Gündem Kandil gecesi vurguncuları

Kandil gecesi vurguncuları

29.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kandil gecelerinde vatandaşları arayıp Kuran-ı Kerim ve dini kitap satma vaadinde bulunarak para toplayan ama kâğıt parçası yollayan şebeke çökertildi.

Kandil gecesi vurguncuları

İstanbul’da kurdukları çağrı merkezlerinden, Diyanet’in adını kullanarak aradıkları vatandaşları, Kuran-ı Kerim ve dini kitap satışı adı altında dolandıran 35 kişilik şebeke polis tarafından çökertildi. 8 ayda 30 bin kişiyi arayarak 2 milyon 700 bin liralık vurgun yapan şebekenin dolandırıcılıktan temin ettiği paralarla gece kulüplerinde ve lüks yatlarda parti düzenlediği tespit edildi. Savcılığa başvuran bir vatandaş, geçen ay kendisini telefonla arayan bir firmadan Kuran - ı Kerim siparişi verdiğini, ancak kargoyla kağıt parçaları geldiğini söyledi. Bunun üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü siber suçlarla mücadele ekiplerince başlatılan çalışmada, mağdur vatandaşın 0850’li bir numaradan aranarak dolandırıldığı tespit edildi. Telefonun kayıtlı göründüğü sözde çağrı merkezinin Bağcılar ve Yenibosna’daki iki adresi belirlendi.

Haberin Devamı

Duygu sömürüsü

Şebekenin başının Adnan S. olduğu, Adnan S.’nin kız arkadaşı ile Sabriye Ö.’nün çağrı merkezindeki çalışmaları organize ettiği tespit edildi. Şebekenin binlerce telefon numarasının bulunduğu bir data üzerinden çalıştığı, bazı görüşmelerde Diyanet’in adını kullandığı, özellikle mevlit ve kandil gibi dini günlerde aranan kişilere Kuran-ı Kerim ve dini kitap tavsiyesinde bulunulduğu, ardından kitaplarda özel gece kampanyası olduğunun anlatıldığı belirlendi. Aranan kişiyi ikna etmek için kendisini “Hoca” olarak tanıtan şebeke üyelerinin “Kitap bedelinin yüzde 10’unu Arakan ve Filistin’deki Müslümanlara gönderiyoruz” diyerek duygu sömürüsü yaptığı da tespit edildi.

29 bin 600 kişiyi aradılar

Haberin Devamı

Teklifi kabul edenlere kredi kartı ve kapıda ödeme şansı sunan şebeke üyelerinin, kargo ile kağıt parçaları gönderdiği ve kargoların gönderim yerinin ise Esenler’de bir adres olduğu, şebekenin bu yolla 8 ayda 29 bin 600 kişiyi aradığı ve 2 milyon 700 bin liralık vurgun yaptığı belirlendi. Bunun üzerine siber ekipleri, çağrı merkezleri ve deponun da aralarında bulunduğu çok sayıda adrese operasyon düzenledi.

Şebeke elebaşı ile kız arkadaşının da aralarında bulunduğu 35 şüpheli gözaltına alındı. Aralarında Mehmet Seyitoğlu adlı ilahiyatçının da bulunduğu şüphelilerden şebeke elebaşı Adnan S. ile sevgilisi de dahil 4 kişi tutuklandı. 31 kişi hakkında adli kontrol hükmü uygulanırken, şebekeden Diyanet’in de şikayetçi olduğu öğrenildi.

Lüks hayat yaşadılar

Polis, dini duyguları istismar ederek vatandaşları dolandıran şebekenin elebaşı Adnan S.’nin vurgundan temin ettiği paralarla doğum gününü lüks bir yatta düzenlenen partiyle kutladığını tespit etti. Ekipler, yatta dans ederek kutlama yapanların çoğunun çağrı merkezi çalışanı olduğunu ve şebeke yöneticilerinin elde ettikleri haksız kazançla gece kulüplerinde de eğlence düzenlediğini belirledi.

Yazarlar