Gündem Kalplerin unutulmaz doktoru veda etti

Kalplerin unutulmaz doktoru veda etti

27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kalp cerrahisinin gelişmesi için mücadele eden ve ilk kalp naklini 1968 yılında gerçekleştiren Dr. Kemal Bayazıt yaşamını yitirdi. Bayazıt yarın İstanbul’da son yolculuğuna uğurlanacak...

Kalplerin unutulmaz doktoru veda etti

Türkiye’de ilk kalp naklini 1968 yılında yapan, ülkemizde kalp damar cerrahisinin kurulması ve yaygınlaştırılmasının öncüsü Dr. Kemal Bayazıt (89), çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. “Hocaların hocası” olarak anılan Bayazıt, “İngiltere’de kal” denilmesine rağmen “Bana memleketimin ihtiyacı var” diyerek teklifi reddetmişti. “Kalp cerrahisinin çınarı” olarak anılan Bayazıt, Türkiye’de kalp cerrahisinin yaygınlaştırılması, modern koroner baypas cerrahisinin kurulması, gelişmesi, yeni kalp cerrahisi merkezlerinin açılması, biyomedikal mühendislik bilim dalının gelişmesi gibi alanlarda da önemli hizmetler vermiş, hayattayken, yaptığı hizmetlerden ötürü ODTÜ tarafından fahri doktora unvanı ile onurlandırılmıştı.

Haberin Devamı

Bayazıt’ın hayatı ve tıptaki başarıları ise ölümünden önce öğrencisi kalp cerrahi uzmanı Prof. Dr. Deniz Süha Küçükaksu tarafından “Bir Kalp Cerrahının Yaşam Öyküsü - Kalbin Son İmparatoru” adlı kitapta kaleme alınmıştı. Kitapta, Bayazıt’ın tüm zor şartlara rağmen çözüm bulma azmi, araştırma ve geliştirmeye verdiği önem anlatılmıştı. Beyazıt anılarında, ilk kalp nakli öncesi 40’ın üzerinde hayvan tecrübesi gerçekleştirdiğini belirterek, “Bizim yapmış olduğumuz nakil, ilk olması bakımından önemli. Yalnız, o safhaya nasıl gelindi bu da çok önemli bir nokta. Yani günün birinde ‘Hadi nakil yapalım’ deyip de bunu uygulamış değilim. Bu sürece gelene kadar, kalp cerrahisinin olgunlaşması, fiziksel ve biyolojik bir takım sorunların da çözülmüş olması önemliydi. Ameliyattan sonra ret meselelerini de göz önünde bulundurmak gerekiyordu” demişti.

Haberin Devamı

Kalplerin unutulmaz doktoru veda etti
Alanında devrimler yaptı

Prof. Dr. Süha Küçükaksu Milliyet’e şunları söyledi: “Hocamız, misyon sahibi bir bilim insanıydı. Türkiye’de ilk kez özel hastanelerde kalp ameliyatlarını başlatan isimdi. Özel hastanelerin üzerine de tıp fakülteleri bina edildiyse bunun altyapısında hocamızın çok emeği vardır. Kemal Bayazıt, kalp-damar cerrahisinin ‘Atatürk’ü idi.”

Cenaze töreni yarın

Bayazıt için yarın sabah 10.00’da İstanbul Başkent Üniversitesi Hastanesi önünde, ardından da kuruluşunda yer aldığı Siyami Ersek Kalp Hastanesi’nde bir tören düzenlenecek. Bayazıt’ın cenazesi, Şakirin Camii’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.