Gündem İstanbul Üniversitesi'nde öğrencilere polis müdahalesi

İstanbul Üniversitesi'nde öğrencilere polis müdahalesi

16.12.2008 - 11:31 | Son Güncellenme:

İ.Ü'deki rektör seçimlerine ya-pılan öğrenci protestosuna po-lis müdahalesi sert oldu. Bazı öğrenciler gözaltına alındı.

İstanbul Üniversitesinde öğrencilere polis müdahalesi

İstanbul Üniversitesi'nin yeni rektörünün belirleneceği Fen Fakültesi'ndeki seçimleri izlemek için içeriye girmek isteyen yaklaşık 15 kişilik öğrenci grubu, güvenlik görevlileri engel oldu.

Haberin Devamı

Seçimleri protesto ettiklerini belirten grupla güvenlik görevlileri arasında arbede yaşanması üzerine devreye polis girdi. Polis, müdahalede bulundukları öğrencileri fakülte önünden uzaklaştırdı. Ancak basın açıklamasının ardından tekrar fakülte önünde toplanan Beyazıt Öğrenci Kollektifi adlı grup, oturma eylemi yapmak istedi. Gruba tekrar polis müdahale etti. Yaşanan arbede sırasında bazı öğrencilerin yerde sürüklendiği bazı öğrencilerin ise saçının çekilediği görüldü. Polis müdahalenin ardından bazı öğrencileri gözaltına aldı ve diğerlerini fakülte önünden uzaklaştırdı.

ÖĞRENCİLERİN BURADA OLMAMASI GEREKİR

Türkiye'nin en eski üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi yeni rektörünü seçiyor. 13 aday, rektör koltuğuna oturmak için kıyasıya çekişiyor. 13 adayın 8'i tıp fakültesi kökenli. 2500 öğretim üyesi yeni rektörlerini seçmek için sandık başına gitti. Öğretim üyeleri 6 sandıkta oy kullanıyor. Oyunu kullanan rektör Prof.Dr. Mesut Parlak, öğrencilere polis müdahalesini değerlendirdi. Parlak, "Öğrencilerin burada olmaması gerekir. Biz onların öğrenci kulüplerindeki seçimlerine müdahil olmuyorsak, onlar da bize karışmamalı " dedi.

Haberin Devamı

Fen Fakültesi'ndeki seçimler sonunda ilk 6'ya girecek isimler YÖK'e gönderilecek. YÖK bu isimlerden 3'ünü belirleyip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunacak. İstanbul Üniversitesi'nin rektörünü Cumhurbaşkanı'nın attığı imza belirleyecek.

ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ DE EYLEM YAPTI

İstanbul Üniversitesi’nden (İÜ) bir grup araştırma görevlisi, "iş güvencesi" isteğiyle rektör seçiminin yapıldığı Fen
Fakültesi önünde eylem yaptı. "Asistan kıyımına son" yazılı pankart taşıyan araştırma görevlileri, "Doktoralı işsiz olmayacağız" sloganları eşliğinde rektör adaylarının belirleneceği Fen Fakültesi önüne geldi.
Burada grup adına yapılan basın açıklamasında, idari birimlerin ve öğrencilerin rektör seçiminde oy hakkından mahrum edildikleri belirtildi. Açıklamada, doktoralarını başarıyla tamamlayan araştırma görevlilerinin
daha sonra kapı dışarı konularak "doktoralı işsiz" durumuna getirildikleri ve mağdur edildikleri öne sürüldü.
Açıklamada, tüm araştırma görevlilerinin hiçbir ayrım gözetilmeksizin kendilerine daha güvenli kadro sağlayan 2547 sayılı kanunun 33. maddesine geçirilmeleri gerektiği belirtildi.
Araştırma görevlilerine destek veren İÜ Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Serap Kuruca da üniversitelerin öğrenci, araştırma görevlisi ve öğretim üyeleriyle bir bütün olduğunu söyledi.
Bu 3 unsurdan biri olmadan üniversitelerin gelişemeyeceğini kaydeden Kuruca, bilimsel araştırmanın asistansız ve onları güvence altına alan bir kadro olmadan mümkün olmadığını ifade etti.