Gündem Karanlık Kanyon’dan Fırat’a atladılar

Karanlık Kanyon’dan Fırat’a atladılar

23.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bu yıl 36’ncısı düzenlenen festivalde 40 paraşütçünün 550 metre yükseklikteki kanyondan Fırat Nehri’ne atladığı gösteri nefes kesti...

Karanlık Kanyon’dan  Fırat’a atladılar

Türkiye’nin en kapsamlı doğa sporları şenliği olan Kemaliye 36. Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Festivali’nin ilk gününde dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Karanlık Kanyon, nefes kesen anlara sahne oldu. Eski Erzincan Valisi merhum Recep Yazıcıoğlu anısına düzenlenen fastivalde, 17 ülkeden 40 paraşütçü 550 metre yükseklikteki kanyondan paraşütle Fırat Nehri’ne atladı.

Gösteriler nefes kesti
Valiliği döneminde rafting, kano, kaya tırmanışı, su kayağı ve yamaç paraşütü gibi pek çok doğa sporunu bizzat yaparak şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayan Recep Yazıcıoğlu’nun başlattığı festivalin ilk günü yine heyecan dolu geçti. KEMAV(Kemaliye Kültür ve Kalkındırma Vakfı) tarafından düzenlenen festivalde 40 Base Jumping (paraşütle serbest atlayış) sporcusu, 550 metre yükseklikteki Karanlık Kanyon’dan kendilerini boşluğa bıraktı. Kaya duvarlarının arasından geçerek Fırat Nehri’ne doğru düşen sporcuların suyla buluşmadan 150 metre önce paraşütlerini açması, nehir kenarında etkinliği izleyenlerin yüreklerini ağızlarına getirdi.

‘Doğanın Türkiye’ye hediyesi’
Festivalin bir diğer heyecanlı sahnesi ise dünyanın en tehlikeli doğa sporları arasında gösterilen Rope Jumping (halat atlayışı) atlayışı oldu. Paraşütsüz atlayışı yapan İngiliz ve Avustralyalı sporcular Fırat Nehri üzerinde Türk bayrağı açtı.
Festivale katılan Recep Yazıcıoğlu’nun kızı Necla Yazıcıoğlu, “Babam bu toprakların sadece insanını değil, dağlarını taşlarını bile çok sevdi. Gelişmesi için çok çaba harcadı. Festivalin uluslararası düzeye gelmesi beni çok gururlandırıyor” yorumunu yaptı. Base Jumping sporcusu ABD’li Bill Proft da, “Dünyanın pek çok ülkesinde dağlardan ve köprülerden atladım. Ama Kemaliye’nin kanyonu kadar dik kayalarla dolu bir parkur görmedim. Burası doğanın bu sporun gelişmesi için Türkiye’ye hediyesi” dedi.