Gündem Kanserden korkma geç kalmaktan kork

Kanserden korkma geç kalmaktan kork

03.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kanser Haftası kapsamında “Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork” toplantısı düzenleyen Türk Kanser Derneği, bu yıl 10 bin kişiyi ücretsiz kanser taramasından geçirmeyi hedeflediğini açıkladı

Kanserden korkma geç kalmaktan kork

Kuruluşundan bugüne kadar, 55 yıllık süreçte binlerce kanser hastasının tedavisine öncülük eden Türk Kanser Derneği, Kanser Haftası kapsamında önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

Alanında uzman hekimler, sanatçılar, iş insanları ve fikir önderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork” başlıklı toplantı Sait Halim Paşa Yalısı’nda gerçekleştirildi. Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman’ın ev sahipliğinde yapılan toplantının davetlileri arasında Revna Demirören de yer aldı. Demirören, kanser hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşumuna katkı için “Her şey bekleyebilir, sağlığınız asla” yazılı bir tişört giyerek sosyal sorumluluk projesine destek verdi. Toplantıya aralarında Türk Kanser Derneği Başkan Yardımcısı Genel Cerrah Op. Dr. Murat Atay, medikal onkoloji uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, radyoloji uzmanı Prof. Dr. Mahmut Refik Killi, medikal onkoloji uzmanı Prof. Dr. İbrahim Tek ile radyasyon onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Füsun Tokatlı’nın olduğu uzmanlar katıldı.

Haberin Devamı

Konuşmasında Türkiye’nin kanser verilerini açıklayan Türk Kanser Derneği Başkanı Duruman, her yıl Anadolu’daki ortalama bir şehrin nüfusu kadar insana kanser teşhisi konulduğunu belirterek, “Dünyada her yıl 14 milyon kişi kanser hastalığına yakalanırken, 8.2 milyon insan bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. 2030 yılında her yıl kansere yakalanacak insan sayısının 22 milyona yükselmesi bekleniyor” dedi. Erken teşhisin önemine de vurgu yapan Duruman, “Dernek olarak bu yıl 10 bin vatandaşımızı ücretsiz olarak kanser taramasından geçirmeyi hedefliyoruz. Hastaların fiziksel bakımı, psikolojik gereksinimleri, ilaç takibinden beslenmesine kadar hemen tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Mucizevi’ yaşam merkezi

Türk Kanser Derneği’nin çalışmalarına da değinen Duruman, şu bilgileri verdi: “Okullarda öğrenci kulüpleriyle ortak olarak, seminerler, farkındalık etkinlikleri ve birçok organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca halka açık seminerlerimize ve iş yerleri eğitimlerine de devam ediyoruz. 2016’da 13 şehirde başlattığımız tarama programımızı, bugün tüm Türkiye’ye yayarak, 81 ilimizdeki anlaşmalı sağlık kurumlarımızda, vatandaşlarımızdan hiçbir ücret almadan ve tarama bedelleri derneğimiz tarafından ödenerek gerçekleştiriyoruz. Şehir dışından kemoterapi-radyoterapi gibi onkolojik tedaviler almaya gelen ve maddi imkansızlıklardan dolayı tedavileri süresince barınacak yeri olmayan hastalarımız için yeni bir yaşam merkezi ‘Mucizevi’, hastalarımıza ücretsiz olarak hizmet vermeye başladı. Dünyada bir ilk olan, ‘Sevimli Kemoterapi Kutusu’ projemizi başlattık ve Türkiye’nin dört bir yanındaki sağlık kurumlarına ücretsiz olarak ulaştırdık. Minik hastalarımızın yüzleri gülmeye devam ediyor:”

Haberin Devamı

Tişörtlü destek

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman’ın ev sahipliğinde yapılan toplantının davetlilerinden Revna Demirören “Her şey bekleyebilir, sağlığınız asla” yazılı bir tişört giyerek Türk Kanser Derneği’nin sosyal sorumluluk projesine destek verdi.

Günlük düzenli yürüyüş moral için çok önemli

Prof. Dr. Füsun Tokatlı ise kanserin korkutucu bir kelime olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Hastalık sürecinin beraberinde getirdiği zorluklarla başa çıkabilmenin en iyi yolunun, hastaya moral ve psikolojik destek sağlamak olduğu tartışılmaz bir gerçek. Gerginlik, korku, belirsizlik, öfke ve üzüntü kanser hastalarının ve hasta yakınlarının
en çok yaşadıkları duygu durumları. Bu nedenle hastaların korkularını ve endişelerini paylaşabileceği sohbet ortamları yaratılmalı. Her gün açık havada en az 20 dakika yürümek tedavi ve moral için önemli. Eğer hasta yataktan çıkamayacak durumdaysa ona pasif olarak yaptırılacak egzersizler hakkında bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanından destek alınabilir.”

Çevre ve yaşam tarzı baş neden

Tıbbi onkoloji uzmanı İbrahim Tek ise kanserlerin yüzde 50’sinin çevresel ve yaşam stili risk faktörlerinin azaltılmasıyla engelleneceğini dile getirirken, “Kanser sıklığı ve türleri dünyanın değişik bölgelerinde farklı olmakla beraber cilt kanserlerinden sonra erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri ilk sırayı alıyor. Ülkemizdeki en son resmi rakamlara göre yılda yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadın kanser teşhisi alıyor. Sigara, alkol, diyetin sebze ve meyveden fakir olması, aşırı kilo, hareketsizlik, güvensiz cinsel ilişki, hava kirliliği, maden kömürü kullanımı hastalığın başlıca nedenleri” dedi.