Gündem Kemikleri de olsa bulun

Kemikleri de olsa bulun

18.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

6 ve 10 Şubat’da meydana gelen göçüklerde hayatını kaybeden 11 işçinin yakınları “Olay ve verilen sözler unutuldu, artık bizlerin sabırı kalmadı” dedi

Kemikleri de olsa bulun

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat’da meydana gelen göçüklerde hayatını kaybeden 11 kişiden 9’unun cesetlerine hala ulaşılmaması ailelerini isyan ettirdi. Yaklaşık 2.5 aydır cenazelerine ulaşacakları günü bekleyen aileler, arama çalışmalarının yapılmadığını belirterek, devletin olaya el koymasını istedi.
Afşin’de Ciner Holding’e ait Çöllolar kömür havzasında, meydana gelen göçükte 11 işçinin hayatını kaybetmişti. İki kişinin cesedine ulaşılırken, Jeoloji mühendisi Halil Tatlı, maden mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Cuma Yıldırım ve Aydoğan Polat bulunamamıştı.
Yaklaşık 2.5 aydır 2.5 kilometrekarelik bir alanda, 50 milyon metreküp toprağın altında bulunan işçilerin aileleri cenazelerinin çıkarılmasını bekliyor. Aileler şöyle diyor:

Annem her gün soruyor
- Nail Yılmaz’ın ağabeyi İsmail Yılmaz: “Başbakan bize kaça mal olursa olsun cenazelerin çıkartılacağı konusundan söz verdi ama hiçbir çalışma yapılmıyor. Yaşlı annem babam her gün bana soruyor, evde cenazenin gelmesini bekliyorlar. Rapor beklendiği söyleniyor. Kardeşimin cenazesine ulaşabilmek tek isteğimiz. Ancak bu olay maalesef unutuldu.”
- Muhsin Koşan’ın kardeşi Ali Muhmani Koşan: “Tek talebimiz toprak altındaki 9 insanın bir an önce çıkarılması. Kemikleri de olsa teslim edilmesini istiyoruz. Devletin yardım elini bekliyoruz. Özel şirket değil, devlet sahip çıksın bize. Şirketle mahkemeliğiz, yardımını almanın uygun olmayacağını düşünüyorum.”
- Hacı Mehmet İpek’in ağabeyi Avni İpek: “Çocuklara burs vereceklerini söylediler ama daha ortada bir şey yok. Biz ailesi olarak çocukların geleceğini düşünmek zorundayız. Kardeşimin 3 tane oğlu var, biri lisede, biri ilköğretimde okuyor. ‘Nasılsın’ diye gelip soran olmadı. Hükümet yetkilileri telefona bile çıkmıyor. Biz artık sadece cenazelerimizi almak istiyoruz.”

Olay unutuldu gitti
- Cuma Yıldırım’ın kardeşi Muammer Yıldırım: “Şirket kayıpların ailelerine işçi alımında öncelik vereceğini söylemişti. İşsiz ve 2 çocuk babası ağabeyimiz Mehmet Yıldırım kaymakamlığa iş için başvuruda bulundu, ‘bekleyin’ dediler. Halen işe alınmadı. Sözlerini tutmadılar. Annemi babamı maaşa bağlayacaklarını söylediler, onu da yapmadılar. Hükümetten kimseye ulaşamıyoruz. Olay unutuldu.

Haberin Devamı

‘NOKTASAL YERLER BELİRLENECEK’
İşletme Müdürü Şeref Göksu, arama çalışmalarını hava şartlarından dolayı pek sağlıklı yürümediğini belirterek şöyle konuştu: “Maden Teknik Arama’nın elde ettiği bulgular harita üzerine dökülerek noktasal yerler belirlenecek. Çalışmalar Enerji Bakanlığı ile koordineli olarak devam ediyor. Noktasal kazıya başlayacağız. 11 kaybımız var. Her aileye 100 bin TL maddi yardımda bulunduk. Evliyse eşlerini, bekarsa annelerini maaşa bağladık. Çocukların da eğitim masraflarını karşılıyoruz. İşçi alımlarında da kaybettimiz insanların yakınlarına öncelik tanıyacağız.”