Gündem İşte gündemi sarsan haber!

İşte gündemi sarsan haber!

17.01.2014 - 19:14 | Son Güncellenme:

Türkiye cuma akşamı iki bomba haber ile sarsıldı. Şike davası sonrası Mustafa Sarıgül hakkında gelen haber gündemi sarstı. İşte büyük yankı uyandıran o haber. Haber ile ilgili detaylar milliyet.com.tr'de

İşte gündemi sarsan haber

Mustafa Sarıgül'ün tüm mal varlığına el konuldu. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu TMSF'nin Şişli Belediye Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül'ün tüm varlığına el koyduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

TMSF çevreleri kararı doğrularken şimdilik resmi bir açıklama yapılmayacağını, uygulamanın Korkmaz Yiğit'in şikayeti üzerine başlatıldığını söylediler...

Sarıgül'ün tüm mal varlıklarına el konulma nedeni ise 1998'de Bank Ekspres'ten 9 kişiyle beraber çekilen 3,5 milyon dolarlık kredinin geri ödenmemesi.

Yenişafak'ın haberine göre TMSF, Şişli Belediye Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül'ün bankalardaki tüm hesaplarına tedbir koydu. Bunun yanı sıra Sarıgül'ün 35 gayrimenkulüne de el konuldu.

16 yıllık borç

Edinilen bilgiye göre, Mustafa Sarıgül ve 9 iş ortağı 1998 yılında, Korkmaz Yiğit'in sahibi olduğu ve TMSF bünyesinden batık bankalardan biri olan Bank Ekspres'ten 3,5 milyon dolar kredi çekti. Ancak kredi geri ödenmedi. Kredi borcu faizleri ile beraber 8 milyon dolara (16 milyon TL) çıkınca TMSF harekete geçti ve Sarıgül'in tüm mal varlığına el konuldu.

Haberin Devamı

Avukatlar TMSF'de

Sarıgül'ün avukatları ise bugün TMSF binasına giderek görüşmelere başladı.

Yargıtay şike kararını açıkladı! Aziz Yıldırım kararı..

Şike davasında Yargıtay kararını açıkladı: Kısmen onandı, kısmen düştü, kısmen bozuldu. Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in örgüt suçlarından cezası onandı. Aziz Yıldırım'ın birden fazla maçta şike ve teşvik primlerinden suçları onandı. Bu karar göre Aziz Yıldırım 2 yıl, 2 ay hapis yatacak.

İşte Bülent Uygun, Emenike, İbrahim Akın, Serdal Adalı ve diğer sanıklar için verilen kararlar...

Aziz Yıldırım'ın bütün suçlardan cezası onandı, hapis yatacak

Şike davasında Yargıtay kararını açıkladı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Şike Davası'nda ''Kısmen onama ve kısmen bozma'' kararı verdi. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in cezası onandı. Aziz Yıldırım'ın birden fazla maçta şike ve teşvik primlerinden suçları onandı. Bu kararın ardından Aziz Yıldırım 2 yıl 6 ay hapis yatacak.

Yargıtay, 80 sayfalık karar açıkladı. 85 sanık açısından inceleme yapan Yargıtay, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in örgüt kurmak ile şike ve teşvik priminden aldığı cezaları onadı.

