Gündem ‘İyi baklava, ısırınca ‘hış’ diye ses çıkarır’

‘İyi baklava, ısırınca ‘hış’ diye ses çıkarır’

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bayram geldi, kaliteli baklavanın yanı sıra sağlıksız koşullarda üretilen ucuz baklavalar da satışta. Bu işin ustaları, iyi baklavanın ilk ısırışta anlaşılacağını söylüyor ve “50 liranın altında baklava olmaz” diyor

‘İyi baklava, ısırınca ‘hış’ diye ses çıkarır’

Bayram öncesi tatlıcılarda hareketlilik yaşanıyor. Baklavacılar ucuz ve kalitesiz baklava konusunda vatandaşları uyardı. Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan “Antep baklavası”nın üretildiği tesislerde siparişleri yetiştirmek isteyen ustalar, Kurban Bayramı öncesi yoğun mesai harcadı. Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Gaziantep’teki vatandaşlara kaliteli ve lezzetli baklava sunmak isteyen baklava ustaları, binbir emekle çeşit çeşit baklava üretiyor. Türkiye’nin dört bir yanına baklava gönderen işletmeler, bu bayram yoğun talep görüyor.

Haberin Devamı

Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş, kaliteli baklavanın kolay anlaşıldığını ifade ederek, “İyi baklava sizi görüntüsüyle cezbedecek, ağzınıza aldığınızda ‘hış’ sesi gelecek, içindeki fıstık yemyeşil olacak. Sade yağın damakta bıraktığı aroma en iyi baklavayı gösterir” dedi.

‘Almadan önce bir dilim tadın’

Baklava Ustası Erdi Kaplan da tüketicilerin baklava alırken mutlaka bir dilim tatması gerektiğini ve ona göre alması gerektiğini belirtti. Kaplan, “Kaliteli baklava altındaki sade yağından, ortasındaki yemyeşil fıstığından ve üzerinin altın sarısı olmasından kendini belli eder. Gaziantep dışında çok uygun fiyatlara baklava satan yerler var. Ama 50 liranın altında kesinlikle bu fiyatlar kurtarmaz. Çünkü yağın, fıstığın fiyatı kullanılan diğer malzemeleri düşünürsek asla kurtarmaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gaziantep’te, normal baklavanın kilogramı 75 liradan, havuç dilimi baklava 80 liradan, özel kare baklava 85 liradan, yeşil sarma ve bülbül yuvası baklava ise ortalama 110 liradan satılıyor.