Gündem Kadınlar tarafından yapılmış 150 albüm

Kadınlar tarafından yapılmış 150 albüm

24.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

20’nci ve 21’inci yüzyılda kadınlar tarafından kaydedilmiş ve birçoğunun sözü, müziği ve besteleri yine kadınlar tarafından yapılmış 150 albüm artık günümüzde birer klasik olarak anılıyor.

Kadınlar tarafından yapılmış 150 albüm

Amerika’nın en ünlü radyo kanallarından NPR, 20’nci ve 21’inci yüzyılda kadınların imza attığı en iyi 150 albümü sıraladı. Bu kadınlardan 50’sinin albümü bugüne dek NPR ulusal radyo frekanslarında en çok dinlenen şarkıların başını çekti ve albümlerin çoğu dünya müzik listelerinin ilk sıralarından uzun süre inmedi. Listede Amy Winehouse’un ‘Back to Black’inden ‘Adele’in ‘21’ine, geçen hafta hayatını yitiren Aretha Franklin’in ‘Amazing Grace’inden Ella Fitzgerald’ın ‘Elle Fitzgerald Sings the Johnny Mercer Song Book’una, Sinead O’Connor’ın ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ına Spice Girls’ün ‘Spice’ına ve Madonna’nın ‘Like A Virgin’ albümüne dek iki çağa damgasını vurduğu kayıtları yer aldı. NPR’ın listesinde yer alan ilk 10 albüm ise şöyle...

Haberin Devamı

1 ‘BLUE’ JONI MITCHEL (1971)

47 yıl önce Reprise etiketiyle yayınlanan ‘Blue’nun neredeyse tamamı aşk şarkılarından oluşuyor. Hem sade hem radikal bir albüme imza atan Kanadalı şarkıcı Mitchel, albümdeki bazı şarkıları tamamen çıplak sesle ve kucağında gitarıyla seslendirmişti.

2 ‘THE MISEDUCATION OF LAURYN HILL’ LAURYN HILL (1998)

Ruffhouse ve Columbia ortaklığıyla yayınlanan albüm 1998’in Grammy Ödülleri’ne 10 ayrı dalda aday olup 5 ödül almıştı. R&B, hip hop, soul ve reggea’yi bir araya getiren şarkılardan mürekkep albüm çıktığı yıl Billboard’un 200 şarkılık listesinde uzun süre ilk sırada kalmıştı. Albümdeki şarkılardan bazıları Hill’in hamilelik dönemi ve eski grubu Former ile yaşadığı sorunlar üzerinden ilerliyordu.

Haberin Devamı

3‘I PUT A SPELL ON YOU’ NINA SIMONE (1965)

Yüzlerce kez cover yapılmış olsa da Nina Simone’un sesinden bu şarkıyı dinlemek birçokları için başka anlamlar taşır. Jay Hawkins’in 1965 tarihli albümünde ilk kez duyulan bu şarkıyı tabii ki Nina Simone meşhur etti ve sadece 60’ların hiti olmakla kalmadı günümüze ulaşan en büyük klasiklerden birine dönüştü. Simone’un bu albümde 12 ayrı şarkı yer alıyordu ve şarkıcı daha önce başkaları tarafından yazılıp seslendirilmiş besteleri kendi tarzı ile tekrar seslendiriyordu.

4‘I NEVER LOVED A MAN THE WAY I LOVE YOU’ ARETHA FRANKLIN (1967)

Geçen haftalarda hayatını kaybeden Franklin’in Ahmet Ertegün’ün stüdyosu Atlantic Records’dan çıkardığı albümü 1967 yılına bomba gibi düştü. 11 şarkıdan oluşan albüm, Franklin’in kariyer inşası sırasındaki en önemli kayıtlardan biri oldu ve çok büyük bir başarı elde etti. Aynı zamanda Atlantic Records’un ilk albümlerinden biri olan kayıtta Franklin, modern çağın kadının isteklerini/arzularını cesurca ifade ediyordu.

5‘SUPA DUPA FLY’ MISSY ELLIOT (1997)

90’ların sonunda çıkan albüm, erkeklerin hüküm sürdüğü hip hop dünyasına bomba gibi düştü. Bir kadın tarafından seslendirilmiş 17 şarkıdan mürekkep albüm Amerika’da 1.2 milyonluk satış rakamına ulaştı.

6‘LEMONADE’ BEYONCÉ (2016)

Beyoncé’nin kişisel yaşamını neredeyse tüm çıplaklığıyla ortaya döktüğü limonata tadındaki albümü, aynı zamanda bir kısa filmle piyasaya sürüdüldü ve hem müzik hem de magazin dünyasında çok ses getirdi.

Haberin Devamı

7‘HORSES’ PATTI SMITH (1975)

Punk müziğin kraliçesi Patti Smith’in bugün artık klasik haline dönüşen albümü, barındırdığı sofistike ve şiirsel şarkı sözleriyle büyük başarı yakalamıştı. ‘Horses’, Smith’in ilk albümüydü.

8‘PEARL’ JANIS JAPLIN (1971)

Rock dünyasının ‘incisi’, 1970’te yaşamını yitiren Janis Joplin’in albümü kendisi göremese de büyük ticari başarı elde etti ve yayınlandığı hafta Billboard listelerinin ilk sırasına yükseldi.

9‘BACK TO BLACK’ AMY WINEHOUSE (2006)

27’liler kulübünün bir başka üyesi Amy Winehouse’un şarkı sözlerinin tamamının kendi kaleminden çıktığı albümü, aslında şarkıcının depresyonunun yansımalarından biriydi. Albümün ülkesi Britanya ile sınırlı kalmadı ve Winehouse’a hak ettiği başarıyı getirdi.

10‘TAPESTRY’ CAROLE KING (1971)

20’nci yüzyıl popüler müziğini anlamak için dinlenmesi gereken bu önemli albüm tüm dünyada 25 milyon kopya sattı.