Gündem Kadın üniversitesi Kalkınma Planı’nda

Kadın üniversitesi Kalkınma Planı’nda

10.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kalkınma planı Meclis’e sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurulmasını istediği kadın üniversitesi de 11. Kalkınma Planı’na dahil edildi

Kadın üniversitesi Kalkınma Planı’nda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de kurulması gerektiğini söylediği kadın üniversitesi 11. Kalkınma Planı’na girdi. Kalkınma Planı’nda, “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, Erdoğan’ın onayının ardından TBMM’ye sunuldu. Programda eğitimle ilgili şu konulara yer verildi. G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Japonya’da giden Erdoğan’a, Mukogava Kadın Üniversitesi’nde fahri doktora unvanı verilmiş, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, üniversiteyi gezerek, çay seremonisine katılmıştı.

‘Benzer adım atılmalı’

Ziyaret sonrası Erdoğan, Japonya’da 800 üniversiteden 80’inin kadın üniversitesi olduğunu belirtmiş, YÖK Başkanı Yekta Saraç’a seslenerek, “YÖK Başkanı’na hatırlatıyorum, çalışmanı da buna göre yap. Türkiye de benzer bir adımı atmalı” demişti.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından kadın üniversitesi kalkınma planına da girdi. Meclis’e sunulan 11. Kalkınma Planı’nda, “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Kalkınma planına göre tüm eğitim kademelerinde 2023’e kadar tekli eğitime geçilecek. Tekli eğitime geçişte ortaya çıkacak derslik ihtiyaçları için ilave derslikler yapılacak. Öncelik atıl durumdaki eğitim binalarının kullanımına verilecek. Erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak, esnek zamanlı ve alternatif eğitim modelleri oluşturulacak; bu amaçla ilave derslikler yapılacak.

Öğretmenlik meslek kanunu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un hazırlıklarının tamamlandığını söylediği Öğretmenlik Meslek Kanunu da kalkınma planında yer aldı. Planda, “Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacaktır” denildi. 11. Kalkınma Planı’nda, “Öğretmene ve öğrenciye yönelik fiziksel ve duygusal şiddet önlenecek, madde ve teknoloji bağımlılığı ile mücadele edilecek, sağlıklı yaşam kültürü konularında aile farkındalığı artırılacak” ifadelerine yer verildi.

Öğrenciler teşvik edilecek

Mesleki ve teknik eğitimde dönüşümü gerçekleştirmek isteyen Millli Eğitim Bakanlığı, bir yandan başarılı liselerin sayısını artırmaya çalışırken bir yandan da sektörle öğrencilerin istihdamına yönelik protokoller gerçekleştiriyor. Kalkınma Planı’nda da öğrencilerin istihdamına yer verildi. Plan’da “Mesleki ve Teknik Eğitimde Üretime Yönelik Yapısal Dönüşüm ve İstihdam Seferberliğine başlanacaktır” denildi. Planda ayrıca öğrencilerin buluş, patent başvurusu yapmalarının teşvik edileceği kaydedildi.