Gündem ‘Kameralarla göz boyadılar’

‘Kameralarla göz boyadılar’

20.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

3 yaşındaki Alperen’in ölümünün ardından anaokulu süresiz olarak kapatıldı. Aileler bildiklerini birbirine anlatırken, velilerden Berat Hayta, “Her istediğinizde kamera kayıtlarını izlemeye gelebilirsiniz diyerek göz boyadılar” dedi

‘Kameralarla göz boyadılar’

İzmir’in Çiğli ilçesinde serviste unutulması sonucu 3 yaşında yaşama gözlerini yuman Alperen Sakin’in havasızlıktan ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Özel Sevgi Yumağı Anaokulu süresiz kapatıldı. Anaokulunun sahibi olduğu belirtilen Yurdagül İşgören de tutuklandı. Okulun Facebook sayfası da kapandı. Alperen ile aynı kreşe çocuklarını gönderen veliler ise henüz olayın şokunu atamadı.
‘Whatsapp’ grubundan yazışan veliler olayla ilgili bildiklerini birbirlerine anlatırken bir yandan da acılarını paylaşıyor. Mustafa Kemal Hayta da Alperen ile aynı kreşe gidiyordu. Birbirlerine çok benzeyen küçük Mustafa ile Alperen kreşte de birbirlerinden ayrılmıyorlardı. “Biz gösteri videolarında Alperen ile Mustafa Kemal’i karıştırıyorduk. Çok canımız yanıyor” diyen baba Berat Hayta, küçük Mustafa’yı taziye evine gittiğinde yanında götürmüştü.
Tehdit etmişler
Baba Hayta, o an yaşananları Milliyet’e şöyle anlattı: “Taziye evine gittiğimizde, ‘Alperen’e geldik oğlum’ dedim. ‘Hadi Alperen’i görelim baba’ dedi. Kalakaldım. Olayın gerçekliğinin farkında değil. Üst sınıftaki çocuklar akşam evlerine gittiklerinde ‘Öğretmen ‘kimseye söylemeyin’ dedi. ‘Bizim okulda arabanın içinde bir çocuk ölmüş’ gibi şeyler söylemişler. Çocukları tehdit etmeleri çok acı verici.”
Mustafa’yı da bir dönem servisle gönderdiklerini anlatan Berat Hayta, “Çocuğum üzerine tuvaletini yaptığında bunu temiz çamaşırların arasına sokup eve yollamaktan çekinmeyen insanlar bunlar. En güvendiğimiz kreş burasıydı. Her istediğinizde gelip kamera kayıtlarını izleyebilirsiniz diyerek bize güven aşıladılar, gözümüzü boyamışlar” dedi.
‘Hepimiz hasta sandık’
Olayın olduğu gece veliler Arzu öğretmeni aradıktan sonra Alperen’in ölüm nedeninin ortaya çıktığını anlatan Hayta, “O vakte kadar hepimiz zannediyoruz ki Alperen okulda düştü ya da hastaydı. O gece 23.45’te ‘Alperen’in ölümü nedeniyle okul 3 gün kapalı’ diye bir mesaj geldi. Ama oğlumu almaya gittiğimde kimse hiçbir şey söylemedi. Bu insanlar bir cinayetin üstünü örtmeye farklı göstermeye çalışan insanlar” diyor.

‘Gözlerini öpe öpe kapattım’

Baba Serkan Sakin AA’ya oğlunun 7 aydır bu anaokuluna gittiğini aktararak, “Aylık 750 lira veriyorduk, servis ücreti de dahildi buna. Orayı bize cennet gibi gösterdiler. ‘Fiyatımız bu’ dediler, pazarlık bile yapmadım. ‘Oğlum okusun gerekirse iki işte çalışırım dedim” ifadelerini kullandı. Okul servisini trafikte nasıl gittiğini görmek için defalarca kendi aracıyla takip ettiğini dile getiren Sakin, kasislere hızlı girip girmediğine bile baktığını vurguladı. Sakin, geceleri oğlunun mezarını ziyaret ettiğini, onu vefat ettikten sonra kendi elleriyle yıkadığını belirterek, şunları söyledi: “Gözlerini öpe öpe kapattım. ‘Annenin selamı var’ dedim de öyle kapandı. Adaletimiz, hukukumuz var. Gereken ceza en uç nokta neyse onu uygulayın.”

‘Çocuklarımıza bağırıyorlarmış’

Berat Hayta, “Okulun ruhsatı bir erkek öğretmen üzerine kayıtlı. Kendisi Kıbrıs’ta tatildeydi ve olaydan haberi olduğu gibi döndü diye biliyoruz. Yurdagül Hanım okul müdüresiydi. Özel odasında oturup kamera kayıtlarını takip ederdi, hiçbir sınıfa ders vermeye girdi mi bilmiyorum” iddiasında bulundu. Hayta, diğer velilere de çağrıda bulunarak şöyle devam etti:
“Tüm velilere çağrıda bulundum, herkes gelip ne biliyorsa anlatsın ama maalesef insanlar kendilerini tatmin etmek için sadece sosyal medyada seslerini çıkarıp susuyorlar. Kimse gerçek sahada ses çıkarmıyor. Biz 3-4 veliyiz konuşan, bu okulda en az 35-40 öğrenci var. Yurdagül Hanım’ın komşularıyla da röportaj yapmaya çalışıyorlar. Komşular, ‘Yurdagül iyi bir insan değil uğraşılmaz’ demişler. En çok kanıma dokunan, olaydan sonra komşulardan biri ‘Çocuklara bağırıldığını duyuyorduk’ dedi ama birisi biz çocuklarımızı kreşten alırken, ‘Çocuklarınıza iyi muamele edilmiyor’ demedi.”

‘Sorumlusu ben değilim’

Anaokulunun sahibi Yurdagül İşgören, savcılıktaki ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. İşgören, “Ben ticaret yapıyorum. Okul Müdürü Bekir Gül’dür. Suçlamaları kabul etmiyorum. Olaydan sorumlu olan öğretmenlerdir. Okulun işleriyle onlar ilgilenir. Olayda ihmal olduğu doğrudur. Yoklama yapılması gerekiyordu” dedi.
İşgören, kamera kayıtlarının değiştirilmesiyle ilgili soruya da “Kayıtları veliler olayı duymasın diye değiştirdim. Polise cihazı ben verdim” yanıtını verdi. l DHA

Sertel’den anaokulu denetimleri sorusu

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Alperen Sakin’in ölümüyle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle ilgili soru önergesi veren Sertel, okul öncesi eğitim kurumlarının ve servislerin denetlenip, denetlenmediğini ve denetimlerin hangi sıklıkta yapıldığını sordu. Sertel, “Son yıllarda adeta her önüne gelen anaokulu ve kreş açıyor. Bu kurumlar eğitim yuvası olmaktan çıkıp ticarethaneye dönüştü. Bu işi yapacaklar için de ilgili bölümlerden mezun olma şartı aranmalıdır. Bu kurumlar şikayet üzerine değil periyodik olarak denetlenmeli” dedi. l ANKARA Milliyet