Gündem İstanbul’da yaprak dökümü

İstanbul’da yaprak dökümü

19.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK 1. Daire toplantısından çıkan son kararla birlikte ülkenin gündemine oturan savcıların tamamının yerleri değişmiş oldu

İstanbul’da yaprak dökümü

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), aralarında 17 Aralık operasyonu soruşturmalarını yürüten savcıların da bulunduğu 20 savcının görev yerlerini değiştirdi. HSYK 1. Daire toplantısından çıkan son kararla birlikte böylece Ergenekon, Balyoz, Odatv gibi ülke gündemine oturan ve tartışmalara neden olan savcıların tamamının yerleri değişmiş oldu.

Balyoz davasıyla başladı
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın 2007 yılından itibaren Ergenekon, Balyoz ve benzeri davalarında görev yapan savcıların bir bir başka görevlere atanması, ilk Balyoz davasıyla başladı. 2010’da dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in, Balyoz soruşturması savcılarının 2’sinin dosyadan el çektirmesiyle başlayan süreç, HSYK’nın ara kararnameler yayınlayarak çok sayıda hakim ve savcının görev yerinin değişmesiyle devam etti.

Haberin Devamı

Soruşturmayla atananlar
- Turan Çolakkadı: 2011’de Ergenekon sanıklardan Tuncay Özkan’dan talimat aldığı iddiasıyla teknik takiple izlendiği ortaya çıkan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Aykut Cengiz Engin, HSYK tarafından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı‘na atandı. Cengiz’in atanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirilen Çolakkadı, son krizin ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne Başsavcı olarak atandı.
- Zekeriya Öz: Ergenekon davasının çok tartışılan savcısı. İlk önce Mart 2011’de özel yetkileri alınarak İstnbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirildi. Daha sonra 2012 yılında kaçakçılık ve narkotik alanında yetkilendirildi. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda koordinatörlük yapan Öz hakkındaki Dubai tatili iddialarının ardından geçici olarak Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne atandı.
- Fikret Seçen: Hrant Dink cinayeti, askeri casusluk ve şantaj, Mehmet Haberal’ın gizlenen sağlık raporu ve Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan arama soruşturmalarını bizzat yürüttü. Nisan 2011’de Başsavcıvekili olarak atandı. KCK-MİT soruşturmasının talimatını veren savcılar arasındaydı. Yolsuzluk operasyonunun ardından, düz savcı olarak Gebze’ye atandı.
- Muammer Akkaş: Yolsuzluk operasyonunun ikinci dalgası için harekete geçmesinin ardından özel yetkileri alınarak düz savcı olarak Tekirdağ’a atandı.
- Ercan Şafak: ÇYDD, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’, ‘Kafes Eylem Planı’ ve Ergenekon davasının savcılarından. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevinden alınarak düz savcı olarak Kocaeli’ne atandı.
- Cihan Kansız: Ergenekon savcısı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nden düz savcı olarak Sakarya’ya atandı.

Haberin Devamı

Ve diğerleri...
Ali Haydar, Hikmet Usta, Hüseyin Ayar, Adnan Çimen, Ali Güngör,
Savaş Kırbaş

Yazarlar