Gündem KARANLIK’TA NEFES KESTİLER

KARANLIK’TA NEFES KESTİLER

25.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en kapsamlı doğa sporları şenliği Erzincan Kemaliye’de yapıldı. 8 ülkeden 15 base jumping sporcusunu ağırlayan etkinlikte sporcuların 500 metre yüksekliğindeki Karanlık Kanyon’dan atlaması izleyenleri büyüledi

KARANLIK’TA NEFES KESTİLER

Eski Erzincan valisi merhum Recep Yazıcıoğlu’nun şehri tanıtmak için başlattığı doğa sporları etkinlikleri hız kesmeden devam ettiriliyor. Etkinliklerin düzenleyicisi ise Kemaliye Kültür ve Kalkındırma Vakfı(KEMAV). Bu yıl 34.’sü düzenlenen Kemaliye Doğa ve Kültür Şenliği, 8 ülkeden 15 Base Jumping (paraşütle serbest atlayış) sporcusunun katılımıyla birbirinden ilginç gösterilere sahne oldu.
Fırat Nehri’nin kolu Karasu Nehri’nin üzerindeki Karanlık Kanyon’da düzenlenen Base Jumping’e, Avustralya, ABD, Avusturya, İtalya, Almanya ve Fransa’dan katılan sporcular, bin 300 metre yüksekliğindeki Karanlık Kanyon’un 500 metrelik kaya duvarlarından atladı. Paraşütleriyle kendilerini boşluğa bırakan sporcular, 8 saniyelik serbest düşüşün ardından nehre 150 metre kala paraşütlerini açtı. Sporcuların atlayışları şenliği takip eden yüzlerce kişiye heyecanlı anlar yaşattı. Bu yıl 5. Kez Kemaliye’ye gelen Avustralyalı Cameron Tracy Walker’ın Karanlık Kanyon’a gerilen çelik tellerin ortasına geldiğinde yarasa gibi baş aşağı sarkarak kendisini 500 metre yükseklikten bırakması heyecanın dozunu iyice arttırdı. Saniyede ortalama 52 metre hızla düşen Walker, nehre 150 metre kala paraşütünü açarak başarılı bir atlayış yaptı. Dünyanın en tehlikeli atlayışı olarak nitelendirilen Base Jumping’in Türkiye’deki az sayıdaki uygulayıcısından olan Şahin Şahin ile Hasan Dökmetepe’de 500 metre yükseklikten karanlık Kanyon’a atlayanlar arasında yer aldı. Etkinliklerde ayrıca Fırat Nehri’nde kürek, kano ve rafting yarışları da düzenlendi.

‘Halk göç etmesin diye’
Şenlik koordinatörü Dr. Feridun Çelikmen, “İlçemiz turizmini bütün yıla yayarak bölge halkını göç etmemesi için çabalıyoruz. Doğa turizminin getirisini gören yöre halkı Kemaliye’de kalarak coğrafyasına sahip çıkıyor. Böylece Doğu Anadolu’nun tanıtılmasına da katkı sağlamak amacındayız. Bölge farklı doğa sporlarının yapılabileceği bir doğa içinde olduğu için doğayı korumanın önemine değiniyoruz” dedi. Şenlik süresince jandarma ve özel harekat polisleri geniş güvenlik önlemleri alarak Karanlık Kanyon’un zirvelerini tuttu. Hakkari Yeşiltaş Karakolu’na düzenlenen silahlı saldırı nedeniyle konserler ve müzikli gösteriler de iptal edildi.