Haberin Devamı

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 17 Aralık operasyonundan sonra başlayan "paralel devlet" tartışmaları sürerken, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 93 sanıklı "Şike" davasının temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay, Fenerbahçe'nin yeniden yargılama konusunda yasa çıkabileceği, bu nedenle kararın açıklanmasının bekletilmesi yönündeki başvurusunu ise dikkate almadı. Daire, Yıldırım'a, şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek ve 6 süper lig maçında teşvik primi vermek suçlarından verilen 6 yıl 3 ay mahkumiyet cezasını onadı. Daire, Yıldırım'la birlikte suç örgütü kurup, yönetmek suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in cezasını da onadı. Böylece, iddianame ve Yargıtay tebliğnamesinde yer alan, Yıldırım ve Peker'in iki ayrı örgütün liderleri olduğu ve suç örgütlerinin bu isimler etrafında toplandığı tespitine de katılmış oldu. Beşiktaş maçlarında da şike suçunun işlendiğine hükmeden daire, yöneticilere verilen bazı ceza miktarlarını ise hatalı buldu. Daire, diğer sanıklar hakkında ise onama, bozma ve düşme kararları verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın karara itiraz hakkı bulunuyor. Ancak başsavcılık, tebliğnamesinde Yıldırım ve birçok sanık hakkındaki cezanın onanmasını istemişti ve daire de ağırlıklı olarak tebliğnameye uygun hareket etti. Bu nedenle Yıldırım'ın kesinleşen cezası itiraz beklenmediğinden infaz edilecek. 1 yıl cezaevinde tutuklu kalan Yıldırım, İnfaz Kanunu uyarınca 2 yıl 2 ay daha yatmak üzere cezaevine konulacak. İnfaz süreci, itiraz süreleri bittikten sonra başlayacak. Yıldırım'ın başkanlığı kaybetmesi ve stadyumlara giriş yasağı alması da gündemde.

Haberin Devamı

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 93 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesi Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nce tamamlandı.

4 şike, 2 teşvik, işte o maçlar

Daire, Yıldırım'a, spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek suçundan 2 yıl 6 aylık hapis ve Fenerbahçe-İBB Spor, Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Ankaragücü, Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike, Trabzonspor-Bursaspor, Trabzonspor-İBB Spor maçlarında teşvik primi verdiği iddiasıyla verilen 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezasını onadı.

Haberin Devamı

Yıldırım'ın bu karara karşı itiraz hakkı bulunmuyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da tebliğnamesinde Yıldırım'a verilen cezaların onanmasını istediği için karara itiraz etmesi de beklenmiyor. Yıldırım, şike davası kapsamında 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Yıldırım'ın, toplam 6 yıl 3 aylık mahkumiyet kararı uyarınca bu cezanın 4 yıl 2 ayını cezaevinde çekmesi gerekiyor. Yıldırım'ın tutuklu kaldığı 1 yıllık süre, bu süreden düşülecek. Yıldırım, denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevinden çıkabilmesi için cezasının 1 yılı kalana kadar cezaevinde kalması gerekecek. Bu süreler gözönüne alındığında karar kesinleşince Yıldırım'ın, 2 yıl 2 ay daha cezaevinde kalması gerekecek.

Olgun Peker'e onama ve bozma

Yargıtay, eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in, "haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup, yönetmek" suçundan 2 yıl 6 aylık mahkumiyet kararını onarken, Giresun FM ve sahibi Mustafa Cici'nin suç örgütünün oluşturduğu korkutucu güçten yararlanarak konut dokunulmazlığını ihlal etmek ve tehdit suçlarından 4 yıl 2 ay hapse mahkumiyet kararını ise bozdu.

Şike sabit, cezaları yeniden değerlendirdi

Yargıtay, eski Beşiktaş Asbaşkanı Serdar Adalı'nın Beşiktaş-İBB Spor Türkiye Kupası final maçının sonucunu etkilemek amacıyla şike yapmak, Beşiktaş eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun ise Beşiktaş-İBB Spor maçının sonucunu etkilemek amacıyla şike yapmak suçlarını işlediklerinin sabit olduğuna karar verdi. Ancak Yargıtay, Adalı'ya şike suçundan verilen 1 yıl 3 ay hapis ve 250.000 lira adli para cezası ile Havutçu'ya verilen 1 yıl 3 ay hapis ve 100.000 lira adli para cezasının yeniden belirlenmesi istemiyle kararı bozdu.

Bozma, onama, düşme

Yargıtay, dava sürerken yaşamını yitiren ve beraatine karar verilen Fenerbahçe yöneticisi Serkan Acar hakkındaki davanın düşürülmesine karar verirken, diğer sanıklar hakkında da onama ve bozma kararları verdi.

