Gündem ‘Kilia İdolü’nün ikizi kurtarıldı

‘Kilia İdolü’nün ikizi kurtarıldı

29.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’den kaçırılıp ABD’de 14.5 milyon dolara satılan ‘Kilia İdolü’nün ikizi de kaçırılmak üzereyken kurtarıldı. Operasyonda toplam 835 parça tarihi eser ele geçirildi

‘Kilia İdolü’nün ikizi kurtarıldı

Tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyonlarda binlerce yıllık eserler ele geçirilirken, ele geçen tarihi objeler arasında 5 bin yıllık ‘Kilia İdolü’nün benzeri de yer alıyor. ‘Kilia İdolü’, 28 Nisan 2017’de ABD’nin New York eyaletindeki bir müzayedede 14.5 milyon dolara (81 milyon TL) satılmıştı. Tarihi eser kaçakçılarına yönelik çalışmalarını sürdüren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, kaçak kazı yapan defineciler ve hırsızlık şebekelerinden temin ettikleri tarihi eserleri yurt dışına kaçırıp satan 6 ayrı şebekeyi tespit etti. Şebekelere seri operasyonlar düzenleyen ekipler, 7 tarihi eser kaçakçısını suçüstü yakaladı.

Haberin Devamı

Tunç çağının okları

Fatih ve Küçükçekmece’deki operasyonlarda gözaltına alınan 6 kaçakçının adreslerinde yapılan aramalarda, Tunç çağına ait baltalar, ok ve mızrak uçları, Firik ve Urartu dönemi bronz fibulaları, nadir bulunan Ermenice ve İbranice dua metinleri ile Grekçe taş baskı İncil’in de arasında olduğu 835 parça tarihi obje ele geçirildi. Kapalıçarşı’da bir antika dükkanına yapılan baskında ise erken dönem Tunç çağına ait 5 bin yıllık paha biçilemez mermer ‘Kilia İdolü’ne ulaşıldı. Antikacı gözaltına alınırken el konulup emniyete götürülen paha biçilemez eserin, yurt dışına çıkarılmak üzereyken son anda kurtarıldığı öğrenildi. Gözaltına alınan 7 tarihi eser kaçakçısına, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan işlem yapıldı.

Haberin Devamı

‘Kilia İdolü’nün ikizi kurtarıldı

ABD benzerini Türkiye’ye vermedi

Ele geçen 5 bin yıllık ‘Kilia İdolü’nün ikizi, Türkiye’den kaçırılıp 2 yıl önce ABD’nin New York eyaletinde düzenlenen bir müzayedede 14.5 milyon dolara satılmış, paha biçilmez idolün satışına ihtiyati tedbir koyduran Kültür Bakanlığı’nın tüm çabalarına rağmen eser yurda getirilememişti.