Gündem Kartal dönüşümle ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Kartal dönüşümle ayrıcalıklı yaşam sunuyor

12.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, “2009’dan önce ismi çok fazla bilinmeyen Kartal’ı kentsel dönüşüm ve yapılan yatırımlarla ayrıcalıklı bir ilçe haline getirdik” dedi

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor
'Dönüşümde Kartal Modeli’ni geliştirerek kentsel dönüşümde ilklere imza atan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, göreve geldiği 2009’dan bu yana Kartal’daki dönüşümü halktan yana bir anlayışla ve halkla el ele gerçekleştiriyor. Sitelere konuk olup vatandaşlara dönüşümü yüz yüze anlatan Başkan Altınok Öz’ün yaklaşımıyla, Kartal’daki yıkım çalışmaları törenle ve kutlama şeklinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’de kentsel dönüşümde öncü olduklarını belirten Başkan Altınok Öz, ilçede gerçekleştirilen yatırımları Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

Öncü belediye

9 yıllık çalışmayla Kartal’ı yeniden ayağa kaldırdıklarını belirten Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Kentsel dönüşümde öncüyüz diyoruz çünkü biz halkı hazırladık, en önemlisi kendimiz hazırdık. 2009 seçim bildirgemizde kentsel dönüşüme uğrayacak binalardan imar ruhsat harcı almayacağız dedik. 2012 yılının başında evi yıkılacaklara 500 TL kira yardımını ilçe belediye meclisinden çıkardık. Kadir Topbaş planların yapılmasında bize çok yardımcı oldu. Bina bazlı değil ada bazlı dönüşümün önünü açtık. Vatandaşlar için bir kira sözleşme taslağı hazırladık. Dolayısıyla kentsel dönüşümde Kartal Belediyesi öncü oldu. Kentsel dönüşümdeki en güzel örneklerden biri de Kurtuluş Apartmanı oldu. Apartman sakinleri banka kredisi alarak daha geniş ve depreme dayanıklı bir bina yaptırdılar. Adını da Birlik Apartmanı olarak değiştirdiler. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerimizde imar yasasında olmamasına rağmen her daireye yer altı bir buçuk otopark şartı koyuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Meydan yenileniyor

‘Kentler meydanlarıyla yaşar’ anlayışıyla Kartal’a yeni meydanlar kazandıran Başkan Altınok Öz, ilçenin büyük mahalleleri arasında yer alan Uğur Mumcu Mahallesi’ne de bir kent meydanı yaparak halkın kullanımına sunmayı amaçlıyor. İçerisinde modern bir kentin ihtiyacı olan pazar yeri, sinema salonları, sportif, kültürel ve sosyal aktivite alanları barındıracak olan Uğur Mumcu Kent Meydanı’na, ismini taşıdığı Gazeteci Uğur Mumcu’nun bir anıtı da yerleştirilecek.

Türkiye’de en fazla kreş sayısına sahip olan Kartal Belediyesi, her konuda olduğu gibi çocukların eğitiminde de öncü olmaya devam ediyor. Doktor olması dolayısıyla insan sağlığı konusunda öncü çalışmalara imza atan Başkan Op. Dr. Altınok Öz, Türkiye’de ilk kez alerjik çocuklar için özel olarak tasarlanan kreşi Kartal Yakacık’ta ‘Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi’ adıyla hizmete açtı. Başkan Altınok Öz’ün hizmete açtığı alerjik kreşle birlikte Kartal’da 2009’da 1 olan kreş sayısı da 14’e yükselmiş oldu. Başkan Öz, “Çocukları alerjik olan anneleri de sosyal hayata katabilmek için bu projeyi geliştirdik” dedi.

Haberin Devamı

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Gençler kampta

Kartallıları deniz turizmiyle buluşturmayı başaran Ada Kartal Hotel’den, haziran - eylül ayları arasında hafta içi ortalama 350, hafta sonu 850 kişi olmak üzere her yıl 70.000’e yakın vatandaş yararlanıyor. Oteli, plajı, restoranı, mesire alanı ve çay bahçesiyle Kartallılara hizmet veren tesis, yaz dönemi dışında da piknik yapmak ve sosyal aktiviteler için de gözde bir mekan haline geldi. Kartal’dan, Anadolu’nun en gözde turizm merkezlerinden Kapadokya’ya uzanan bir kültür köprüsü görevi gören Kapadokya Kartal Hotel ise, 2013’ten bu yana vatandaşlara Mevlana, Hacı Bektaşi Veli ve Kapadokya ziyaretlerinde konaklama olanağı sunuyor. Kartal Belediyesi’nin vatandaşlar için düzenlediği ücretsiz kültür gezileri sırasında konaklama durağı olan otel, çeşitli kurumların eğitim toplantıları, seminerler, konferanslar ve spor kulüplerinin kamp dönemleri için de hizmet veriyor. Başkan Öz, “Her iki otelimize de yoğun ilgi var. Geçen sene Tasarım Araştırma Katılım (TAK) grubuyla Türkiye genelinde 280 üniversite öğrencisiyle adada kamp düzenledik. 79 üniversiteden 420 öğrenciyle Kapadokya’da toplantı yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Adalar ve deniz manzaralı park

