Gündem ‘Karar taslağını asker hazırladı’

‘Karar taslağını asker hazırladı’

06.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

28 Şubat kararlarıyla ilgili çarpıcı tespit: MGK’da alınan kararlar, hükümet üyeleri tarafından imzalanmış olsa bile taslağının ve fikri altyapısının askerlerce hazırlandığı anlaşılmıştır

‘Karar taslağını asker hazırladı’

28 Şubat davasının gerekçeli kararında, irticanın öncelikli tehdit olarak ele alındığı ve “bin yıl sürecek” yorumları yapılan 27 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında alınan kararlarla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yapıldı. “28 Şubat 1997 tarihinde Anayasamızın 118. maddesi gereğince yapılan MGK’da alınan kararların, hükümet üyeleri tarafından imzalanmış olsa bile taslağının ve fikri altyapısının askerlerce hazırlandığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verilen kararda, irtica konusunun Refahyol hükümetiyle ilgisinin bulunmadığı, olayın bir toplumsal gelişme olduğu ve bu konuyu hükümete izafe etmeye kalkışmanın medyanın bir oyunu olduğu değerlendirmeleri yer aldı.

Haberin Devamı

AYRINTILAR GELİYOR

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu 21 sanığın müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin 3 bin 833 sayfalık gerekçeli kararından ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Kararda 28 Şubat 1997’de yapılan tarihi MGK toplantısı da irdelendi. Bu irdeleme, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Naip Hâkimleri tarafından hazırlanan 54. Hükümet’in 13 Mart 1997 tarihli Bakanlar Kurulu toplantı tutanağının “devlet sırrı” gereğince davayı ilgilendiren özetini içeren inceleme tutanağına atıfta bulunularak yapıldı. Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

ANAYASAL ŞEKLE UYGUN

“Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Necmettin Erbakan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Karadayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, İçişleri Bakanı Meral Akşener, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman tarafından imzalanan 28 Şubat 1997 tarihli 406 sayılı MGK kararları, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısının şekli olarak Anayasanın 118. maddesine uygun yapıldığı anlaşılmıştır.

Mağdur Akşener’in Darbeleri Araştırma Komisyonu’ndaki beyanı, sanık İlhan Kılıç’ın yargılama aşamasında savunması alınırken çapraz sorgusunda verdiği beyanı, sanık Çevik Bir’in açık beyanı, tanık Salim Dervişoğlu’nun 28 Şubat kararlarının çıkış noktasının 24 Ocak 1997 tarihinde Gölcük’te yapılan toplantı olduğu yönündeki beyanı, 54. Hükümet’in başbakanı Necmettin Erbakan’ın, ‘Bu gibi şeyler ayaküstü olacak işler değil bunu bizim önümüze koydular, imzalamak zorunda kaldık diyemeyiz. Onun için bunu yarın inceleyelim’ şeklindeki beyanı dikkate alındığında 28 Şubat 1997 tarihinde anayasamızın 118. maddesi gereğince yapılan MGK’da alınan kararların hükümet üyeleri tarafından imzalanmış olsa bile taslağının ve fikri altyapısının askerler tarafından hazırlandığı anlaşılmıştır.”

Haberin Devamı

‘Karar taslağını asker hazırladı’

MAKSAT HÜKÜMETİ YIKMAK

Gerekçeli kararda, 28 Şubat 1997 tarihli MGK kararlarının kısa, orta ve uzun vadede icraata koyulacağı ve iyi bir dayanışma içinde işin gereğinin yapıldığı belirtildi. Kararda “Hükümetin ülkeye hizmet için bir araya geldiği ve uyum içinde çalışıldığı, koalisyondaki bu uyuma zarar getirmek için, başta medya olmak üzere bir takım gayretlerin sarfedildiği, üzerinde durulan irtica konusunun bu hükümetle ilgili olmadığı, irticanın ve kaba softalığın bir nevi hastalık olduğu, bunun Türkiye’ye has bir konu da olmadığı, irtica konusunun bugünün olayı olmadığı, 10 sene önce de aynı meselenin olduğu, konunun bu hükümetle ilgisinin bulunmadığı, olayın bir toplumsal gelişme olduğu ve bu konuyu bu hükümete izafe etmeye kalkışmanın medyanın bir oyunu olduğu, 10 sene evvel MGK’nın 22 maddelik listesini hiç kimsenin bugün olduğu gibi 20 canlı yayınla takip etmediği, bugünkü durumda esas maksatın irtica ile mücadele olmayıp, medyanın asıl maksadının hükümeti yıkmak olduğu” belirtildi.

Haberin Devamı

İSTİŞARİ BİR KURUM

Herkesin hükümetin alternatifinin olmadığını görmekte olduğu, Bakanlar Kurulu ve bütün üyelerinin irtica ve gericilikle mücadelede kesinlikle kararlı olduğu, bu hususta gösterilmiş olan tekliflerin ciddi şekilde ele alınıp gerekenlerin yapılacağı talimatının verildiği vurgulanan kararda, “Her bakanlığın kendisini ilgilendiren konularda çalışmalarına şimdiden başlayacağını ve konuların ciddi şekilde yürütülmesini bizzat Bakanlar Kurulu’nun takip edeceği, konuların ciddi şekilde takip edilip yürütüleceği, ancak bunun bir tehdit ve zorlama altında yapıldığı imajının verilmemesi gerektiğini, çünkü Türkiye’nin güvenliğinden Bakanlar Kurulu’nun sorumlu ve MGK’nın ise istişari bir kurum olduğunu, hükümetin bu mesuliyeti müdrik olarak görevde bulunduğu, görevini dikkat ve itina ile yerine getireceği, bu hususlardan bütün üyelerin hemfikir oldukları tespitini yapıp ve hükümetin kendi insiyatifiyle alınması gereken gerekli kararları aldıkları anlaşılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

'KARAR ALINIR'

Gerekçeli kararda ayrıca, “2945 sayılı yasanın ‘Kararların Bakanlar Kurulunda Görüşülmesi’ başlıklı 8. maddesine göre, ‘MGK kararları, Başbakan tarafından Bakanlar Kurulu gündemine öncelikle alınmak suretiyle görüşülür ve gerekli kararlar alınır’ hükmünün 54. Hükümet tarafından yerine getirildiği anlaşılmıştır” ifadeleri de yer aldı.