Gündem Karara göre gerekçe uydurmaya çalışıyorlar

Karara göre gerekçe uydurmaya çalışıyorlar

12.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Cezaevi Komisyonu üyesi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi İzmir Milletvekili Rıza Türmen, hafta başında Silivri, Hasdal ve Hadımköy cezaevlerine giderek, emekli ve muvazzaf 28 tutuklu asker, gazeteci Tuncay Özkan ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu ile görüştü.

Karara göre gerekçe uydurmaya çalışıyorlar

Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Başbuğ, heyete şunları anlattı:
“Karar, mütalaa ve iddianamede suçlamaların nedenleri burada yok, hukuka aykırı. 15 gün içinde CMK emrediyor gerekçeli karar çıkmalı diyor. 4 ay geçti. Gerekçeli karar ortada yok. Demek ki karar verirken gerekçe yok. Önce karar verildi, karara göre gerekçe uydurmaya çalışıyorlar. Dava Yargıtay’a gitse, belki bazı insanların lehine karar çıkar. Ama gerekçeli karar çıkmadığı için, olmuyor. Gerekçeli karar 1 yıl yazılmazsa, insanların tutuklu kaldığı 1 yıl değerlendirilemeyecek. Karşımızda hukuku, kaidesi, kuralı olmayan bir güç var.”
İtalyan Ceza Hukuku’nun kurucusu Cesare Lombroso’nun bir sözünü anımsatan Başbuğ şöyle devam etti:
“İtalyan Ceza Hukuku’nun kurucusu Cesare Lombroso, ‘İnsanlar doğuştan suçludur’ diyor. Bizim savcının bakışı bu. İnternet Andıcı ile İrticayla Mücadele Eylem Planı karıştırılıyor. İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda diye bir şey yoktur. Böyle bir plan yoktur. 2004 MGK kararı. İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın dayanağı değildir. Ancak İnternet Andıcı’na dayanak olabilir. AKP’nin kapatılması davasında, internet andıcındaki o 42 internet sitesinde yayınlanan haberler var. AKP için bu mesele o nedenle önemli.”

‘Resim yapmaya gitmedim’
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ise heyete, “Oltamı alıp balık tutmaya gitmedim, fırçamı alıp resim yapmadım, STK’lara gidip konferanslara katıldım” derken, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, şöyle konuştu:
“Bunlar hâkim değil, bunlar militan. Önlerine ne konduysa imzaladılar. Rütbelere göre ceza verildi. Genelkurmay Başkanı sadece kendi öğrencilerini kurtardı.”

Yazarlar