Gündem İstanbul'a bu geceden itibaren kar geliyor!

İstanbul'a bu geceden itibaren kar geliyor!

28.12.2014 - 12:13 | Son Güncellenme:

Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı ve Balkanlardan gelen soğuk havanın etkisiyle 2014'ün son günü ile yeni yılın ilk günlerinde Marmara Bölgesi ile iç kesimler, kar yağışlı geçecek, hava sıcaklıklarında 14 dereceye varan düşüşler görülecek. Beklenen yağışlı ve soğuk hava İstanbul'da etkili olmaya başladı. Lodos, megakenti vurdu. Meteorolojiden kritik bir uyarı geldi. Batı, Marmara ve Kuzey Ege için 'tam fırtına uyarısı' yapıldı. İGDAŞ'tan İstanbullulara doğalgaz uyarısı geldi, tavsiyelerde bulunuldu.

İstanbula bu geceden itibaren kar geliyor

İstanbul'da bu geceden itibaren Çatalca, Arnavutköy, Beykoz'un köyleri ile Sarıyer ve Kartal'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı bekleniyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ahmet Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün kuvvetli esen lodosun etkisiyle yurt genelinde sıcaklıkların 3-5 derece artacağını ancak deniz ulaşımında aksamalar olabileceğini söyledi. Köse, ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi olayların yanı sıra soba zehirlenmelerine karşı da vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

2 DERECE DAHA DÜŞERSE...

Avrupa'da Fransa, Belçika, Almanya gibi birçok ülkede etkili olan kar fırtınasının bu akşam ve geceden itibaren Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini dile getiren Köse, şunları kaydetti: "Trakya'da yoğun kar yağışları bekliyoruz. Bunun yanı sıra Bilecik, Düzce, Bolu, Abant, Kartalkaya'da kar yağışları kuvvetli olacak. İstanbul'da ise Çatalca, Binkılıç, Istrancalar, Arnavutköy, Beykoz'un köyleri, Sarıyer'in yüksek kesimleri, Aydos, Kartal'ın yukarı kesimlerinde kar örtüsü bekliyoruz.

Şehir merkezinde de sıcaklıklar 2 derece daha soğursa kar yağışı görülebilir. Şehir merkezinde kar yağışı karla karışık yağmur şeklinde, sulu kar olarak görülecek. Ancak rüzgar karayele dönüp sıcaklıkları 2 derece daha düşürürse şehir merkezinde de kar örtüsüyle karşılaşabiliriz, bu da son derece güzel bir görüntüye sebep olur.

Haberin Devamı

LODOS İSTANBUL'U VURDU

Bölgesi'nde lodos fırtınası nedeniyle deniz ve hava ulaşımı aksadı, ağaçlar devrildi, vatandaşlar zor anlar yaşadı. İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan lodos nedeniyle Bakırköy Sahil yolu Zeytinburnu istikameti Rauf Orbay Caddesi'nde bulunan bir ağaç saat 07.00 sıralarında yola devrildi. Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki ağaç Mehmet Sönmez yönetimindeki 34 HT 7571 plakalı servis aracının önüne düştü. Servis minibüsünde maddi hasar meydana geldi. Devrilen ağaç sebebiyle olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yola devrilen ağacı motorlu testere ile keserek ufak parçalara ayırdı. Ekipler daha sonra bu parçaları yol kenarına topladı. Polis ekipleri ise, yolda önlem alarak trafiği geçici olarak tek şeritten verdi.

12 İDO SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan lodos nedenile Marmara'da dev dalgalar oluştu. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) internet sitesinden, bu sabah yapılması planan 12 seferlerini iptal ettiğini duyurdu. 18.30 Bostanci - Yenikapi - Bandirma Deniz Otobüsü seferi de iptal

LODOS NEDENİYLE THY'NİN BAZI SEFERLERİ İPTAL

THY, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı bir duyuru ile lodos fırtınası nedeniyle iç hatlar ve dış hatlarda bazı seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Sefer iptallerinin kuvvetli lodos nedeniyle yapıldığı belirtilen duyuru şöyle: “Değerli yolcularımız, 29.12.2014 tarihinde, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanacak kuvvetli fırtına şiddetindeki lodos nedeniyle, olası kapasite azaltılması doğrultusunda, aşağıdaki seferlerimiz iptal edilmiştir. "Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.thy.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz.

Haberin Devamı

TAM FIRTINA UYARISI YAPILDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege bölgeleri için tam fırtına uyarısı yaptı.
Marmara Bölgesi'nde salı gününden itibaren kuvvetli fırtına beklendiğini belirten Meteoroloji, açıklamasında "Marmara, 30.12.2014 Salı günü sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90 km/s) kuvvetli fırtına bekleniyor. Çarşamba günü (31.12.2014) ilk saatlerde kuzeydoğudan 8 ila 10 kuvvetinde tam fırtınaya (80-100 km/s) dönüşecek olan rüzgar, Perşembe günü (01.01.2015) akşam saatlerinde etkisini azaltacak" ifadelerini kullandı.
"BATI KARADENİZ'DE DE ETKİLİ OLACAK'
Kuzey Ege için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada ise salı günü etkili olması beklenen fırtınanın cuma günü etkisini azaltacağı kaydedilerek "Kuzey Ege, 30.12.2014 Salı günü sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (60-75 km/s) fırtına bekleniyor. Aynı gün (30.12.2014) akşam saatlerinde kuzeydoğudan 8 ila 10 kuvvetinde tam fırtınaya (80-100 km/s) dönüşecek olan rüzgar, Cuma günü (02.01.2015) sabah saatlerinde etkisini azaltacak" denildi. Batı Karadeniz Bölgesi'nde de tam fırtına uyarısında bulunan Meteoroloji, açıklamasında "Batı Karadeniz, 31.12.2014 Çarşamba günü sabah saatlerinden itibaren kuzeydoğudan 8 ila 10 kuvvetinde (80-100 km/s) tam fırtına bekleniyor. Tam fırtına Perşembe günü (01.01.2015) akşam saatlerinde etkisini azaltacak" dedi. Meteoroloji, ayrıca fırtına nedeni ile ulaşımda aksamalar gibi oluşması muhtemel risklere dikkat edilmesi konusunda da uyarı yaptı.
İGDAŞ'TAN İSTANBULLULARA UYARI
İstanbul genelinde kuvvetli lodosun etkisiyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı, bacalı doğalgaz cihazı kullanıcıları uyarıldı. Rüzgarın etkisiyle oluşabilecek baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Ayrıca vatandaşlarımızın kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekanda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekandaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir."

Haberin Devamı