Gündem Kimler MTV tabidir?

Kimler MTV tabidir?

01.05.2018 - 15:12 | Son Güncellenme:

Açılımı motorlu taşıtlar vergisi olan MTV, taşıt sahiplerinin verdiği vergidir. Sürücüler ve taşıt sahipleri 6 ayda 1 kere verdikleri bu verginin miktarı aracın fiyatına, motor gücüne, yaşına ve ticari veya binek olup olmamasına göre fiyatı değişmektedir.

Kimler MTV  tabidir

Her sene hükümetin yaptığı fiyat değişikliği de bu fiyatları değişken kılmaktadır.

Haberin Devamı

MTV zammı ne kadar oldu?

Her sene periyodik olarak değişmekte ve bu fiyatlar TBMM tarafından belirlenmektedir. 2018 yılına baktığımız zaman 2017 yılına göre zamlı fiyatlar göze çarpmaktadır. Zam oranları ise yüzde 15 ile yüzde 25 şeklinde belirlenmiştir. Torba yasa ile bu şekilde belirlenmiştir. Son değişiklik ile taşıt değeri ibaresi de eklenmiş oldu. Geçtiğimiz yıllarda taşıt ibaresi yasada yoktu ancak yeni yılla beraber bu ibare de eklenmiş oldu. 2018 yılında zam oranı %25 oranında olmuştur.

Motorlu taşıtlar vergisi 1300 cc motorlu ve altı araçlar için yüzde 15 zam yapılmıştır. 1300 cc üzerindeki motorlu araçlar için ise zam oranı yüzde 25 oldu. 1300 cc motor ve altında olup 1-3 yaş aralığında olan araçlardan geçen sene 646 lira alınırken, bu sene 743 liraya çıkmış oldu. 1301-1600 cc olan 1-3 yaş aralığında olan araçların motorlu taşıtlar vergisi ise geçen sene 1035 liradan 1294 liraya çıkmış oldu.

Haberin Devamı

MTV hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisine gelen zam ile milyonlarca araç sahibi MTV hesaplamasının nasıl yapılacağına dair akıllarında soru işareti bulunmaktadır. MTV hesaplama işlemini yapacağınız tek adres Gelir İdaresi Başkanlığıdır. Buradan araç bilgilerinizi girip sene içinde ödeyeceğiniz vergiyi görebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesine girerek oradaki güncel 2018 yılına ait tabloyu ulaşabilir ve aracınızın yaşına, cinsine, motor gücüne göre fiyatını tablodan rahatlıkla görebilir ve motorlu taşıtlar verginizi hesaplayabilirsiniz. Tablo da 2 kategori bulunmaktadır. Birincisi, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri kategorisi, ikincisi ise motosikletler olarak tablo da kategori olarak sıralanmıştır.