Gündem Kanunsuz hiçbir iş yapmadık

Kanunsuz hiçbir iş yapmadık

06.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katıldığı TV programında açıklamalarda bulunan Akyürek “İstanbul’da yapılan operasyonlarla ne şahıs ne de birim olarak bir ilgim bulunmamakta” dedi

Kanunsuz hiçbir  iş yapmadık

Hrant Dink cinayetindeki ihmal iddialarıyla sürekli gündemde olan ve 17 Aralık operasyonu sonrasında ‘geçmiş yıllardaki işlem bilgilerini usulsüz olarak imha ettiği’ iddiasıyla açığa alınan eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bugün TV’de açıklamalarda bulunan Akyürek, özetle şunları kaydetti:
* ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIM: 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan 3 gün sonra görevden alındım. İstanbul’da yapılan operasyonlarla ne şahıs ne de birim olarak ilgim bulunmamaktadır. Emniyet Genel Müdürümüzün yazılı emri olmadan soruşturma açacak konumda değildim. Operasyonu yapan arkadaşlarla benim görüşmem söz konusu değil. Bu nedenle o dönemde alınmamı hem kendi adıma hem de o kararı verenler adına üzüntüyle karşıladım.
* BAŞBAKAN’DAN ALDIĞIM PERSPEKTİF NEYSE ONU YAPTIK: (Ergenekon soruşturmasıyla ilgili) Bakan’la, Genel Müdür’le görüşüp kendi mahiyetimle paylaşıyorum. Mahiyetim de o perspektif çerçevesinde çalışıyordu. Başbakan ve İçişleri Bakanı’ndan aldığım perspektif neyse onu yaptık. Kanunsuz hiçbir iş yapmadık. Başbakan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmelerimde onların bana verdiği izin ölçüsünde kendimi baba-oğul ilişkisi kadar rahat ettiğim dönemi yaşadım. Belki yoruldum, ama ülkem adına bir süreç yaşadım. Gereği neyse o çerçevede çalıştık. Bakan onayı ile geliyor ama Başbakan’ın bilgisi dışında istihbarata kimse gelmez.
* ARŞİVİ SİLMEDİM: (İstihbarat Dairesi’ndeki dinleme kayıtlarının kendisi tarafından silindiği iddialarıyla ilgili) İstihbarat Dairesi’nin bir arşivi vardır, dijital arşiv. Medyada oluşturulan algı sanki ben istihbaratın bütün kayıtlarını silmişim gibi. Ben bunun yedeklemesini yaptım. Bugün bir yangın çıksa başka bir yerleşkede yedeği var. İmha edilen şey arşiv değil. Bundan yararlanan personelin bilgileri. Bir yıl bekletildi. İki defa denetlendi. Ondan sonra silindi. Altyapı olsa da bunu biriktirmek anayasaya, yasalara, kanunlara aykırı. Kayıtlar, Ankara Yıldız İstihbarat Daire Başkanlığı’nda ve merkez dışındaki başka bir yerleşkesinde bulunuyor.
* BİR GRUBUN DEĞİL DEVLETİN POLİSİYİM: Hiçbir zaman hiçbir grubun polisi olmadım, ben devletin polisiyim. Milliyetçi muhafazakâr bir tipim. Ailem de öyledir. CHP’den milletvekili vardır. Yerel yönetimlerde MHP’den meclis üyesi vardır. Topluma faydası olan herkesin alnından değil, ayağından öperim.
* İSTİHBARATÇI İÇİN OĞUL, NORMAL VATANDAŞTIR: Başbakan’ın, bakanın ve emniyet müdürünün perspektifleri doğrultusunda yapıldı her şey. İstihbarat’ın bir Başbakan’ı dinlememesi lazım. Ancak herhangi bir kurumun başkanının oğlu, istihbarat için normal vatandaştır. Örneğin ben Ramazan Akyürek İstihbarat Daire Başkanı’yım. Ama oğlum bir vatandaştır, dokunulmazlığı yoktur.
* EVİMİN ÖNÜNDEKİ PATLAMA MESAJDI: Ankara Kumrular’a evimin önünde patlama olduğunda bir gün evvel yurtdışına çıkmıştım. Patlama ile eve döndüm. Ben oradan kendimin payına düşen mesajı aldım.
* DİNK ÜLKEMİZİN DEĞERİYDİ: Hrant Dink ülkemizin bir değeriydi. Gerek Trabzon İl Emniyet Müdürü iken gerekse İstihbarat Daire Başkanı iken biz yazı yazarak bildirdik uyardık. Hrant Dink ile ilgili tedbiri gelip benim mi almam lazım? Hrant Dink’in basit bir cinayet olduğunu düşünmüyorum. Bu iş bugünkü adli ve idari mekanizmalar içinde milletimizi veya bu konuyla ilgilileri tatmin edecek şekilde vuzuha kavuşmasa ilerde arayışlar devam eder. Tam yaptım mı? Eksik kalmış olabilir, ama kastım yok.