Gündem Kansersiz hayatın ipuçları - Kolon kanserine karşı lifli gıdalar yenmeli!

Kansersiz hayatın ipuçları - Kolon kanserine karşı lifli gıdalar yenmeli!

01.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada her yıl 10 milyon kişi kansere yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre 2020’de bu sayı 15 milyonu bulacak. Uzmanlar, yapacağımız ufak değişikliklerle kanseri önleyebileceğimiz görüşünde

Kansersiz hayatın ipuçları - Kolon kanserine karşı lifli gıdalar yenmeli

Beslenme uzmanı Patrick Holford, “Kansersiz Yaşamın Sırrı” isimli kitabında kanser türlerine yönelik beslenme önerileri sunuyor. Kolon kanserinden korunmak için lifli gıdalara yönelinmesi gerektiğini belirten Holford, uzun süreli ilaç ve keyif verici maddelerin aşırı kullanımının karaciğer kanserini tetiklediğini söylüyor.
Dünyada her yıl 10 milyon kişi kansere yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre ise 2020 yılında bu sayı 15 milyonu bulacak. Kanserin bir gecede oluşmadığını belirten uzmanlar ise, günlük hayatta yapacağımız ufak değişikliklerle kanserin önleyebileceği görüşünde. Hangi kanserin hangi cinsiyette ve hangi yaş aralığında daha sık görüldüğünü araştıran İngiliz beslenme uzmanı Holford, vücudumuzun zayıf noktalarını bilerek buna uygun beslenilmesini öneriyor. Holford’a göre bir kanser türüne yönelik risk faktörleri ve önleme stratejileri şöyle:

Sebze ve meyve tüketin!
- Meme kanseri: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir ve aynı zamanda erkeklerde de görülebilir. Meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 80’i östrojen reseptörü pozitif olarak adlandırılır. Hormonları bozan kimyasal maddelerin de bazı kanser tiplerinde büyük olasılıkla rolü vardır. Et ve doymuş yağ açısından zengin bir beslenme alışkanlığınız varsa, yağ dokusunda depolanan bazı kimyasallara maruziyetiniz daha fazla olacaktır. Doğum kontrol hapı kullanımı; östrojen veya sentetik progestinleri içeren hormon replasman tedavileri; yüksek beden-yağ ve bel-kalça oranı; hareketsiz yaşam biçimi; ergenliğe erken girme ve erken adet görme; fazla yağlı beslenme; fazla doymuş yağ ile beslenme ve aşırı kalori alımı; günde bir kadehten fazla alkol tüketimi; sigara; fazla et tüketimi; yetersiz meyve ve sebze tüketimi; tarım ilaçlarına, hormon bozucu kimyasallara, radyasyona (mamogram dâhil) maruz kalma ve besinlerden lif alımının düşük olması.
- Rahim ağzı kanseri: Rahim ağzı kanserine pap-smear yöntemiyle erken dönemde tanı konabilir. Rahim ağzı kanserinin yayılmadan önceki hali neredeyse daima tedavi edilebilir ve erken tanı, ölüm oranını yüzde 70 kadar azaltmaktadır. Çok eşlilik, doğum kontrol hapları, sigara, C vitamini yetersizliği ve hormonlara zarar verecek kimyasallara maruz kalmak rahim ağzı kanser riskini artırıyor.
- Kolorektal kanserler: Kolon veya rektum kanserleri özellikle Batı dünyasında en çok karşılaşılan kanserlerden. Beslenmeyle çok yakından ilişkilidirler, bu nedenle bozulmuş yiyeceklerin neden olduğu ve sağlıksızlaşan bağırsağın mikroorganizmaları tarafından üretilen kanserojenlerin de büyük bir rol oynadığı konusunda pek şüphe yoktur. Lif bakımından zengin bir beslenme, besinin sindirim sisteminden geçiş süresini kısaltır ve kanserojen maruziyetini azaltır.

Obezite tetikliyor
- Böbrek ve mesane kanserleri: Böbrekler kanı süzer, toksik maddeleri uzaklaştırır ve bunları mesaneye aktarır. Toksin ve kanserojenlere maruz kalmanın ve yetersiz beslenmenin bu iki kansere yakalanma riskini artırması çok olasıdır. Sigara mesane kanseri için bir risk faktörüdür. Düşük miktarda meyve sebze alımı, süt ürünlerinin fazla tüketimi ve obezite bu kanser türünü tetikliyor.
- Karaciğer kanseri: Karaciğer zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında görev alan başlıca organdır. Karaciğer kanseri büyük ölçüde, kanserojen maddelere aşırı maruziyet ve/veya bunların detoksifiye edilememesinden kaynaklanır. Günlük alkol tüketiminin bir veya iki kadehi geçmesi; uzun süreli ilaç kullanımı ve keyif verici maddelerin aşırı kullanımı karaciğer kanserini tetikliyor.
- Akciğer kanseri: Erkeklerde en sık görülen ve kadınlarda da oldukça artış gösteren kanser türü. Temel nedeni sigara olmasına rağmen beslenme de önemli bir rol oynar. Sigara kullanımının azaldığı ülkelerde akciğer kanserinin de azaldığı görülmektedir. Doymuş yağın, kırmızı ve işlenmiş etin fazla tüketimi, meyve ve sebzeden eksik beslenme, yüksek kirlilik ve dizel yakıt kirliliği akciğer kanserine yol açıyor.

Haberin Devamı

Alkol tüketimine dikkat!
- Lenfoma ve lösemi: Tarım ilacı maruziyeti ve radyasyon bu kanser türleri için önemli risk faktörüdür. Brokoli, karnabahar, kıvırcık lahana, lahana ve Brüksel lahanası gibi organik meyve ve sebzeleri yüksek miktarda; kırmızı et ve süt ürünlerini az miktarda tüketirsek kanser riskini en aza indirebiliriz.
- Ağız, boğaz ve yemek borusu kanserleri: Kadınlar için günde bir, erkekler için ise günde iki kadehten fazla alkol tüketimi; sigara; kırmızı veya işlenmiş etin aşırı tüketimi; meyve ve sebzeden eksik beslenme; mate çayının veya çok sıcak içeceklerin fazla tüketimi. Sigara ve alkolün birlikte kullanımı yemek borusu kanseri riskini artırır.
- Prostat kanseri: Erkeklerde görülme oranı en hızlı artan kanser tipi. Fazla yağlı ve doymuş yağ içeren beslenme, lifli gıdaların az tüketimi, hormon bozucu kimyasallara ve tarım ilaçlarına maruz kalma ve yüksek testosteron düzeyi prostat kanserini tetikler.
- Mide kanseri: Beslenmeyle alınan kanserojenlerle yakından ilişkilidir. Yüksek risk taşıyan yiyeceklerden uzak durarak ve yiyeceklerdeki kanserojenleri zararsız hale getiren gıdalardan beslenerek mide kanseri önlenebilir.
- Testis kanseri: 35 yaş altındaki erkeklerde en sık görülen kanser tipidir. Olabildiğince organik gıdalarla beslenip alkol, keyif verici madde ve sigara kullanmaktan kaçıp, kahve tüketimi sınırlandırılırsa testis kanseri riskini en aza indirmiş oluruz.

Haberin Devamı

Yarın: Kanseri önlemek için stresi kontrol etme ipuçları