Gündem Kahreden haberi TV’den öğrendi

Kahreden haberi TV’den öğrendi

20.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tunceli’nin Pülümür ilçesinden havalandıktan kısa süre sonra kötü hava koşulları nedeniyle düşen polis helikopterinde şehit olan 12 kişinin cenazesi olay yerinden dün sabah alınabildiPolis Azam Güdendede’nin, şehit olduğu gün Konya’daki ailesine para gönderdiği, babasının parayı çektikten sonra yemek yerken haberi televizyondan görüp fenalaştığı ortaya çıktı

Kahreden haberi TV’den öğrendi

Tunceli’nin Pülümür ilçesinin Kocatepe köyü kırsal kesiminde kötü hava koşulları nedeniyle düşen helikopterde bulunan 1 hakim, 7 polis, 1 astsubay, 2 pilot ve 1 teknisyenin cenazeleri dün sabah 06.00 sıralarına enkaz bölgesinden alındı.
Önceki gün jandarma ve AFAD ekiplerinin ulaştığı enkaz alanına yolun kapalı olması ve kötü hava koşullarından dolayı alınamayan, ancak ekiplerin sabaha kadar başlarında beklediği 12 şehidin cenazeleri, dün sabah havanın açmasıyla birlikte bölgeye inebilen Sikorsky helikopterlerle alındı.
Elazığ’a götürüldü
Şehitler hakim Onur Alan (29), komiser pilot Abdullah Ortanca, Sözleşmeli Pilot Dilaver Karsavuranoğlu, polis memuru teknisyen Murat Ködük, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Yavuz Selim Karaman ile polis memurları Ekrem Dereli, Saadettin Demir, Candaş Kaplan, Mesut Özdemir (31), Ahmet Cihan Kılcı, Hasan Yıldırım ve Azam Güdendede’nin (25) cenazeleri Elazığ’a götürüldü. Şehitlerin cenazelerini taşıyan helikoptere, taarruz tipi helikopterlerin de eşlik e
ttiği görüldü.
Dönüşümlü beklediler
Kaza bölgesinde dondurucu soğukta gece boyu bekleyen jandarma ve polis özel harekât timlerinin de dönüşümlü olarak olay yerine en yakın Sarıgül köyüne giderek burada kaldıkları öğrenildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü, şehit olan 10 polis memurunun fotoğraflarını yayınladı. Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada “Tunceli’de düşen helikopterde şehit olan meslektaşlarımıza, yargı ve askeri personelimize Allah’tan rahmet ailelerine ve milletimize sabırlar dileriz” ifadelerini kullandı.

40 gün sonra dönecekti

Şehit polis memuru Azam Güdendede’nin (25), Konya’nın merkez Karatay ilçesi Sedirler Mahallesi’ndeki baba ocağında ailesi taziyeleri kabul etti. İki erkek kardeşi bulunan ve polis olan kardeşi Ağrı’da görev yapan Güdendede’nin, doğu görevinin bitmesine 40 gün kaldığı için memleketine dönme hazırlıklarına başladığı belirtildi.
Güdendede’nin dayısı Abdi Deveci “Daha önce bir çatışmada hafif yaralanan yeğenime, babası ‘Oğlum istersen mesleğini bırak’ deyince, ‘Azam PKK’lılardan korktu kaçtı dedirtmem. Devletim ve milletimiz için dimdik ayaktayız. Göğsümüz iman dolu’ karşılığını vermişti. Ailesine şehit olduğu gün para göndermiş. Annesine ‘Ispanaklı börek yap, yakında geleceğim’ demiş. Parayı çektikten sonra yemek yemek için bir lokantaya giren babası televizyondan haberi alınca fenalaşmış” dedi. Kaza sonrası ilk başlarda “Yaralı kurtulanlar bulunduğu” iddialarının ortaya atılması üzerine, anne Rukiye Güdendede’nin, “Keşke para göndermeseydi, çekmeseydik. Şimdi ona para lazım olur” ifadesini kullandığı öğrenildi.

