Gündem Kansızlık neden olur?

Kansızlık neden olur?

25.04.2018 - 11:08 | Son Güncellenme:

Kansızlık yani anemi, hemoglobin değerlerinin 11g’nin altına düşmesiyle ortaya çıkan bir kan hastalığıdır. Genellikle yüzde 90 demir eksenlidir. Demir bu açıdan çok önemlidir. Demirin amacı hemoglobin üretilmesini sağlamaktır.

Kansızlık neden olur

Kansızlığın Oluşma Nedenleri

Haberin Devamı

Kansızlık en çok kadınlarda, gebelerde ve çocuklarda görülmektedir. Kansızlıktan kurtulmak mümkün olup bu hastalığı önemsemek gereklidir. Çünkü genelde kansızlık çok bertaraf edilen bir kan hastalığı olmuştur. Oysaki kansızlık, tüm bedensel ve ruhsal olaylarımızı da etkiler. Bu nedenle kansızlık nasıl giderilir? Ve nasıl azaltılır? Gibi sorulara dikkat ederek beslenme şekli göz önüne alınmalıdır.

Kansızlık sebepleri; yeteri kadar alınmayan demir, demir içeren besinlerle etkileşim yapan besinlerin kullanımı öncelikli sebepler arasındadır. Genellikle ekonomik düzeyi düşük olan bireylerde ve beslenme tarzı yanlış olanlarda görülmektedir. Bebeklerde anne sütü yerine inek sütünün tercih edilmesinin de payı vardır. Hatta bilinçsizce yapılan diyetler ve adet gören kadınlarda sık görülür. Çoklu gebeliklerde ve ülser kanamalarında da rastlanılır.

Haberin Devamı

Kansızlığın Belirtileri

· Dikkat eksikliği ve yoğunlaşma bozukluğu

· Çalışma durumunun düşmesi

· Kolay hastalanma

· Vücut direncinin çabuk düşmesi

· Yemede düşüş ve bulantı

· Ciltte solma

· Üşüme hissedilmesi

Kansızlık Tedavisi

Kansızlık tedavisi için kan ilaçları kullanılmaktadır. Ancak bu durumdan kurtulmak için kan sayımı ölçümlerinde çıkan değere göre hekimin doğru dozu ve süreyi vermesiyle mümkündür. Kişinin kendi başına ilaç kullanımı asla doğru değildir. Çünkü eksik ya da fazla ilaç alınımı da bir takım negatif durumlar yaratabilir. Ayrıca demir açısından zengin olan besinleri de kullanmak gereklidir. Kırmızı et, tavuk, yumurta, buğday, darı, yulaf, hububatlar, yeşil yapraklı sebzeler ve kabuklu deniz ürünleri tercih etmek önemlidir.

Kansızlık Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yemek esnasında çay ve kahveden uzak durulmalı ve mümkünse yemeklerden 2 saat sonra içilmelidir. Demir ilaçlarının alınımı sırasında kalsiyum ve magnezyum alınımı durdurulmalıdır. Sıkça maden suyu içilmesi ve antiasit ilaçların kullanımına dikkat edilmelidir.