Gündem ‘Kamu spotlarında şiddet var’ uyarısı

‘Kamu spotlarında şiddet var’ uyarısı

28.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Televizyonlarda yayınlanan bazı kamu spotlarında patlama, şiddet ve korkutucu öğelerin yer aldığına dikkat çeken RTÜK, kamu kurum ve kuruluşlarını bu konuda yazıyla uyardı

‘Kamu spotlarında  şiddet var’ uyarısı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kamu kurum ve kuruluşlarını kamu yararı bulunan olay ve gelişmelere ilişkin hazırlanması gereken kamu spotları konusunda uyardı. RTÜK’ün, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği uyarı yazısında, kamu spotlarının, ancak toplumu ilgilendiren, yayınlanmasında kamu yararı bulunan olay ve gelişmelere yönelik hazırlanabileceği hatırlatıldı.


RTÜK, bazı kamu spotlarında patlama, şiddet, korkutucu ögeler vb. görüntülerin yer aldığını gördüklerini belirtti. RTÜK, Yayın Hizmeti İlkeleri’ne aykırı olan bu kamu spotlarının ya doğrudan reddedildiğini ya da düzeltilmesi için iade edildiği uyarısında bulundu.

Spotlarda gizli reklam

RTÜK, Kamu Spotları Yönergesi’nde yer alan, “Kamu spotlarında gizli ticari iletişim de dahil her türlü ticari iletişime yer verilemez” hükmünü hatırlattı. Hazırlanan spot filmlerinin çoğunluğunda gizli reklama giren ticari iletişim unsurlarının yer aldığını kaydeden RTÜK, “Gizli ticari iletişim unsurlarının bir kısmının da blurlanarak ekrana getirildiği görülmektedir. Söz konusu yayınlar izleyicinin dağılmasına ve spot filmlerin izlenme oranlarının düşmesine neden olmaktadır” uyarısında bulundu.

RTÜK gönderdiği yazıda, kaliteyle ilgili uyarılarda da bulundu. RTÜK’ün yazısında, “Spot film hazırlayan kurum ve kuruluşların yıllık planlamalarında sayıca fazla spot yerine nitelik olarak daha kaliteli spot filmler hazırlamalarının daha uygun olacağı düşünülmektedir. Kalitesi artırılmış spot filmlerle verilecek olan mesajların izleyici tarafından daha iyi algılanacağı ve izlenme oranlarını artıracağı değerlendirilmektedir” denildi.

RTÜK: 45 saniyeyi geçiyor

RTÜK’ün uyarısında, “Spot başvuruları zorunlu haller dışında en az 15 gün önce Üst Kurul’a yapılması esastır” ve “Kamu spotları hiçbir şekilde 45 saniyeyi geçemez” hükümlerine uyulmadığını belirtti. Bazı kurum ve kuruşların kendi yetkisi dışında yer alan konularda spot film hazırladıklarını gördüklerini kaydeden RTÜK, “Asli yetkili olduğu değerlendirilen kuruluş tarafından da başvuru yapılmış olması durumunda diğer kurumların spot filmleri iade edilmektedir” uyarısında bulundu.

Mesajlar zamanında verilemiyor

RTÜK’ün uyarısında özellikle belirli gün ve haftalar için hazırlanan spot filmlerin, eksiklikler nedeniyle iade edildiği, eksikliklerin giderilmesi sürecinde geçen zaman nedeniyle spot filmlerin yayınlanması gereken süre zarfında yayınlanamadığı hatırlatıldı. Bu nedenle verilmek istenen mesajın da zamanında verilemediği kaydedildi.