Gündem KANDİL’E MESAJI AVUKATLAR TAŞIDI

KANDİL’E MESAJI AVUKATLAR TAŞIDI

19.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ve mahkeme tarafından kabul edilen KCK iddianamesinde, terörist Abdullah Öcalan’ın avukatlarının İmralı’dan aldıkları mesaj ve talimatları Kandil Dağı’ndaki terör örgütü PKK’nın yöneticilerine ilettikleri öne sürüldü

KANDİL’E MESAJI AVUKATLAR TAŞIDI

KCK terör örgütü hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Özel Yetkili Savcı İsmail Tandoğan tarafından hazırlanan 892 sayfalık iddianamede 35’i tutuklu 50 şüpheli yer aldı. İddianamede terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları İmralı Cezaevi ile terör örgütünün kamplarının bulunduğu Kandil arasında “kuryelik” yapmakla suçlanıyor. İddianamede KCK’ya bağlı olarak faaliyet gösterdiği iddia edilen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının Öcalan’dan aldıkları mesaj ve talimatları Kandil’deki Murat Karayılan’a ve diğer PKK yöneticilerine aktardıkları iddia ediliyor.

‘İllegal Haberleşme Ağı’
İddianameye göre şüphelilerin telefon ve mail trafiği de kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan mailler arasında yazışmalarada “Hasan” veya “Said” kod adını kullanan Murat Karayılan ile Öcalan’ın avukatları arasındaki e-mailler de yer aldı. Tespitlere göre avukatlar Kandil ile internet üzerinden yaptıkları iletişimlerinin tespitini engellemek için “İllegal-Kapalı Haberleşme Ağı” kurdu. Bu sisteme göre “Ali” kod adını kullanan avukat mailleri göndermek yerine mail hesabının “Taslaklar” bölümüne kaydediyordu. Karayılan da buraya kaydedilen notları okuduktan sonra aynı hesabın ya da başka hesabın “Taslaklar” bölümüne kendi notlarını ve sorularını yazıyordu. Avukatlar bu iletişimi farklı internet kafeler üzerinden yapıyordu. Ayrıca, sadece iletişim kurulan örgüt yöneticilerinin bildiği e-mail şifreleri iki ayda bir değiştiriliyor, değişen şifreler de kuryeler tarafından avukatlara iletiliyordu. Ayrıca Öcalan’ın avukatlarından İrfan Dündar’ın ifadesine göre Öcalan’ın mesajları Avrupa’daki Sabri Ok ve Rıza Altun’a da aynı yöntemle iletiliyordu. İddianamede Asrın Hukuk Bürosu’nun KCK bünyesinde örgütsel yapı içerisinde yer aldığı da anlatıldı. İddianameye göre Öcalan’la görüşen avukatlar, aldıkları talimatları ve mesajları internet üzerinden Kandil’deki Murat Karayılan’a iletiyordu. Öcalan’la görüşmek için cezaevine giden avukatların “hafızası iyi olanlardan” seçilmesine dikkat ediliyordu. Çünkü Öcalan’ın bazı mesajları not alınmadan, sözlü olarak aktarılıyordu.

Öcalan’ın talimatları
İddianameye göre Öcalan’ın cezaevinde yaptığı görüşmeler cezaevi yönetimi tarafından kayıt altına alınıyor fakat cezaevindeki diğer mahkumların görüşmeleri kayıt altına alınmıyordu. Bu nedenle adaya gidecek avukatlar cezaevine gitmeden önce cezaevinde kalan mahkumların hangisiyle görüşecekleri ayarlanıyordu. Öcalan cezaevindeki ortak faaliyetler sırasında, avukatlara verilecek önemli mesaj ve talimatları bu hükümlülere aktarıyordu. Bu hükümlüler de kendileriyle görüşen avukatlara Öcalan‘ın mesaj ve talimatlarını aktarıyor, yaptıkları görüşmeler kayıt altına alınmadığı için de Öcalan’ın mesajları herhangi bir takibe takılmadan avukatlara, avukatlardan da örgüte ulaştırılıyordu.

Haberin Devamı

İddianamedeki sanıklar
İddianamedeki sanıklar arasında eski milletvekili Mahmut Alınak, avukatlar Doğan Erbaş, Cemo Tüysüz, Mustafa Eraslan, Asya Ülker, Nevzat Anuk, Mehmet Ayata, Hüseyin Çalışcı ile Öcalan’ın İmralı Günleri kitabının yazarı gazeteci Cengiz Kapmaz da yer alıyor. Alınak ve Kapmaz örgüt üyeliği ile suçlanıyor. İddianamede ayrıca Asrın Hukuk Bürosu’nun sekreteri Sabahat Zeynep Arat ve aynı büroda şoför olarak çalışan Hüseyin Karasu ile Sıdık Bal da “terör örgütü üyesi olmak”la suçlanıyor.

Kandil-İmralı arası trafik böyle işledi
İddianamede Abdullah Öcalan ile Kandil’deki terör örgütü yöneticileri ve üyeleri arasındaki irtibatın nasıl sağlandığı şöyle anlatıldı:
- Öcalan ile görüşme yapan avukatlar, bilgi ve konuları yaptıkları görüşmelerde Öcalan’a aktarıyor. Öcalan da “örgütsel değerlendirme” yaparak “örgüte iletilmek üzere üstü kapalı veya açıkça” talimatlar veriyor. Bu değerlendirme ve talimatlar avukatlar tarafından not alınıyor ya da akılda tutuluyor, daha sonra da karşılıklı konuşma şeklinde metne çevriliyor.
- Bu görüşme notları da ham şekli ile internet üzerinden Murat Karayılan’a gönderiliyor. Karayılan da bu notları inceleyerek Öcalan tarafından açık veya dolayı yoldan verilen tatlimatlar hakkında gerekli sonucu çıkartıyor ve düzenlenmek üzere Ali Haydar Kaytan’a gönderiyor.
- Ali Haydar Kaytan’ın düzenlediği görüşme notları Basın Komitesi Sorumlusu olan Mustafa Karasu’ya gönderiliyor. Karasu da notları internet üzerinden kırsaldaki bölgelere gönderiyor.
- Bölgelerdeki örgüt mensupları tarafından görüşme notları bölge diline çevrilerek yine internet üzerinden Basın içerisinde faaliyet gösteren örgüt mensuplarına internet gönderiliyor.
- Dağlarda ve mağaralardaki militanlara da telsizlerle bu görüşme notları okunuyor.

Haberin Devamı

‘Şifreleri yöneticiler belirledi’
İddianamede Öcalan’ın avukatlarından İrfan Dündar’ın ifadesi de yer aldı. Hakkındaki soruşturma devam eden Dündar’ın iddianamede yer alan ifadesinden satırbaşları:
- 1999-2005 arasında Öcalan’la birçok kez görüştüm. Bu görüşmelerde ses ya da görüntü kaydı yapılmadı.
- Bu görüşmelerin metinlerini Kandil’deki Murat Karayılan’a ve Rıza Altun’a Asrın Hukuk Bürosu aracılığıyla gönderdik.
- Öcalan’la görüşecek avukatları KCK Türkiye yöneticileri belirliyordu.
- Öcalan’ın mesajlarının iletilmesi için kullanılan mail adreslerini ve şifrelerini örgüt yöneticileri belirliyor, kurye ile gönderiyordu.
- Öcalan nasıl yakalandığını bana defalarca anlattı.
- Sabri Ok’un Ergenekon bağlantısı olduğunu düşünüyorum.