Gündem Kadınların her ay yaşadığı yumurtlama dönemi

Kadınların her ay yaşadığı yumurtlama dönemi

26.04.2018 - 12:27 | Son Güncellenme:

Çocuk sahibi olmak çiftlerin mükemmel zamanı yakalaması gerekir. Kadının biyolojisinde bu mükemmel zamanlama ovülasyon yani yumurtlama dönemidir. Peki, nedir bu ovülasyon dönemi?

Kadınların her ay yaşadığı yumurtlama dönemi

Yumurtlama (ovülasyon) dönemi nedir?

Haberin Devamı

Yumurtlama dönemi anne rahminde döllenmenin gerçekleşme ihtimalinin en yüksek olduğu zaman dilimidir. Kadınların iki adet arasındaki zaman dilimi içerisinde bir zaman olduğu biliniyor, fakat tam olarak tarih vermek her zaman mümkün değildir. Çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynlerin yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmesi döllenmenin gerçekleşme ihtimalini yükseltmektedir. Aynı şekilde bu dönemden bir gün sonra yaşanan cinsel ilişkide de hamilelik ihtimali yüksektir. Çünkü burada asıl rol olgunlaşmış yumurtalara düşmektedir. Olgunlaşmış yumurtalar yumurtlamadan sonraki bir gün boyunca işlevlerini kaybetmemektedir. Hamile kalmak istemeyen kadınlar ise bu dönemde birtakım korunma yöntemleri ile istenmeyen gebeliği önleyebilmektedir. Genel görüş adet bittikten sonraki 14. günün yumurtlama dönemi olduğu yönündedir. Bu durum regli düzenli olan kadınlar için geçerlidir. Düzensiz adet gören bir kadının yumurtlama günü hesaplanamamaktadır.

Haberin Devamı

Yumurtlama döneminde olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Kadın vücudunda yumurtlama döneminde birtakım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Belirtilerin yaşanması hâlinde kadınlar bunu fark edebilmektedir. Belirtiler pek çok farklı şekilde olabilmektedir. Bunun nedeni etkilere her bedenin kendine özgü tepkiler vermesidir. Bazen kadınlar bazı belirtileri yumurtlama dönemi olarak nitelendirebilir. Ancak belirtiler herhangi bir hastalığın ya da durumun belirtisi de olabilir. Bu yüzden en sağlıklı sonuçlar için uzman görüşlerinden faydalanmak gerekmektedir.

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir?

  • Yumurtlamaya yakın kadınların akıntısında artış gözlemlenir. Kadınlar bu durumu ıslanma olarak adlandırır. Ovülasyon dönemi geçtikten sonra akıntı tekrar normal hâlini almaya başlar.
  • Ovülasyon öncesinde rahim ağzı alçalmaya başlamaktadır. Döneme yaklaştıkça rahim ağzı yükselmeye başlar ve kaygan bir yapı hâlini alır.
  • Ovülasyon döneminde yaklaşması ile birlikte cinsel istekte artış meydana gelebilmektedir. Bunun nedeni ise döneme yaklaştıkça değişen hormon dengesidir.
  • Vücut ısısı bu dönemde sürekli değişiklik göstermektedir. Öncesinde düşen vücut ısısı sonrasında aniden yükselmeye başlamaktadır.
  • Memelerde regl dönemi öncesinde olan ağrıya benzer bir ağrı meydana gelebilmektedir. Bu durum her kadın için geçerli bir durum değildir.
  • Kasıkların her iki tarafında ya da sadece tek tarafında ağrı ya da karın bölgesinde şişlik hissedilebilmektedir.