Gündem Kanada’da 58 milyar $’lık sigara davası

Kanada’da 58 milyar $’lık sigara davası

09.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kanada’nın Quebec eyaleti sigara üreticisi şirketlere dava açtı. Eyalet yönetimi sağlık harcamalarını üreticilerden tahsil edecek

Kanada’da  58 milyar $’lık sigara davası

SAĞLIK GİDERLERİ ARTINCA
Eyaletlerin sigaraya bağlı sağlık sorunlarının tedavisi için yaptığı masrafların sigara şirketlerinden talep edilmesinin anayasal hak olarak tanındığı Kanada’da, dava kervanına Quebec eyaleti de katıldı. Quebec eyaletinin Sağlık Bakanı Jean-Marc Fournier dün yaptığı basın açıklamasında, 1970 ila 2030 yılları arasında devletin tedavisini karşıladığı sigaraya bağlı rahatsızlıklar için 58 milyar Amerikan doları ( 107 milyar TL) tazminat için dava açacağını belirtti. Hem Kanadalı hem de yabancı sigara şirketlerine açılacak davalarla eyalet hükümeti üzerinde giderek ağırlaşan sağlık masraflarının yükünü azaltmayı planlıyor.

1998’DE HAK TANINDI
Kanada’nın büyük eyaletlerinden British Columbia, 1998 yılında sigara şirketlerinin ‘ürünleri hakkında yanlış bilgi vererek sağlık sorunlarına neden olduğunu’ öne sürerek dava açma hakkına imkan tanıyan ‘Tütünün Zararları ve Sağlık Hizmetlerinin Tazmin Edilmesi Yasası’na dayanarak dava açan ilk eyalet olmuştu. British Columbia’yı Manitoba, Saskatchewan, New Brunswick, Nova Scotia ve Prince Edwars Island eyaletleri açtıkları davalarla takip etmişlerdi.

Haberin Devamı

dipnot
2005’te Kanada Anayasa Mahkemesi, 1998 tarihli yasanın anayasaya uygunluğunu onaylamıştı. 1999’da ABD’de sigara şirketleri sağlık masrafları için 25 yıllık süre içerisinde 246 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.