Gündem İzmir Körfezi dibinde gaz çıkışı arttı

İzmir Körfezi dibinde gaz çıkışı arttı

01.04.2008 - 11:10 | Son Güncellenme:

İzmir Körfezi'nde yapılan bilimsel araştırmalarda deniz tabanında gaz çıkışları tespit edildi Son haber

İzmir Körfezi dibinde gaz çıkışı arttı

İZMİR Körfezi'nde yapılan bilimsel araştırmalarda deniz tabanında gaz çıkışları tespit edildi. ‘İzmir Körfezinin Aktif Faylarının Araştırılması’ projesi kapsamında uzmanlar, geçen aralık- şubat ayları arasında gaz çıkış miktarında artış olduğunu, ancak cinsi konusunda tespit yapmadıklarını açıkladı. Gazın cinsinin tespiti ve sismik kesintlerin değerlendirmesi sonrasında depremlere yol açan faylarla ilgisi olup olmadığı ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'ne bağlı Dokuz Eylül 1 Araştırma gemisiyle 25- 29 Şubat'ta Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Ulusal Deprem Programı kapsamında desteklenen ‘İzmir Körfezinin Aktif Faylarının Araştırılması’ projesinde, İzmir iç ve orta körfezde yapılan sismik araştırmalarla, tektonik hareketler izlendi. Doç. Dr. Erdeniz Özel, Dr. Cem Günay, Dr. Mustafa Eftelioğlu, Jeofizik Yüksek Mühendisi Bade Pekçetinöz, Jeofizik Mühendisi Cabir Alkan ve jeotekniker Gamze Kordacı'dan oluşan araştırma ekibi, Aralık 2007'de yapılan bir önceki çalışmaya göre deniz tabanından sıkışmış gazların çıkış miktarında gözle görülür bir artış olduğunu saptadı. Ekip adına konuşan Dr. Cem Günay, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Gözlemlenen bu gaz çıkışları genellikle iç körfezden alınan sismik kesitlerde yoğun bir şekilde yer almaktadır. İzmir Körfezi'nde sismik araştırmalar sürüyor. Alınan sismik kesitlerin değerlendirilmelerine devam edilmektedir. Çıkışı tespit edilen gazın cinsini belirlemek için 2008 yılı içinde yeni bir araştırma yapmayı hedefledik.”

GAZIN CİNSİ ÖNEMLİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ ise, gaz çıkışlarıyla depremsellik arasında bağıntı kurmak için gazın cinsini bilmek gerektiğini söyledi. Uluğ, “Metan mı yoksa jeotermal mi? Bataklık gazı da olabilir. Ya da daha derinde çıkan radon gazı mı? Yüzeydeki çürümeden kaynaklanıyor da olabilir. Ayrıca körfezin her yanında metan gazı var. Bu gazların ne olduğunu tespit eden aletlerle yeni bir çalışma yapılmalı. Daha önce, herhangi bir değerlendirme yapmak yanlış olur” dedi.