Gündem Katlanabilir ‘demir cop’ çağı başladı

Katlanabilir ‘demir cop’ çağı başladı

07.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emniyet, AB ülkelerinde de kullanılan demir coplardan 5 bin tane satın alarak teşkilata dağıttı. Katlanabilir ve ses çıkaran coplar asayiş olaylarında kullanılacak

Katlanabilir ‘demir cop’ çağı başladı

Emniyet Genel Müdürlüğü, (EGM), kamuoyunda çok tartışılan, “demir cop” kullanıma geçti. Bu kapsamda daha önce de air taser olarak adlandırılan elektro şok cihazları üzerinde araştırmalar yapan EGM, söz konusu eletro şok cihazına yönelik gerek kamuoyu, gerekse tıp dünyasından gelen tepkiler nedeniyle öncelikle “demir cop” uygulamasına geçti.
EGM’ye bağlı Asayiş Dairesi’nce yapılan araştırmalarında teleskopik cop olarak tanımlanan demir copların bazı AB ülkelerinde kullanıldığının anlaşılması üzerine 5 bin tane satın alındı. Katlanabilir özelliği bulunan demir copların açıldığında çıkardığı sesle caydırıcılık da sağlayacağı belirtildi.

61 kente verildi
Demir coplar, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana başta olmak üzere 61 kentteki polis birimlerine gönderildi.
Demir copların kullanımı çerçevesinde dağıtımı yapılan kentlerdeki polislerin, “temel cop kullanımı”, “insan hakları” ve “öfke kontrolü” konusunda eğitimden geçirileceği belirtildi. Ancak demir copların kullanma sertifikası olan polislere dağıtılacağı kaydedildi. Demir copların, polislere gerekli eğitim verilmeden satın alınması dikkati çekti. Demir copların sadece asayiş olaylarında polise direnenlere karşı kullanılacağı ve toplumsal olaylarda göstericilere karşı kullanılmayacağı belirtildi.

‘Başına vurmayın’ talimatı
Bu arada, EGM’ce yeni copların kullanımıyla ilgili özel bir genelge, il emniyet müdürlüklerine gönderildi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’ın imzasıyla emniyet müdürlüklerine gönderilen genelgede, demir copların saldırganın başına, yaşamsal organlarına ve eklem yerlerine vurulmaması önerildi. Copun kullanımı sırasında saldırganın yalnızca kol ve bacaklarının “kas gruplarına”, direnci kırmaya yetecek ölçüde müdahale edilmesi istendi. Genelgede, demir copların sadece eğitim alan, sertifikalı personelce eğitimlerde gösterilen şekilde kullanılabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Elektro şok cihazı tartışma yaratmıştı

EGM, bir süre öce air taser adı verilen elektro şok cihazı almak için harekete geçmişti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar’ın talimatı sonrasında yapılan araştırmalarda, satın alınması istenilen elektro şok cihazlarının 6 amper gücü nedeniyle sağlık açısından sakıncalı olduğu anlaşılmıştı. Bu çerçevede, 2,5 amperlik elektro şok cihazı alınmasının daha uygun olacağı değerlendirmesi sonrasında EGM, 6 amperlik cihazın insan sağlığına yapacağı etki konusunda tıbbi görüş istemişti. Bunun üzerine söz konusu cihazın sakıncalı olduğunu belirten görüş verilmişti. Kılıçlar’ın, 2012’de verdiği talimat sonrasında yine EGM’ce, “zırh delici mermi” olarak bilinen, “hollow point”lerden alınmasına çalışılmış ancak kamuoyunun tepkisi sonrasında vazgeçilmişti.