Gündem İşte adım adım Rabia Naz olayı

İşte adım adım Rabia Naz olayı

15.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümü Türkiye’nin gündemine oturdu. Küçük kızın ölümünün üstündeki sır perdesi bir yıldır kaldırılamadı. Kızının yüksekten düşmediğini ve bir aracın çarpması sonucu öldüğünü iddia eden baba, sinir hastanesine yatırılacak. İşte adım adım Rabia Naz olayı...

İşte adım adım Rabia Naz olayı

- Giresun’un Eynesil ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, bir yıl önce evinin önüne yaralı bulundu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

- Aileye ilk olarak Rabia Naz’ın ölümüne trafik kazasının neden olduğu bildirildi ve Alo 155’e bu yönde ihbar geldiği belirtildi. Ama sonra polisler aileye Rabia Naz’ın intihar ettiğini söyledi.

- Yüksekten düşerek hayatını kaybettiği öne sürülen Rabia Naz’ın ölümünden sonra acılı baba Şaban Vatan araştırma yaptı. Babanın iddiasına göre, olay günü Rabia yere biri tarafından bırakılmış gibi bulundu ve ayak bileği kopmak üzereydi. Kan kaybından ölen küçük kızın bulunduğu yerde tek bir damla kan izi yoktu.

- Şaban Vatan, kızının bir siyasetçinin yeğeninin kullandığı aracın çarpmasıyla hayatını kaybettiğini iddia etti.

Esrarengiz talaş parçaları

- Rabia yaralı bulunduğunda üzerinde talaş parçaları vardı. Baba, bu talaş parçalarından yola çıkarak metruk bir bina buldu. Belediye metruk binanın yıkılması için karar verdi. Ailenin avukatları savcılık aracılığıyla yıkım kararını durdurdu. Avukatların talebiyle metruk binada olay yeri incelemesi yapıldı. Olay yeri inceleme raporunda metruk binada, kadın vücudundan çıkan bir sıvıya rastlanıldığına yer verildi. Bunun bir ağız akıntısı, idrar ya da kan olabileceği belirtildi. Savcılık dosyasında bulunan bu DNA ile Rabia’nın DNA’sının eşleştirilmesi istendi. Ancak henüz bu eşleştirme yapılmadı.

Haberin Devamı

- Ailenin avukatları dosyada keşif talebinde bulundu. Rabia’nın yaşında ve kilosunda bir çocuğun atladığı iddia edilen yerden, bulunduğu yere ne şekilde düşebileceği yönünde bilimsel bir araştırma yapılması talep edildi.

Keşfe, Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli adli tıp uzmanıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden bir öğretim görevlisi katıldı. Avukatın verdiği bilgiye göre, keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda, fizik açısından görüş beyan edilmezken, adli tıp uzmanı olan doktor, Rabia Naz’ın okuduğu kitapları, özel eşyalarını ve aile fotoğraflarını istedi. Daha sonra da Rabia Naz’ın yüksekten düşebileceği yönünde bir mütalaa verildi. Ailenin avukatları ise Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda görev yapan bir profesörden özel mütalaa aldı. Profesör, 12 sayfalık raporunda, Rabia’nın vücudundaki kırıklar, morluklar, darbeler ve düşüş açılarını değerlendirerek, küçük kızın yaralanmasının trafik kazasına bağlı travma nedeniyle olabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

İşte adım adım Rabia Naz olayı

DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR

- Rabia Naz’ın ölümünde tanık olarak dinlenenlerin çelişkili beyanları olduğu, emniyette başka, keşif sırasında başka konuştukları belirtildi.

- Olayın günlerce basında ve sosyal medyada yer almasının ardından Şaban Vatan, ağabeyi Muhammet Vatan’ın şikayeti üzerine, akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için savcılık tarafından psikiyatriste sevk edildi.

- Görele Sulh Ceza Hakimliği, kızının ölümüyle ilgili farklı iddialar ortaya atan baba Şaban Vatan’ı, akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk etti. Hakimlik, babanın, 3 hafta süreyle gözlem altında tutulması kararı verdi. Şaban Vatan karara, Giresun Sulh Ceza Hakimliği’nde itiraz etti. Ancak mahkeme itirazı reddetti. Babanın önümüzdeki günlerde, polis eşliğinde hastaneye götürüleceği öğrenildi.

Haberin Devamı

- Rabia Naz’ın ölümünden bir yıl sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu, Şaban Vatan’ın olayın müfettiş tarafından incelenmesi talebini, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün talimatıyla öncelikli görüşüp kabul etti. Kurulun görevlendirdiği müfettişler olayı çok boyutlu araştıracak.