2009’dan bu yana Kartal’da yeşil alanları iki katına çıkaran Başkan Altınok Öz, İspanya’da Art Nouveau akımının öncüsü ünlü Katalan mimarı Antoni Plàcid Guillem Gaudí’nin mozaikli havuzundan esinlenerek Kartal’ın deniz ve Adalar manzaralı en büyük parkını hizmete açtı. ‘Teras - Balkon - Bahçe’ konseptiyle tasarlanan ve 30 dönümlük bir alanda hizmet veren Yakacık Bayram Demirkol Parkı; seyir, piknik, sergi ve konser alanları, sülün yaşam alanı, mozaikli havuzu ve huzur veren ağaçlarıyla Kartallı vatandaşların akınına uğruyor. Başkan Öz, “Bütün parkları çocuklar için düzenliyorduk. İlk defa gençler için bir park yapmaya karar verdik ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda parkımızı halkın hizmetine sunduk. Akşamları parkta düzenlediğimiz yazlık sinema etkinliğimize 1000’i aşkın vatandaş katılıyor. Gerçekleştirdiğimiz projelerde çocuklar, gençler ve annelere öncelik veriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Kentin hafızası korunuyor

Başkan Altınok Öz, Kartal’da Cevizli, Orhantepe, Esentepe ve Atalar Mahallelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak büyüklükte bir projeyi gerçeğe dönüştürüyor. 19 bin metrekarelik alanda seyir kulesi, yüzme havuzu, kütüphanesi, kafeteryaları, spor salonu, anfi tiyatrosu ve yeşil donatı alanıyla Kartallılar için modern çok amaçlı bir sosyal tesis olacak. Öte yandan Kartal Belediyesi ilçenin sanatla öne çıkması için çalışmalarına hız vermeden devam ediyor. Türkiye’nin ilk ve tek deniz kabukları müzesi olan Can Geyran Deniz Kabukları Müzesi, Kartal Dragos’ta ziyaretçilerini bekliyor. Müze, sualtı yaşamının büyülü dünyasıyla tanışmak isteyen Kartallılar tarafından ücretsiz ziyaret ediliyor. Kartal’da dönüşüm çalışmalarını, kentin değerlerini ve hafızasını koruyarak gerçekleştirmeyi hedefleyen Başkan Altınok Öz, Cevizli’de dönüşümün devam ettiği bölgede yer alan Diktaş Ören Bayan İplik Fabrikası’nın eski binasını müze haline getiriyor. ‘Diktaş Müzesi’ olarak düzenlenecek bu eski yapıda, geçmişten bugüne tekstil sektörüyle ilgili ürünler ve makineler sergilenecek.

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Türkiye’nin tek masal müzesi

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde ‘Kültür Sanat’ dalında ödüle layık görülen, şair-yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünü yaptığı Kartal Masal Müzesi, Türkiye’nin tek masal müzesi olma niteliğine sahip. Klasik Türk ve dünya masalları ile günümüz masalları, tiyatro sahnesi ve atölye çalışmalarının yapıldığı faaliyet alanı, mağara ve deniz korsanları, masal kahramanlarının heykelleri ile dolu bahçesi ve zengin koleksiyonuyla hayal dünyasına açılan kapı olan Masal Müzesi, Yakacık’ta her gün onlarca ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Engelsiz üretim

Kartal’da yaşayan engelli vatandaşların yeteneklerini değerlendirip üretime ve gelire dönüştürebilmelerini sağlamak amacıyla Başkan Altınok Öz tarafından kurulan ‘Engelsiz Üretim Atölyesi’, 125 engelli vatandaşın, evlerinden çıkarak üretim zincirinde yerini almasını sağladı. Cam şişe, kavanoz, pet şişe ve konserve kutusu gibi atık malzemeleri boyayıp süsleyerek kalemlik, vazo, dikiş kutusu gibi işlevsel yeni objelere dönüştüren engelliler el emeği ürünlerini, Pazar günleri Ekolojik Pazar ve Kadın Ürünleri Pazarı’nda tüketiciyle buluşturuyor.

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Engellilere ışık ve ses oldular

‘Kartal’a Engel Yok’ sözünü sözde bırakmayan Başkan Altınok Öz, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2014 yılında İşitme Engelliler Orkestrası’nı kurdu. Renkler ve şekillerle enstrüman eğitimi veren Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir’in eğitmenliği ve şefliğinde çalışmalarına devam eden orkestra, verdiği her konserde ayakta alkışlanıyor. 25 engelli müzisyenden oluşan orkestra; müziğin işitmeye değil hissetmeye dayalı olduğunu kanıtlayarak dünyadaki tüm engellilere de ışık ve ses oldu.

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

YARIN AÇILIYOR
Bu merkez huzur vaat ediyor

Avrupa Birliği projesi kapsamında enerji verimliliğinin sağlanmasına yönelik yürütülen R2CITIES Projesi kapsamında hizmete açılan Yaşlı Bakım ve Huzurevi’nin ilk sakinleri, Başkan Altınok Öz tarafından karşılandı. Başkan Öz, “Yaşlı vatandaşlarımızın huzuru için çabalıyoruz. Yarın açılışını yapacağımız merkezle birlikte yaşlılarımız güvenli ve huzurlu bir ortamda günlerini geçirecektir” dedi.

Kartal dönüşümle  ayrıcalıklı yaşam sunuyor

Çocuklar sanatla buluşuyor

Başkan Altınok Öz, Kartal’da yaşayan çocukların müzik ve sahne sanatları alanında ücretsiz eğitim görme fırsatı yakalayabilmesi için Kartal Belediyesi Sanat Akademisi’ni kurarak hizmete açtı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Cana Gürmen ve usta kemancı, akademisyen ve besteci Prof. Cihat Aşkın’ın danışmanlığında eğitim veren Kartal Belediyesi Sanat Akademisi’nde öğrenciler; piyano, keman, perküsyon, çello, flüt ve müzik teorisi konularında kapsamlı eğitim alıyor.