Gündem İzmir'den çıkan bayrak uzaya

İzmir'den çıkan bayrak uzaya

07.07.2010 - 12:43 | Son Güncellenme:

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, dünyadaki 4 uzay kampından biri olan Gaziemir ESBAŞ Serbest Bölgesi içinde yer alan "Uzay Kampı Türkiye"nin flamasının uzaya götürüleceğini bildirdi.

İzmirden çıkan bayrak uzaya

Tuncer, Amerikan Hava Kuvvetleri’nde Albay rütbesi bulunan ve NASA’da önemli görevler üstlenen astronot Steven Lindsey’in Amerikan uzay mekikleriyle yapacağı son uçuşta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) İzmir’deki Uzay Kampı Türkiye’nin flamasını götüreceğini belirtti.

Astronot Lindsey’in 4 yıl önce Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ederek, öğrencilere uzay çalışmalarını ve yaptığı uçuşları anlattığını ifade eden Tuncer, şunları kaydetti.

"Bugüne kadar UUİ’de yapılan çalışmalara Atlantis, Discovery ve Endeavour mekikleri katıldı. Yaklaşık 30 yıldır hizmet veren UUİ’nin inşaatında büyük pay sahibi mekikler, bu yılın sonlarına doğru yapılacak iki yolculuğun ardından müzeye kaldırılacak. İzmir’i ziyaret eden Astronot Lindsey, kampta verilen eğitimden çok mutlu olduğunu belirterek ayrıldı. Uzaya gidecek Discovery veya Endeavour ile yapılacak iki uçuştan birinde, Astronot Lindsey, Uzay Kampı Türkiye’nin flamasını uzaya götürebileceğini söyledi. Bu Türkiye, İzmir ve kamp için çok önemli bir anıdır. Lindsey, flamamızı uzaya götürdükten sonra orada fotoğraflarını çekecek, daha sonra imzalayarak bize gönderecek. Biz de Uzay Kampı Türkiye’de bunu sergileyeceğiz."

Tuncer, Uzay Kampı Türkiye’nin, dünya gençleri arasında dostlukların kurulmasına ve Türkiye’nin tanıtımına katkı sağladığını, uzayda "bir iz" bırakmasının tarihi açıdan da önemli olduğunu söyledi.

DEVAMI: ASTRONOT STEVEN W. LINDSEY KİMDİR?

DEVAMI: ASTRONOT STEVEN W. LINDSEY KİMDİR?

Steven W.Lindsey, 50’den fazla farklı uçakla toplam 5000 saatin üzerinde uçuş deneyimine sahip bir pilot olarak 1995 yılında NASA;ya atanmış, 1996 yılında uzay uçuşu görevlerinde pilot olarak görev alabilmek için gerekli yeterliliği almıştır.

NASA’da Mekik Operasyon Yardımcısı ve Uzay Mekiği Uçuş Kabini Kurulu’nda başkanlık görevlerinde de bulunmuştur. 400 milyon dolarlık Uzay Mekiği Uçuş Kabini Elektroniği güncellenmesinin yapıldığı projede, mürettebat ara birimlerinin dizaynı, test edilmesi ve işlevsel hale getirilmesini sağlamıştır.

Uzay mekiklerinin Çok Fonksiyonlu Elektronik Gösterge Sistemleri ve ileri seviyede güncelleme projelerinde görev almıştır. Steven Lindsey, astronot ofisinde Uluslararası Uzay İstasyonu Operasyon Başkanlığını yürütmüştür. Bu görevde, astronot ve sivil servis hizmetlerinin bir araya getirilerek, Uluslararası Uzay İstasyonunun gelişimi, test edilmesi, mürettebat eğitimi ve faaliyetlerinde her türlü desteğin sağlanmasından sorumlu olmuştur.

Dört ayrı görevle gittiği uzayda, toplam 1203 saatlik uzay uçuşu süresine sahip olan Lindsey, 1997 yılındaki STS-87 (STS-Uzay Taşıma Sistemi) ile 1998’deki STS-95 görevlerinde pilot, 2001’deki STS-104 ve 2006’daki STS-121 görevlerinde de komutan olarak görev almıştır. Görev aldığı uçuşlarda AERCam Sprint’in (uçabilen robotik kamera) ilk uçuşunu yönetmiş, Hubble Uzay Teleskobu Yörünge Sistemleri Test Platformu ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili çalışmalara önemli katkılarda bulunmuştur.

Steven W. Lindsey, 4 Temmuz 2006 tarihinde uzaya gerçekleştirdiği son görevde mekik komutanı olarak görev almıştır. Uzaydaki görevine gitmeden önce yaptığı açıklamayla, döndükten sonra Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini belirten Lindsey bu isteğini 10 Ekim 2006;da gerçekleştirmiştir.

2