Gündem Kapalıçarşı’ya tefe baskını

Kapalıçarşı’ya tefe baskını

25.08.2017 - 22:11 | Son Güncellenme:

STANBUL’un 550 yıllık bir tarihe sahip olan ve içerisinde bulunan antika dükkânları nedeniyle, polisin gündemine daha çok tarihi eser kaçakçılarıyla gelen tarihi Kapalıçarşı’ya polis tarafından bu kez tefe operasyonu düzenlendi.

Kapalıçarşı’ya tefe baskını

Broşür dağıtarak topladığı borçlu vatandaşlara, çarşı içerisinde bulunan “Antika dükkanı” görünümlü bir iş yerinde yüzde 12 ile 20 arasında para sattığı belirlenen bir tefe şebekesine düzenlenen operasyonda, çok sayıda pos makinesi ile kredi kartına el kondu. Kredi kartı borcu olan vatandaşlara, POS makinesiyle taksitlendirme yöntemi uygulayarak para sattığı belirlenen şebekenin, navlon fatura yöntemiyle de devlete beş kuruş vergi ödemediği ve yılda 5 milyar liralık işlem yapıp 50 milyonun üzerinde kâr yaptığı tespit edildi.

İHBARLA TAKİBE ALINDILAR


İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, Fatih Kapalıçarşı'daki bir dükkânda "tefecilik" yapılıyor ihbarı üzerine başlattıkları çalışmalarda, ihbar edilen dükkânın Antika dükkânı olduğunu belirleyip adresi izlemeye aldı. Teknik ve fiziki takibe alınan dükkândan, özellikle kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere yüksek faizle borç verildiği tespit edildi.

Haberin Devamı



YÜZDE 12 VE 20 FAİZLE PARA SATTILAR


Yapılan takip ve araştırmalarda, "Kredi kartı borçlarınızda ödeme kolaylığı" yazılı el broşürleri dağıtarak reklam yapan ve şebeke halinde çalışan dükkân sahiplerinin, kredi kartı borcu olan vatandaşların kredi kartlarının ödemesini yaptığı, daha sonra ödenen bu paraların kartlara yüzde 12 ila 20 arasında faiz uygulanarak taksitle yansıtıldığı tespit edildi.

POS'LA SATTILAR, NAVLON FATURAYLA KAÇIRDILAR

POS cihazı kullanılarak ve ürün satışı olarak gösterilen bu işlemler sonrasında, hayali alışverişlerle navlon fatura düzenlenerek vergi kaçakçılığı yapıldığı da tespit edilen çalışmalarda, Kapalıçarşı'daki dükkân ile bağlantılı 4 firma daha belirlendi. Üsküdar ve Fatih Tahtakale’de tespit edilen dükkânlarda da aynı yöntemle para satıldığını belirleyen mali polis ekipleri, çalışmaların ardından 5 dükkâna önceki gün eş zamanlı baskınlar düzenledi.

19 POS CİHAZI, 200’ÜN ÜZERİNDE KREDİ KARTI

Baskınlarda, işyeri sahipleri hakkında işlem yapan polis, işyerlerinde bulunan ve para satma işlemlerinde kullanıldığı belirlenen 19 POS cihazı ile 200'ün üzerinde kredi kartı, borçlanma senetleri ve 45 bin liraya el koydu. El geçirilen kredi kartlarının, borç verilen bazı müşterileri ait olduğu ve tefe şebekesinin limiti tükenmiş bu kredi kartlarına ödeme yapıp, daha sonra limitin açılmasıyla taksitli ve faizli çekim yaptığı ve ardından sahiplerine iade ettiği de polis tarafından tespit edildi.

YILDA 5 MİLYAR LİRALIK İŞLEM, 50 MİLYON LİRALIK KÂR


Yılda yaklaşık 5 Milyar liralık işlem yaptığı ve POS cihazları üzerinden yapılan bu işlemlerden 50 milyon liradan fazla para kazandığı belirlenen tefe şebekesinin, dikkat çekmemek için Kapalıçarşı ve Üsküdar gibi işlem hacmi yüksek olan bölgeleri seçtiği de polis tarafından tespit edildi. Devlete tek kuruş vergi ödemediği belirlenen şebekeyle ilgili polisin işlemleri sürerken, işlemlerin tamamlanmasının ardından ödenmeyen vergilerle ilgili olarak da vergi uzmanlarının devreye gireceği öğrenildi.