‘Bize hep cenazem çıkacak diyordu’

Tunceli Pülümür’de düşen helikopterde yaşamını yitiren 5 aylık hakim Onur Alan’ın ölümü yargı camiasını hüzne boğdu. Atandığı ilk görev yerinde şehit olan hakimin Ovacık’ta çalışmaktan yakınırken arkadaşlarına şakayla karışık ‘Ovacık’tan cenazem çıkacak’ dediği öğrenildi.
Hâkim adaylığı sürecini İzmir’de tamamlayan Alan, 32 hakim ve savcı adayıyla birlikte 29 Kasım’da HSYK’nın kararıyla ilk görev yeri olan Ovacık’a atanmıştı. Ordu’lu genç hakim referandumda da görevliydi. Halk oylamasına ilişkin evrakı, koruması ve aynı ilçede görevli astsubay kıdemli çavuş Yavuz Selim Karaman ile Tunceli İl Seçim Kurulu’na götürmüş, görev yeri Ovacık’a dönüş için helikoptere binmişti. 29 yaşındaki Alan’ın Pülümür’de helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi meslektaşlarını yasa boğdu. Hukuk platformlarında genç hakim için taziyelerini bildiren hakim ve savcılar, ilçedeki tek hakimin talihsiz bir şekilde ölümüne isyan etti.
Hakimi, mesai arkadaşı Tunceli hakimi Fatma Sancar şu sözlerle anlattı: “Onur hakim ile beraber atandık kuradan Ovacık’a. 10 gün sonra bayan olarak kalacak yer olmadığından beni merkeze çektiler. Orada tek hakim kalmıştı. Daha dün birlikteydik. Sabah da helikopterdeyken konuştuk, sesi çok güzel geliyordu. Her konuşmamızda Ovacık’tan cenazem çıkacak derdi gülerek. Rabbim bu acıyı bir daha yaşatmasın. İçim yanıyor. Kime ulaşabilirim bilmiyorum fakat Ovacık Adliyesi kapatılmadıkça sorunumuz çözülmeyecek.” l HABER ARAŞTIRMA

20 gün önce izne geldi

Hâkim Onur Alan’ın Ordu’da yaşayan babası Mahmut ve annesi Fatma Alan’a acı haberi askeri yetkililer verdi. Onur Alan’ın yaklaşık 5 ay önce Ovacık’ta göreve başladığı belirtildi. Onur Alan’ın dedesi Mehmet Baştürk, torunu ile en son 20 gün önce izne geldiğinde görüştüğünü dile getirerek, acısının çok büyük olduğunu söyledi.

İkinci doğu göreviydi

Polis memuru Ekrem Dereli’nin şehit düşmesinin ardından eşi Rebia Dereli, çocukları Betül ve İbrahim Enes Dereli, şehidin ağabeyi Mehmet Dereli ve kardeşi Rıdvan Dereli, cenazeyi memleketi Balıkesir’e getirmek için İzmir’den uçakla Elazığ’a gitti. Parkinson hastası olduğu öğrenilen Rebia Dereli’nin rahatsızlığına rağmen ısrarla eşinin cenaze törenine gitmek istediği ve gece yarısı çocuklarıyla birlikte yola çıktığı belirtildi. Şehidin kızı Betül Dereli’nin üniversite, İbrahim Enes Dereli’nin lise öğrencisi olduğu öğrenildi. Ekrem Dereli’nin uzun yıllar Kütahya’da çalıştığı, ikinci şark tayininin çıkmasının ardından ise Tunceli’ye gittiği belirtildi. Ailesinin, tayinin ardından Kütahya’da yaşamayı sürdürdüğü, yaklaşık 3 ay önce Balıkesir’e yerleştiği belirtildi.

Memleketlerine uğurlandılar

Kahreden haberi TV’den öğrendi


Dün düşen helikopterin enkazından UMKE ve bölgedeki askeri birliklerce çıkarılan şehit polis memurları Mesut Özdemir, Azam Güdendede, Ahmet Cihan Kilci, Ekrem Dereli, Candaş Kaplan, Hasan Yıldırım ve Saadettin Demir, Astsubay Yavuz Karaman, hakim Onur Alan, polis memuru teknisyen Murat Ködük, komiser pilot Abdullah Ortanca, sözleşmeli pilot Dilaver Karsavuranoğlu’nun cenazelerinin, helikopterle getirildiği Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde otopsisi tamamlandı. Elazığ Havalimanı’na getirilen şehitlerin için saygı duruşunda bulunuldu. Törene katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehitlerin yakınlarıyla görüştü, onlara başsağlığı diledi. Törene, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Tunceli Valisi Osman Kaymak, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger,
8. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, Elazığ İl Jandarma Komutanı Albay Eray Özyürek, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Elazığ Emniyet Müdürü Doğan Cangül, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Diyarbakır Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre katıldı.