Gündem ‘Kendi geleceğini kendin çizmelisin’

‘Kendi geleceğini kendin çizmelisin’

12.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli Judy Muhammad savaştan kaçarak sığındığı Türkiye’de, çocuk yaşta okuması yerine evlenmesini isteyen aile üyelerinin baskılarına, annesiyle birlikte göğüs gerdi. Judy şu an mimar olmaya hazırlanıyor

‘Kendi geleceğini kendin çizmelisin’

Dün Dünya Kız Çocukları Günü’ydü. UNICEF’in 2017 verilerine göre dünyada 131 milyondan fazla kız çocuğu okula gidemiyor; 20 yaşın altındaki her 10 kız çocuğundan biri cinsel şiddete maruz kalıyor; 750 milyondan fazla kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor. Türkiye’de geçici koruma statüsünde kayıtlı olan 3 milyon 565 bin mültecinin 803 binini 0-18 yaş kız çocukları oluşturuyor. Bunların yüzde 40’ı hâlâ okula gidemiyor; birçoğu aile baskısıyla daha çocukluklarını yaşayamadan evlenmek zorunda bırakılıyor.

Haberin Devamı

Şu anda 21 yaşında olan Judy Muhammad de o çocuklardan biriydi. Suriye’deki savaştan kaçarak sığındığı Türkiye’de, daha çocuk yaşta okuması yerine evlenmesini isteyen aile üyelerinin baskılarına, annesiyle birlikte göğüs gerdi. Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (HÜKSAM) yardımlarıyla tüm engelleri aşan Judy, mücadelenin kazananı oldu. Liseyi bitirdiği Ankara’da şimdi mimar olmaya hazırlanan Judy, tüm kız çocuklarına, “Kendi geleceğini kendin çiz. Daha sonra bunu çocuklarına da aşıla ve bu nesiller boyu devam etsin. Bugün artık çocuk evliliklerinin son günü olsun” diye seslendi.

Judy, Türkiye’ye geldikten sonra aile baskısıyla çocuk yaşta evlenmekle okumak arasında geçen zorlu mücadelesini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘Okumasına gerek yok’

“Burası yeni bir ülkeydi, ben okula devam etmek istiyordum ama iki yıl boyunca bunu yapamadım. Suriye’de ortaokulu bitirmiştim, diplomamı da almıştım ama Türkiye’de bunun bir geçerliliği yoktu. ‘Okumak istiyorum diye kapısına gidersem, beni kabul ederler’ diye düşündüğüm tüm okulların kapısından geri çevrildim. Hep belgelerimin eksik olduğunu; imzasız belgelerin Suriye’den onaylatılması gerektiğini söylediler. Amcalarım ve halalarım okumamı istemediler. Okumasına gerek yok, evlensin’ diye çok baskı yaptılar. Babam içinse okusam da evlensem de değişen bir şey yoktu. Annem buna karşı çıktı.

Okumamı çok istiyordu. Ben de çok istiyordum. HÜKSAM’ın merkezlerine çok geliyorduk. Kızların genç evlenmesini çok duydum orada. Onlar beni çok etkiledi.

Genç evlenen kızların, evlerinde yaşadıkları, anlattıkları okumam gerektiği konusunda benim için itici güç oldu. Annem de benim gibi düşünüyordu. Birlikte çok mücadele verdik ve kazandık. HÜKSAM’ın yardımlarıyla Ankara’da bir okul beni kabul etti. Çok çalıştım, gece ve gündüz... Dil sorunu benim için çok büyük bir zorluktu ama başardım; lise bitirme sınavını 100 üzerinden 80 ile geçtim. Şimdi üniversite sınavına hazırlanıyorum. TÖMER’e başladım, Türkçeyi öğreniyorum. Bitince Yabancı Öğrenci Sınavı ile mimarlık fakültesine girmek istiyorum.”

Haberin Devamı

10 yılda 483 bin çocuk evlendirildi

TÜİK verilerine göre; son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi, son altı yılda 142 bin 298 çocuk doğum yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, Türkiye’de erken yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97,4’ünü kız öğrenciler oluşturdu. Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre; 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı 2017’de yüzde 20,3 olarak gerçekleşti. 2017’de işgücüne katılma oranı kız çocuklarında yüzde 11,8 oldu. Türkiye’de ne öğrenci ne de işçi olan 15-19 yaş grubunda kızların oranı ise yüzde 28,2 olarak gerçekleşti.

‘Kendi geleceğini kendin çizmelisin’

Balon uçurdular

Düzce’de, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte 95 dezavantajlı kız çocuğu, farkındalık oluşturmak amacıyla renkli dilek balonları uçurdu. AA

Meriç’te üç genç kız öldürüldü

Yunanistan’ın Meriç bölgesinde, boğazlarından bıçaklanarak öldürülen üç genç kızın cesedi bulundu. Didimotihosun Prangio bölgesinde tarlasını sürmek üzere yola çıkan bir çiftçi, dün öğleden sonra sazlıkların arasında korkunç manzarayla karşılaşınca hemen polise haber verdi.

Haberin Devamı

Adli tıp uzmanının yaptığı ilk açıklamaya göre, ikisi 15 ve 18 yaşları arasında olan, sığınmacı ya da yasa dışı göçmen oldukları sanılan üç kız, yaklaşık 24 saat önce öldürülmüş. DHA

‘Kendi geleceğini kendin çizmelisin’
Selçuk’tan ‘kâğıttan lale’ paylaşımı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü sosyal medya hesabından, “Urfa’da bir lale” notuyla paylaştığı mesajla kutladı. Selçuk mesajında, “Urfa’da bir kız öğrenci uzattı bu laleyi. Dördüncü sınıfa gidiyor. Bu çiçeği bana boşuna vermiş olamaz. ‘Vazifeni yap’ diyor hepimize nazikçe” ifadelerine yer verdi. ANKARA Milliyet