Gündem İstismarcı çocuk alanında çalışamayacak

İstismarcı çocuk alanında çalışamayacak

19.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocuğun korunmasına yönelik mevzuatı baştan aşağı yenilerken, bakanlığın Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapmayı planladığı değişiklikler netleşti. Bakanlığın planladığı kanuni değişiklikler şöyle:

İstismarcı çocuk alanında çalışamayacak

- Bakanlığa bağlı kurum gözetimine alınan çocuklarla ilgili velayet hakkından kaynaklanan yetkilerin, kurum tarafından kullanılması imkanı getirilecek.
- Çocuk için verilen tedbir kararının içeriğini belirleme yetkisi, çocuğun kaldığı kuruma verilecek. Böylece kurum, çocuğun durumunu dikkate alarak, tedbir süresinin devamına karar verip, uygulama imkanına sahip olacak.
- TCK’da yapılacak bir düzenleme ile cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı suçlarının failleri, soruşturma ve kovuşturma süreçleri dahil olmak üzere mahkumiyet cezasının infazı öncesinde ve sonrasında adli kontrol koruma tedbiri olarak çocuklarla ilgili alanlarda istihdam edilmeyecek.
- TCK’nın 102. maddesine, caydırıcılığı artırmak için cinsel istismarı yapan kişilerin tanımları da eklenecek. Böylece “kan bağı dışında olan ve yakın ilişki içerisinde olan üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen, evlatlık ve koruyucu aile”ler de kanun kapsamına girecek.
- Kişinin rızası dışında gerçekleşen her eylem kişinin ruh ve beden sağlığının bozulup bozulmamasına bakılmaksızın cezalandırılacak. Bu kapsamda büyük tartışmalara neden olan cinsel istismara uğramış çocuğun Adli Tıp’tan “sağlık raporu” alması uygulamasına son verilecek. Verilecek ceza suçun türüne göre kademelendirilecek.
- TCK’nın 103. maddesinde yapılacak değişiklikle 15 yaşını tamamlamış olan çocukların koruyucu aile dahil, aile bireyleri tarafından (ensest) cinsel istismara maruz kalması, “çocukların cinsel istismarı” suçunu oluşturacak. 15 yaşını doldurmuş çocukların aile bireyleri tarafından “rızaya dayalı” olarak cinsel istismara maruz bırakılmasının soruşturulması ve kovuşturulması da şikayete bağlı olmaktan çıkarılacak. Bu suçu işleyenlere etkin bir cezai yaptırım uygulanacak.