile Madam Martha Koyu da seçenekler arasında.

Haberin Devamı

İstanbulluların denize gireceği noktalardan biri de Kilyos. Kilyos Halk Plajı’nın olduğu bölgede birçok özel plaj da var. Bunlardan en bilinenleri Boğaziçi Üniversitesi’ne ait Burc Beach, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne ait Baykuş Plajı. Plajlarda çeşitli etkinlikler ve spor aktiviteleri de gerçekleştiriliyor.

Silivri’de 500 metre uzunluğundaki Selimpaşa Plajı’na da gidilebilir. Silivri’de ayrıca Semizkum, Çanta, Gümüşyaka plajları da bulunuyor. Öte yandan ilçeye yetişmeden önceki Kumburgaz da denize girmek için iyi bir seçenek.

Kaçış noktaları

İstanbulluların bir diğer kaçış noktası Tekirdağ sahilleri. Ortalama 2.30-3 saatte ulaşılabilen yerlerin başında Kumbağ geliyor. Cumhuriyet Dönemi’nde Rum balıkçı köyü olan Kumbağ’da birçok turistik tesis, pansiyon ve halk plajı bulunuyor. Burada ormaniçi dinlenme tesisleri büyük ilgi görüyor. 60 kilometrelik kıyı şeridiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın en uzun 12. kumsalına sahip Şarköy, aldığı poyraz rüzgârıyla su sporları açısından oldukça uygun. Şarköy’de mavi bayraklı plaj sayısı ise 4. Çamlıköy olarak da bilinen Kastro da Saray ilçesine 27 kilometrelik uzaklıkta. Yeşil ve mavinin kesiştiği Kastro’daki Bahçedere’de, denizden itibaren 2 kilometrelik kısmında kayıkla gezinti yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Dalışçıların gözdesi

İstanbul’dan biraz daha uzaklaşmak isteyenler için de birçok seçenek var. Bunlardan ilk akla gelen Saros Körfezi kuzeyindeki kıyılarıyla Edirne. Erikli, Saros Körfezi, sakin ve temiz deniziyle dikkat çekiyor. Kamp yapacak birçok alanın olduğu Erikli’de tekne turu ve dalış yapma imkânı da var. Bir diğer nokta olan Enez’de Altınkum, Sultaniçe, Gülçavuş, Vakıf plajları tercih ediliyor. Keşan’a bağlı Mecidiye’de de denize girilebilecek birçok nokta var. Buruda Uzunkum yüzmeye çok elverişli bir kumsal. Makilerle çevrili sahillerde olta balıkçılığı ve dalış da yapılabiliyor.

İstanbul’da deniz keyfi

Mavi bayrağa sahipler

Denize girmek isteyenler İstanbul’a 118 km uzaklıkta bulunan Kocaeli’ye de gidebilir. Kocaeli’nin Kandıra’da ilçesinde 5, Karamürsel’de 1 olmak üzere şehirde 6 mavi bayraklı plajı bulunuyor. Masmavi denizi, çam ormanlarıyla bir Karadeniz köyü olan Kerpe, doğal koylara, 150 metreye kadar sığ bir denize ve eşsiz kumsallara sahip. Benzer özelliklere sahip Kefken ise Kandıra’ya 27 kilometre uzaklıkta. Karamürsel’de Kocaeli’nin ilk mavi bayraklı plajı olan Altınkemer Plajı bulunuyor. Plaj, 190 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğinde. Engelliler için birçok olanağın bulunduğu plajda cankurtaran da var.

Haberin Devamı

İstanbul’da deniz keyfi

Güvenlik önlemleri var

İstanbul’da şehir içinde denize girilebilen plajlar da var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği Caddebostan, Güneş ve Menekşe Plajları yaz boyunca İstanbulluları bekliyor. Plajlar, haftanın yedi günü sabah saat 08.00 ile 19.00 saatleri arasında açık. Can güvenliği ve sağlık tedbirlerinin alındığı plajlarda 481 cankurtaran personeli bulunuyor. Plajlarda soyunma konteynerleri, duş alanları ve şemsiye hizmetleri var. Küçükçekmece Gölü yanında bulunan ve ücretsiz olarak hizmet veren Menekşe Plajı, 630 metrelik sahil şeridine sahip.

Florya Tren İstasyonu karşısında yer alan Güneş Plajı ise 840 metre uzunluğunda. Plajda, şezlong, şemsiye, soyunma kabini, duş ve WC alanlarının kullanım bedeli yetişkinler için 25 TL, öğrenciler içinse 12 TL. Caddebostan sahilinde ise toplam 1000 metre uzunluğunda 3 ayrı belediye plajı var. Gün boyunca müzik yayını yapılan Caddebostan 1 Plajı’nda 7 yaş ve üzeri için şezlong, şemsiye, soyunma kabini, duş ve WC alanlarının kulanım bedeli yetişkinler için 25 lira, öğrenciler için ise 12 TL.Diğer iki plaj ise ücretsiz. Öte yandan, Menekşe ve Caddebostan 2-3 Plajları’nda 10 lira ödeyerek şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün.

Haberin Devamı

İstanbul’da deniz keyfi