Yeniden yargılama olmazsa

Bu kararlarla dava, haklarındaki karar bozulanlar dışında, kesinleşti. Buna göre, bu isimlere verilen cezalar tıpkı Balyoz davasında olduğu gibi hükümetin yeniden yargılama konusunda adım atarak, özel yetkili mahkemeleri kaldırmaması ya da bir başka düzenleme yapmaması halinde mevcut düzenlemelere göre infaz edilecek. Olası düzenlemeler ise yeniden yargılama yolunu açabilecek. Ancak dava kesin hükme bağlandığı için yine Balyoz davasında olduğu gibi özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yeniden yargılama için tek başına yeterli olmayacak. Şike davası için de, "hükme bağlanan davaların yeniden görülmesi" konusunda özel düzenleme yapılması gerekecek.

VERİLEN CEZALAR

Bülent Uygun, teşvikten 11 ay hapis

Bülent İşçen şike ve teşvikten 2 yıl 4 ay hapis

Ali Kıratlı şikeden 1 yıl 10 ay hapis

Vederson teşvikten 5 ay hapis

Ali Yıldırım 1 yıl 1 ay hapis

İbrahim Akın, teşvikten 1 yıl 6 ay

İlhan Ekşioğlu, şike ve teşvikten 3 yıl 1 ay hapis, 900 bin lira adli para

Mecnun Otyakmaz örgüt üyeliğinden 10 ay hapis, Sivas-Fenerbahçe maçından dolayı da 1 yıl 6 ay hapis

Şekip Mosturoğlu, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis, şike ve teşvikten 1 yıl 10 ay hapis

Mehmet Yıldız 1 yıl 3 ay hapis

Sami Dinç 1 yıl 14 ay hapis

Samet Güzel 2 yıl 2 ay hapis

Tamer Yelkovan 1 yıl 3 ay

Ümit Karan 7 ay

Yavuz Ağırgöl şikeden 1 yıl 8 ay ertelemeli hapis

Yusuf Turanlı örgütten ertelemeli 1 yıl 3 ay, şikeden 1 yıl 18 ay hapis

BERAAT EDEN İSİMLER

Şike soruşturmasında adı geçen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile birlikte Asbaşkan Nevzat Şakar beraat etti. Mahkeme ayrıca davada adı geçen isimlerden Zeki Mazlum, Zafer Önder İpek, Göksel Gümüşdağ'la birlikte Hikmet Karaman'ın da beraatına karar verdi.

BÜLENT UYGUN'A ÖRGÜTTEN BERAAT, ŞİKEDEN 11 AY 7 GÜN HAPİS

Mahkeme, Bülent Uygun'un "Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik pirimi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olmakö suçundan beraatine karar verdi. Uygun'un 9 Nisan 2011?de oynanan Eskişehir-Fenerbahçe maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun'u 22 Nisan 2011?de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

EMENİKE İLE İLGİLİ KARAR VERİLMEDİ

Öte yandan Fenerbahçeli futbolcu Emmanuel Emenike hakkında 8 Mayıs 2011 şike iddiasıyla dava açıldığını belirten Mahkeme, CMK'nın 10. maddesi uyarınca Emenike'nin dosyasının ayrılmasına hükmedildi. Bu durumda, Emenike ile ilgili dosya ayrılıp yeni bir dava üzerinden devam edecek.

VEDERSON'A TEŞVİKTEN 5 AY

Futbolcu Gökçek Vederson'un 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten Mahkeme, Vederson'u 5 ay hapis ve 30 bin 3 yüz 20 YL adli para cezası ile cezalandırdı. Vederson'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Vederson, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti

GÜMÜŞDAĞ BERAAT ETTİ

TFF Eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011?de oynanan FB-İBB maçında şike yapmak suçundan "yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmamasıö nedeniyle beraat kararı verildi.

AKIN'A 3 MAÇTA ŞİKEDEN 1 YIL 6 AY

Teknik Direktör Hikmet Karaman, 21 Şubat 2011?de oynanan Manisa-Trabzonspor maçında teşvik suçundan beraat etti. Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig'de 1 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe- İBB, 15 Mayıs 2011?de oynanan Trabzon-İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan Beşiktaş-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Akın'ın spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. İbrahim Akın, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.